Fonda Leeová: Nefritové město

Ve strhující fantasy sáze Nefritové město se prolínají magie a bojová umění s politickými intrikami a nesmiřitelným bojem o moc.

Od nefritu se na ostrově Kekon odvíjí naprosto všechno – kultura, náboženství, zvyky, politika i obchod. Jedná se o jediné místo na světě, kde se tenhle vzácný magický nerost nachází, a obyvatelé ostrova jsou s ním spjati víc než s čímkoliv jiným. Těm vyvoleným, se správnou genetickou výbavou a výcvikem, totiž propůjčuje jeho nošení nadlidské schopnosti.

Kekonci a především Zelené kosti, jejich trénovaní válečníci, využívali takto získanou sílu, rychlost a odolnost odedávna k obraně ostrova před cizinci. Před desetiletími se jim podařilo zbavit se natrvalo cizí nadvlády a proměnit své hlavní město Žanlung ve vzkvétající moderní metropoli. Vůdci povstání ale ani po konci bojů neztratili svoje výsadní postavení. Zelené kosti ze dvou nejvýznamnějších rodinných klanů Hora a Nezdolní stále rozhodují takřka o všem, co ostrovní stát podniká. Ovládají oficiální vládní představitele i ekonomiku a bez jejich přízně nelze dosáhnout prakticky ničeho.

Po období prosperity se ale nad Kekonem začínají stahovat temné mraky. Do čela klanů nastupuje mladá generace nesvázaná starými přátelstvími a s nimi přichází nejistota. Kaul Lan přebírá po svém legendárním dědečkovi roli vůdce a Pilířníka Nezdolných, jeho mladší bratr Hilo má jako Roh klanu za úkol udržovat pořádek a klid v ulicích a k tomu se ze studií v zámoří vrací i jejich sestra Šae, která se sice snaží vymanit z rodinných vazeb a vyšlapat si pro sebe vlastní cestu, byla by však jako stvořená pro roli Počasníka, nejvyššího klanového poradce v obchodních záležitostech. Rodině nejde o nic jiného než o udržení vlivu na svém území a ochranu vlastních lidí. Jenže léta trvající mír začíná ohrožovat rozpínavost konkurenčního klanu i objevení nové drogy, která umožňuje nosit nefrit i cizincům. Její prodej do zahraničí společně s nelegálním pašováním nefritu může znamenat vážnou hrozbu pro celý ostrov. Krvavá klanová válka ho ovšem dokáže zničit ještě dřív.

 

Fonda Leeová popisuje Nefritové město jako „moderní gangsterskou rodinnou ságu“ a myslím, že tím podstatu knihy perfektně vystihuje. Jedná se o její debutový román určený dospělému publiku a zároveň o první díl chystané trilogie. Žánrově jde sice o něco trochu jiného, ale svojí promyšleností, důrazem na postavy a nenuceným a úsporným jazykem mi Nefritové město hodně připomíná trilogii Zlomená země od N. K. Jemisinové. A není to vůbec nadnesené srovnání, protože si nepamatuji, kdy jindy jsem se v poslední době při čtení setkala s tak skvěle vystavěným a perfektně do sebe zapadajícím příběhem. Nejedná se sice o dystopii a nevyskytuje se tady tolik překvapivých zvratů, přesto jde o hodně zajímavý román, jenž zanechá ve čtenáři hluboký dojem.

Fiktivní Kekon je jasně inspirovaný asijskými ostrovními státy, jako je Tchaj-wan nebo Singapur, a i samotný děj Nefritového města vychází z bolestivé válečné historie regionu, kterou ovšem Fonda Leeová přetváří a domýšlí podle svého. Díky důrazu na prostředí města má román hodně urban fantasy nádech, autorka si dává záležet, aby Žanlung vypadal jako skutečné, životem překypující místo s vlastní kulturou, náboženstvím, společenskou hierarchií a tradicemi. Příběh alespoň zpočátku neubíhá příliš rychle, úvodní pasáže mají za úkol hlavně přiblížit fungování nefritu a důkladně čtenáře seznámit s postavami. Netrvá ale dlouho a kniha se promění v napínavé drama plné politikaření, pouličních bitek, zrady a intrik.

 

Ve středu všeho přitom stojí jen několik málo postav. Děj je vyprávěný ve třetí osobě z různých úhlů pohledu, důležitou roli v něm však mají především sourozenci Lan, Hilo, Šae a jejich dospívající, do rodiny adoptovaný bratranec Anden. Už kvůli mafiánské podstatě celého klanu Kaulů nemůže být nikdo z nich považovaný za hrdinu a úplně kladnou postavu, jejich vzájemná provázanost i povahové rozdíly jsou ovšem tak skvěle podané, že je velmi snadné si každého z nich oblíbit, bát se o ně a držet jim palce. Celkový dojem z knihy by však ani přesto nebyl tak silný, kdyby podobně komplexně nastínění nebyli také jejich protivníci z klanu Hory.

Nefritové město se čte s lehkostí, jedná se o ten typ knihy, do které se lze naplno ponořit, a přestože nejde o přehnaně akční příběh, určitě po jejím přečtení neodejdete zklamaní, zvlášť pokud máte rádi staré gangsterky nebo kung-fu filmy. Román nekončí žádným cliffhangerem, ale i tak jsem moc zvědavá na to, kam se budou osudy rodiny Kaulů posouvat dál.

Nakladatelství: Host, 2022
Originální název: Jade City
Stránky autorky: www.fondalee.com
Překlad: Filip Drlík
Vazba: brožovaná
Počet stran: 560
Cena: 499 Kč