Minireportáž ze křtu antologie Ve stínu magie

Křest třetího sborníku fantastických povídek a autogramiáda českých autorů, kteří do něj přispěli, se uskutečnily v pátek 8. listopadu 2019 v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí v Praze.

 

Natřískáno bylo jako obvykle. Není se čemu divit, prostor v prvním patře Luxoru, kde se tyto akce odehrávají, není velký a ani židlí nikdy není dostatek. Třeba někdy židle žádný zadek nenaláká, ale to jsem nikdy neviděla, byla jsem tu jen na křtech fantastických knih a to bývá prostě natřískáno.

Plno bylo i za stolem určeným autorům. Jindy tam sedí jeden, dnes bylo narváno i tam. Vždyť povídek je ve sborníku osmnáct, k tomu dva editoři… Akci uváděl jeden z nich, Leoš Kyša, společně se svým alter egem Františkem Kotletou, a jak všichni víme, Kyša umí nejen psát, ale i mluvit.

 

Jen škoda, že nedorazili všichni autoři. Druhý editor Boris Hokr je v zahraničí, Petra Neomillnerová se zdržela v práci, Mark E. Pocha doma na Slovensku a Roman Bureš? Ten (jak mi nedávno psal) nejezdí do Prahy. A zrovna pro něj, jak zaznívalo z řad obsazených židlí, s sebou vláčeli lidé knihy k podpisu.

Ostatní povídkáři odpovídali na dotazy. Skvělá byla otázka od velkých malých fanynek Thea Addaira: „Jak to, že píšeš tak skvěle?“ Leoš Kyša se dotazu chytil s tím, že zjevně nikdo nepíše tak skvěle jako Theo, a tak neradno pobývat v jeho stínu, to už je bezpečněji Ve stínu magie.

Co jsme se ještě dozvěděli? Každý z autorů prozradil něco ze svých tvůrčích plánů – například Kristýna Sněgoňová chystá pokračování úspěšné Krve pro rusalku a Franta Kotleta novou trilogii.

 

Objemnou knihu symbolicky pokřtil epochální nakladatel Zdeněk Pobuda.

Dle editora, autora a moderátora akce je Ve stínu magie nejlepší z trojice antologií (tou první je Ve stínu Říše, druhou Ve stínu apokalypsy). Ne nadarmo se říká: do třetice všeho dobrého a nejlepší na konec. Popřejme tedy knize hodně štěstí.

 

Foto: Lucie Koucká