Vydejte se s Jakubem Hozou Do pekla a zpět

Nakladatelství Mystery Press vydává především detektivky, thrillery a krimi romány zahraničních autorů. Ale občas (poslední dobou častěji) naváže spolupráci s některým z českých autorů fantastiky. K Jakubu Maříkovi, Martinu Sládkovi a Jiřímu Mazurkovi přibyl také Jakub Hoza.

Jakub Hoza, čtvrtý z mušketýrů Mystery Pressu, má zatím na kontě dvě fantasy knihy, na nichž si vypiloval spisovatelské řemeslo, a román Projít ohněm, který se nese v duchu české akční školy. V něm se představil armádní specialista na špinavé vojenské operace Strašák. Teď tedy přichází znovu, a to ve volném prequelu Hozovy poslední knihy.

Svět zítřka

Svět blízké budoucnosti není zas tak růžový, zejména pro Evropu. Evropská unie se rozpadla a ve většině jejích bývalých členských států probíhá vleklá občanská válka. Česká republika toho byla ušetřena, ale jen proto, že si v krátké době prošla celonárodní militarizací a uzavřela hranice. Byť se zatím nedá mluvit o vojenské diktatuře, armáda hraje v Čechách prim. A tím, kdo dělá pro nejvyšší velení armády České republiky špinavou práci, je specialista na tajné operace s přezdívkou Strašák.

Tohle všechno se čtenář nedozví v samotném příběhu, nýbrž na vnitřní straně knižního přebalu. Tím se autor vtipně vyhnul zdlouhavému vysvětlování a mohl se rovnou vrhnout na samotnou akci. Ostatně tyto informace nejsou pro příběh až tak podstatné. U filmů s Rambem také nikdo neřeší, jestli hrdina zachraňuje rukojmí ve Vietnamu nebo v brazilské džungli. Tak nějak je tomu i se Strašákem.

Kam se hrabe Shawshank?

Když v Čechách došlo k nastolení vojenské vlády, první, s kým hoši v zeleném zatočili, byli kriminálníci. Vězni byli nahnáni do prostoru ohrazeného osm metrů vysokou zdí z betonu a oceli a s korunou z břitového drátu. Vězení pod širým nebem střežené rychlopalnými automatickými systémy na úpatí hor se záhy stalo samostatnou enklávou, v níž vládne pouze právo silnějšího. Území o velikosti Šluknovského výběžku během let ovládaly různé zločinecké klany, které si tu žijí po svém. Zásoby a nové vězně do tohohle prostoru shazují letadla a o regulaci množství obyvatel se už postarají obyvatelé sami. Kanibalismus je tu na denním pořádku, a kdo nemá oštěp v ruce, ten skončí s oštěpem v zadku. Navíc uprostřed téhle džungle za zdmi místního ekvivalentu Arkhamovy psychiatrické léčebny žije Honorace a ta se už o klid v tomhle vězeňském zařízení postará. S brutalitou sobě vlastní, samozřejmě.

Tak trochu Mission Impossible

„Nečekané špikování sebralo kolegu zřízence natolik, že se s tupým křupnutím lebky zhroutil na chladnou podlahu. Tenhle zvuk vždycky spolehlivě identifikuje mrtváčky. To nezahraje ani nejlepší herec.“ (str. 193)

Do tohohle prostoru spadl vrtulník (nejspíš byl sestřelen) a jeho osádku má Strašák najít a zachránit. Při své cestě bude muset nesčetněkrát využít své znalosti, jak přežít v divočině, a mnohokrát použít svůj luk. V podstatě tu máme klasický derivát Johna Ramba.

Jakub Hoza si vystačí s málem. Ohraničený prostor plný kanibalů, úchylů a psychopatů, drsný chlap s lukem, který ironické hlášky vrhá se stejnou neomylnou přesností, jako střílí šípy. A také příběh o záchraně rukojmích okořeněný několika vtipnými dějovými zvraty. Na příběhu je sympatická právě drsná přímočarost připomínající Kulhánkovu Cestu krve, Kopřivovo Zabíjení či Kotletovo Bratrstvo krve.

Jakub Hoza si na nic nehraje. I když si jeho hrdina projde peklem a na vlastní kůži mnohokrát pozná, že lidé jsou ty největší zrůdy, zbytečně nemoralizuje a nepoučuje. Přitom v některých chvílích ukáže svou druhou tvář, a tím si bezprecedentně získá čtenářovu náklonnost.

Žít a nechat zemřít

Nebýt lehce chaotického startu a občasného sklouznutí k zdlouhavým popisům technik přežití jako vystřižených z příručky SAS, neměl bych druhému Strašákovu příběhu co vytknout. Protože Cesta do pekla a zpět je syrová, brutální, akční a vtipná, zkrátka splatter, jak má být.

 

Vydal: Mystery Press, září 2021
Obálka: Lukáš Tuma, Piotr Cieśliński
Vazba: brožovaná
376 stran / 299 Kč