Zaslíbená Země Nezemě 3 vás chytne a nepustí

Zabij, nebo budeš zabit. Uteč, nebo se staneš žrádlem pro démony. Skupina dvanáctiletých dětí je nucena řídit se podobnými hesly, pokud se chce dožít dalších narozenin. Své místo na slunci tu nemá jisté nikdo.

Emma, Norman a Ray si přizvali na pomoc dva další parťáky. Společně chtějí zrealizovat útěk všech dětí ze sirotčince Grace Field House do venkovního světa, pravděpodobně obydleného démony. Nejdřív ale musejí vyřešit spory mezi sebou a pak se vypořádat s mamá a sestrou Krone – dříve, než se ony vypořádají s nimi. Jenže věci se začínají komplikovat a ani veškeré nasazení nemusí být nakonec dostačující.

Třetí svazek manga série Zaslíbená Země Nezemě posunul příběh zase na jinou úroveň. Odhalil slušné množství informací o světě za zdí kolem sirotčince a také ukázal, že zdánlivě špatné věci nemusejí být nutně takové, jaké se zdají – mohou být totiž ještě mnohem, mnohem horší. Tempo vyprávění zůstává stále velice rychlé a o dějové zvraty tu není nouze. Tenhle díl vás chytne hned od prvních stránek a na konci vás vyplivne celé zadýchané nad tím, jaký to byl sešup.

Vzhledem k jádru příběhu, v němž se děti ze sirotčince snaží utéct dřív, než půjdou jako zvířata na porážku a skončí na talířích lidožravých démonů, bylo jasné, že celá Zaslíbená Země Nezemě bude ponuré čtení, kde to s hrdiny půjde od desíti k pěti. Ale myslím, že málokdo čekal, že by se do toho autoři pustili už takhle na začátku.

Kaiu Širai a Posuka Demizu se s ničím nepářou a vystavují své postavy fyzickému i duševnímu tlaku, který by udolal ledaskoho. Atmosféra této mangy je do značné míry postavena na tom, že se tyto úděsné věci dějí dětem – včetně opravdu maličkých předškoláků. A přes počáteční zdánlivou prvoplánovost připouštím, že to funguje.

Třetí svazek nabízí hodně intrik a plánů ve skrytých plánech ještě tajnějších plánů. Vzájemné manipulace – ať už mezi samotnými dětmi, nebo mezi dětmi a dospělými – jsou neskutečné a nutí člověka k zamyšlení, kde autoři na podobné nápady a detaily chodí. Beznadějnost a bezvýchodnost některých okamžiků je až hmatatelná a atmosféra by se dala krájet.

I přes počáteční skepsi po prvním dílu musím uznat, že Zaslíbená Země Nezemě si svou popularitu zasloužila právem a díl od dílu je lepší – málokdy se stane, že má série s přibývajícími díly takhle strmě stoupající tendenci. Doufejme, že to autorům vydrží i nadále.

Vydal: Crew, 2019
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 200
Cena: 199 Kč