Zajtra bude včera

Dobrých tuzemských tematických antologií fantastiky není nikdy dost! Obzvlášť pokud se vydaří jako Zajtra bude včera od Hydry, v níž se setkalo 21 autorů ve 23 příbězích, z čehož je 6 českých a 15 slovenských. Dvě autorky a současně sestavovatelky této sci-fi antologie si daly rovnou tupláka.

Kniha Zajtra bude včera spatřilo světlo světa ke konci listopadu loňského roku. Od prvotní myšlenky na její sestavení až po realizaci uběhly bezmála dva roky, než se mohla čtenářům dostat do rukou. Seznam přispívajících autorů je opravdu pestrý a krom několika stálic tuzemské fantastiky se jedná většinou o autory mladé a začínající. To ovšem neznamená, že by to ubíralo knize na atraktivnosti, ba právě naopak. Nyní již krátce k jednotlivým povídkám:

Ohňostroj (Karol Hajdu) – Nesplnění rozkazu pro elitního odstřelovače sice neznamená odvrácení nevyhnutelného, ovšem přináší mu konec bolestivé minulosti a klid nicoty.

Dva tucty naděje, hodina smrti (Františka Vrbenská) – Poskytovatel velmi choulostivého zboží je nucen v šibeničním termínu cestovat nebezpečnými ulicemi periférií velkoměsta budoucnosti, aby sehnal požadovanou finanční kompenzaci za doručení vadného zboží, které způsobilo poškození zdraví zákazníka.

Galaktická baletka (Dagmar Mehešová) – Autentický umělecký projev má nespočet podob a za jeviště může posloužit i samotný mezihvězdný prostor.

Výstava historických zručností (Lenona Štiblaríková) – Ukázka toho, jak by mohli lidé budoucnosti pohlížet na rutinní činnosti lidí dneška.

O původu druhů (Pavel Skořepa) – Žádný úkol nemusí být bezvýznamný, ani sbírání vzorků na pusté planetě, pokud nejsou známy hlubší souvislosti přesahující mysl člověka.

Legenda o zániku dediny Hestnerdorf (Tomáš Beník) – Záznam středověkého kronikáře o tragickém setkání obyvatel jedné osady s návštěvníky z nebes.

Plechová nádhera (Beáta Takáčová) – Taxikář vozící vysloužilé roboty v důchodu si občas přivydělává i jako kurýr. Jedna takováto kurýrní zakázka totálně rozboří jeho poklidné přežívání a donutí jej přijmout zodpovědnost, a to nejenom za sebe.

Vydierač v problémoch (Anna Olejárová) – Stačí drobná analytická chyba ve vyhodnocení nejvhodnějšího kandidáta na únos z planety Země a může dojít k opravdové katastrofě pro celý mimozemský druh.

V tieni úspechu (Monika Kandriková) – Vše je relativní. Zdánlivá oběť se může velmi lehce stát viníkem něčeho daleko horšího, zatímco živořící mátohy z gheta mohou být v plném právu, které jim dává pomsta.

Hladné jazero (Naďa Vojteková) – Malého chlapce zachrání před utonutím v jezeře tajemná bytost se vzezřením mladičké dívky a tím ovlivní celý jeho budoucí život.

Maska Markovej smrti (Roman Pikulík) – Kyberpunkově psychedelické převyprávění příběhu Edgara Allana Poa.

Misia bez návratu (Katarína Soyka) – Rudá planeta nemusí být dobrým místem pro život. Navíc i astronauti, kteří souhlasili s kolonizací Marsu, a to výslovně bez možnosti návratu, mohou o svém rozhodnutí zapochybovat.

Tajomstvá lode Mauretánia (Milan Tichý) – Sebevražedná mise s týmem postradatelných „kriminálníků“ může mít nejen jiný závěr, než v který vládci doufali, může mít i naprosto jiný průběh.

Objekt 23 (Edita Dufková) – Je nesporným uměním odhadnout správný směr, kterým stojí za to se podívat, než ztratit mnoho času zkoumáním něčeho nepodstatného, čímž je mikroskopický objekt číslo 23.

Schrödingerov vesmír (Juraj Búry) – Nepodařený vědecký experiment může velmi snadno odhalit, že není jen jedna jediná realita a prostor, nýbrž jich je mnoho. A smrt je pouze branou mezi nimi.

Gauneři (Jaroslav Mostecký) – Hladiny moří stoupají a zaplavují přímořské státy. Pro Českou republiku to znamená mnoho problémů spojených s ochranou hranic před jejich ilegálním překročením.

Fáza -1 alebo Ako by mal mať príbeh názov (Denisa Kancírová) – Střípkovitě podané svědectví skupiny lidí o zpočátku nenápadné návštěvě z vesmíru.

Chŕŕŕ! (Lenona Štiblaríková) – Ponorka propuknutá i jen u jednoho člena posádky vesmírné lodi může mít opravdu tragické následky. Obzvláště pokud je její součástí i samotná loď.

Hrdinové federace (Martin Paytok) – Mediálně sledovaná a dramaturgicky řízená reality show ze záchranné akce na prokleté lodi neproběhne právě podle scénáře.

V zajetí času (Tono Stiffel) – Náborář agentury zabývající se cestováním časem zůstal uvězněn v Hirošimě těsně před výbuchem jaderné bomby. Jeho kolegyně, kterou právě v tom místě a čase naverboval, se ho snaží zachránit. Využije jakoukoliv pomoc, i kdyby přicházela z jiné reality a mohla způsobit změnu linie času.

Nositel příběhu (Petra Štarková) – Racionálně smýšlející psychiatrička je hozena do iracionálně fantaskního světa, jejž je navíc nucena sdílet s jedním ze svých nebezpečných pacientů. Jak se vzniklou situací popasuje, je už pouze na ní samotné.

Keď nekvapká, aspoň prší (Miro Švercel) – Skrytá válka mezi Marsem a Zemí jen čeká na vypuknutí. K tomu dojde při „nehodě“ flotily lodí, která měla za úkol dopravit chemikálie na vytvoření oblačnosti na rudé planetě. Místo toho jsou vypuštěny do zemské atmosféry.

Nezabiješ (Katarína Soyka) – Armádní experiment s androidkou obdařenou umělou inteligencí může pozbýt veškerou morální etiku lidskosti.

Antologie Zajtra bude včera je doslova plná originálních příběhů z různých podžánrů sci-fi a podaná různými styly vyprávění. Díky tomu je atraktivní pro většinu čtenářů tohoto žánru. Praktický každý si zde najde povídku, která jej osloví, a nemálo těch, které jej minimálně zaujmou. Ať už jde o cestování časem, space operu, umělou inteligenci, zabijácké roboty, kyberpunk, postapo, anebo pár příběhů přibližujících se spíše k pohádce či fantasy. Tato sbírka je jako duha složená ze všeho, co současná česká a slovenská fantastika nabízí.

Navíc po každé povídce následuje stručný medailónek autora či autorky, aby se čtenář mohl trochu seznámit obzvlášť s těmi méně známými jmény začínajících spisovatelů. Vydavatelství Hydra se toho nezaleklo a dalo jim příležitost představit své práce čtenářům. A jak již bylo zmíněno výše, je jich zde požehnaně. Je dobré vidět, že i když stará generace spisovatelů fantastiky odchází, zcela plynule na ni navazuje generace nová. A hlavně pozitivní je vidět, že má svými příběhy co vyprávět.

Nese to s sebou i jeden smutný aspekt v případě Jaroslava Mosteckého, jehož povídka Gauneři je poslední prací vydanou za autorova života. Mohl zde ještě být a napsat bezpočet povídek a knih, ovšem i toto k životu prostě patří. A co my jen víme? Třeba v jiné realitě tvoří stále. A i když z naší reality již odešel, přesto zanechal nemalou a důležitou stopu. A pokud bude jeho dílo stále čteno a prožíváno skrze čtenářovu představivost, bude zde Jaroslav Mostecký i nadále přítomný.

Vydavatelství: Hydra
Rok vydání: 2020
Počet stran: 584
Obálka a ilustrace: Danica Pružincová
Vazba: brožovaná
Cena: 319 Kč