Pavel Skořepa: Zlověsti

Některé pověsti jsou tajemné či temné a vypráví se večer, když už vládne noc. Jiné jsou však ještě hororovější a stávají se z nich Zlověsti. Skvělý název pro sbírku hororových povídek a básní!

Třináct povídek a osmatřicet básní. Tolik přesně se vešlo do knížečky, která vyšla u slovenského nakladatelství Art Floyd.

Tajemná obálka (o kterou se postaral Peter Cwoky Murín) koresponduje s tajemnou atmosférou, která na vás dýchne záhy po začtení se do knihy. Po krátkém úvodu od Kataríny Soyky následuje prolog, který šikovně zavede čtenáře tam, kam autor potřebuje. Tedy do lesa, do zdánlivě opuštěné loveckého zámečku, kde starý muž předá poutníkovi Knihu Zlověstí. Nezbývá než začít číst. Je to působivé „intro“ k dalším povídkám.

Pavel Skořepa nabízí krátké povídky, které už od začátku napoví, že autor je duší básník. Jeho styl vás ihned upoutá svou malebností a poetičností. To je občas na úkor „příběhovosti“. Z hororových povídek však vyzařuje tajemno a hutná atmosféra.

Například Labyrint pod městem začíná v minulosti vpádem Švédů do Jihlavy. Najednou se ale ocitáte v přítomnosti na výletě do jihlavského podzemí, kde je tajemná chodba, o které se říká, že je místem častých paranormálních jevů. V příběhu se propojuje minulost s přítomností.

Táboření v místech klatých je sympaticky jednoduchou vyvražďovačkou o partě mladých lidí, kteří se v přírodě neumí moc chovat a jsou za to potrestáni. Je však na vás, zda v příběhu nenaleznete něco víc.

Jindy pro změnu autor téměř filozofuje, když servíruje zajímavou povídku Pachuť zkaženosti, v níž se hlavní hrdina setká s tajemným Faustem.

Zlověsti nejsou jen o hororu, ale někdy přesahují například do fantasy nebo nabídnou i dávku černého humoru. Utrpení dospělosti na Náplavce má skvělý nápad. Mladík spatří, jak z vody vystupuje krásná nahá dívka. Je jí zcela okouzlen a udělá vše, co po něm chce. Neváhá s ní jít i doprostřed řeky. Povídka nabídne bohatou fantazii i zmíněný humor.

Kontroverzně může působit černohumorná hororová povídka Pískoviště nejsou na hraní, v níž autor neváhá do hry zla zapojit i malé děti.

Povídky nejsou nijak komplikované a mnohdy vám připomenou jiné podobné příběhy. U mnoha z nich bohužel nastává efekt, že na ně po dočtení rychle zapomenete. Často by si jednotlivé příběhy zasloužily více rozpracovat a přidat na dramatičnosti. Dojem často zachraňuje samotný autorův styl psaní, který je líbivý a poetický.

Druhá část knihy je věnována temným hororovým básním. Je skvělé, že se takové věci dostaly do knihy, protože poezie vychází jako šafránu. Pavel Skořepa je zde jako doma a servíruje působivé čtení. Básně jsou to často poměrně delší a mají příběh. Tato forma autorovi jde moc dobře.

Pro Pavla Skořepu jsou Zlověsti knižním debutem. Jeho silnější stránkou jsou bezesporu básně, přičemž i spousta jeho povídek je příjemným tajemným čtením, avšak některé příběhy kolem vás projdou, aniž by vám utkvěly v paměti. Velkým pozitivem je celková atmosféra, při které máte pocit, jako byste knihu skutečně četli někde v opuštěném lesním srubu. Rovněž poetičnost Skořepova stylu je poutavá a osobitá. Ve výsledku se jedná o povedený debut, který by mohl být odrazovým můstkem pro něco většího.

Ukázka

Vydal: Art Floyd, 2021
Obálka: Peter Cwoky Murín, Michal Březina
Ilustrace: Natty LeoLuin Hirková
Předmluva: Katarína Soyka
Doslov: Petr Boček
Vazba: brožovaná
Rozměr: 13 x 18 cm
Počet stran: 250
Cena: 348 Kč