Nové knihy v angličtině za říjen 2017

V říjnu se na zahraničním knižním trhu urodilo na šedesát nových titulů z žánru paranormální fantastiky psané v angličtině. S Axií přinášíme výběr deseti z nich a nechybí ani přehled novinek ze sérií vydávaných v češtině.

Melissa Caruso: The Tethered Mage

V Raverranské říši je magie vzácná a ti, kdo se s magickou mocí narodí, jsou pod přísnou kontrolou – už v raném dětství jsou odebráni rodičům, aby se stali členy armády. Zaira se chce tomuto osudu vyhnout, proto přežívá na ulici, ukrývá svou moc a krade, aby přežila. Její magie je však vzácná a nebezpečná a může ohrozit celou říši. Lady Amalie Cornarová se nikdy nechtěla stát členem armády. Jako dědička a vzdělaná žena se však narodila do zrádného světa politických machinací.Osud však tyto dvě ženy spojí. Blíží se válka a jediná jiskra může proměnit jejich město v prach.

Vyšlo:  24.10.; GR

Kristen Ciccarelli: The Last Namsara

Na počátku byla Namsara: dítě nebe a ducha, které přinášelo lásku a smích, kamkoli přišlo. Jenže kde je světlo, musí být i tma – a proto se zrodil Iskari, dítě krve a měsíčního svitu. Ničitel. Smrtonoš.
Vyprávějí se legendy o Ashe, dceři krále Firgaarda, která rozuměla šepotům ve stínech. Až když se z ní stala divoká a obávaná krotitelka draků, přijala svou roli jako další iskari – osud plný samoty, který z ní víc než dívku stvoří zbraň. Asha zabije všechny draky a jejich hlavy přinese svému králi, nikdo ji však nedokáže uchránit před tím, co na ni čeká doma: svatba s krutým velitelem, mužem, jenž o ní zná pravdu. Když Ashe nabídne, aby si vykoupila svobodu hlavou toho nejmocnějšího draka ve Firgaardu, Asha zjistí, že se ve starodávných příbězích skrývá víc pravdy, než kdy kdo tušil. S pomocí svého kamaráda – otroka z domu svého nastávajícího – se Asha musí vzepřít okovům svého osudu coby iskari a otevřít své srdce lásce, světlu a pravdě, již před ní tajili.

Vyšlo:  3.10.; GR

Hailey Edwards: Bayou Born

První díl urban fantasy série Foundling.
Hluboko v zákrutech a bažinách Mississippi bylo před lety nalezeno napůl divoké dítě. Dívka si na nic nevzpomínala, neměla žádnou rodinu a její tělo pokrývaly podivné, nerozluštitelné značky. Nakonec dívku adoptoval policista, který ji z bažiny vytáhl a zachránil a ona vyrostla pod jménem Luce Boudrouová. Jako dospělá se rozhodla kráčet ve stopách svého náhradního otce a přidává se k policii. Zůstává přitom odhodlaná ukázat všem, kteří jsou vůči ní a jejímu tajemnému původu stále skeptičtí, že si své postavení zaslouží. Luce však netuší, kolik velkých bitev má ještě před sebou. Dost možná je sirotkem bez minulosti, ale to v žádném případě neznamená, že ji nečeká nebezpečná budoucnost. A neexistuje nic, co by ji dokázalo připravit na temný osud, který má mít předurčený.

Vyšlo: 17.10.; GR

Emmy Laybourne: Berserker

První díl YA série Berserker.
Hannin bratr Stieg tvrdí, že se jedná o dar od starých bohů, ale ona sama má za to, že jde spíš o prokletí. Není Stiegova chyba, že jejich otec zemřel, matka odešla a bratr Knut byl neprávem obviněn ze zločinu. Ne, vina spočívá v ní a v její neschopnosti ovládat svůj vražedný „dar“. Hanne je totiž berserker a ve chvílích, kdy chrání někoho milovaného, se proměňuje v nekontrolovatelné monstrum hnané instinkty. Spolu s ostatními sourozenci nyní musí opustit Norsko a vydat se na cestu do vzdálené Ameriky. Tady potkávají mladého kovboje, který souhlasí s tím, že se stane jejich průvodcem. Ještě ale zdaleka nemají vyhráno a musí naplno využívat svých schopností, aby si poradili s nástrahami výpravy a našli strýce, který jediný dokáže Hanne naučit, jak jednou pro vždy svůj nebezpečný dar zkrotit.

Vyšlo:  10.10.; GR

Anna-Marie McLemore: Wild Beauty

Téměř sto let se Nomeolvidské ženy starají o zahrady na panství La Pradera, které pravidelně okouzlují návštěvníky z celého světa. Nikdo o ně nedokáže pečovat tak dobře jako ony, jenže jejich práci doprovází zároveň i tragické prokletí. Pokaždé, když se některá z nich zamiluje příliš hluboce, její milovaný navždy zmizí. Se ztrátami se už pomalu naučily žít, když se však najednou v zahradách objeví podivný chlapec, nedokáží skrýt překvapení. Chlapec zůstává pro Estrellu i celý zbytek rodiny velkou neznámou, ale enigmou je i sám pro sebe. Netuší, kdo je, ani odkud pochází. Vzpomíná si pouze na své jméno: Fel. Estrella se rozhodne, že mu pomůže minulost vypátrat a La Pradera je nakonec společně dovede až k odhalení tajemství, které se ukáže být stejnou měrou magické i nebezpečné.

Vyšlo:  3.10.; GR

Silvia Moreno-Garcia: The Beautiful Ones

Ve světě etikety a masky zdvořilosti není nikdo takový, kým se zdá.
Antonina Beaulieu přichází do zářícího města Loisail poprvé za Velkou sezónu. Hodlá se účastnit bálů a proniknout do vyšší společnosti. Se svou poručnicí, krásnou, ale chladnou Valérií Beaulieu doufá, že najde správného manžela. V jednom okamžiku však Nina prokáže své telekinetické schopnosti a stane se tak předmětem klevet.
Telekinetik a vyvrhel Hector Auvray vidí ovšem v Nininých schopnostech dar a rozhodne se ji učit, jak je zkrotit a ovládnout. Nina se do něj zamiluje a věří, že ji čeká romance, o jakých vždy jen četla, Hector má však s Ninou vlastní plány.

Vyšlo:  24.10.; GR

 

Molly Ringle: The Goblins of Bellwater

Skye je mladá barmanka a umělkyně, která se jedné zimní noci stane obětí gobliní kletby. Od té chvíle zůstává podivně zamlklá, utápí se v depresích a není schopná o traumatickém zážitku mluvit. Její starší sestra Livy se zoufale snaží pochopit, co se s ní stalo, ale zůstává s rozumem v koncích. To místní mechanik Kit příznaky kletby moc dobře zná, ale o podobných věcech z principu nemluví. Sám je totiž nucen goblinům pomáhat díky kontraktu, který s jeho rodinou před generacemi uzavřeli. Přesto si začne románek s Livy. Situace se mezitím rychle vyostřuje, když Skye nevědomky přenese kletbu i na svého bratrance Gradyho a odsoudí tak oba k postupné ztrátě lidskosti. Zůstává tak na Livy, aby se je pokusila zachránit. Nebude to mít ale vůbec jednoduché.

Vyšlo:  1.10.; GR

Maggie Stiefvater: All The Crooked Saints

Jednu věc chtějí všichni: zázrak.
Jedné věci se všichni obávají: jakou cenou bude zázrak vykoupen.
Kdokoli, kdo přijede do Bicho Raro v Coloradu najde krajinu plnou temných světců, zakázané lásky, vědeckých snů, zázračných sov, podivných vztahů, několik sirůtků a oblohu plnou hvězd.
V srdci tohoto místa naleznete rodinu Soriových, jejíž členové dokážou všemožné zázraky. A v srdci této rodiny najdete tři mladé lidi, kteří touží změnit svou budoucnost: Beatriz, dívku bez citů, která touží prozkoumávat své vlastní myšlenky; Daniela, světce z Bicho Raro, který přináší zázraky všem krom sebe, a Joaquina, který pod jménem Diablo Diablo po nocích vede radiovou stanici.
Všichni hledají zázrak. Jenže zázraky v Bicho Raro nikdy nejsou takové, jaké byste čekali.

Vyšlo:  10.10.; GR

Kali Wallace: The Memory Trees

Život Sorrow Lovegoodové byl odmalička provázen příběhy o odvážných a silných ženách, které se usadily ve Vermontu a založily zde jablečný sad. Jeho pozemek byl předáván z generace na generaci a spolu s ním přetrvávala v rodině i hrdost na tuto část vlastní historie. Jejich nekonvenční zvyky snad připadaly ostatním zvláštní, ale pro Sorrow byl magický sad celým světem. Jedné zimní noci se ale vše změnilo. Sorrowina sestra Patience tragicky zemřela a ona sama byla v osmi letech poslána žít k otci do Miami. Nyní je jí šestnáct a veškeré vzpomínky na život ve Vermontu má hodně mlhavé. I proto se sem vrací na letní prázdniny odhodlaná dozvědět se víc. Proč její matka zůstává stále odtažitá a co se doopravdy stalo té noci, kdy Patience zemřela? A nesnaží se jí samotný sad sdělit něco důležitého?

Vyšlo:  10.10.; GR

Jeri Westerson: Booke of the Hidden

Kylie Strange se po rozchodu odstěhuje z Kalifornie do Maine, kde chce začít od začátku. Nečeká, že ve zdi své nové čajovny objeví nadpřirozenou knihu. Sotva ji otevře, zjistí, že klidné městečko Moody Bog je víc, než se domnívala.
Nejdřív se u ní objeví tajuplný a pohledný Erasmus Dark, který o sobě tvrdí, že je démon, a varuje Kylie před neodvratnou zkázou. Jeho slova nebere Kylie vážně, jenže pak zemře kurátor muzea a šerif z jeho vraždy podezírá Kylie. S pomocí Erasma a skupinky místních wiccanů Kylie odhalí tajemství knihy – a zjistí, že pachatelem je někdo (nebo něco) mnohem zlověstnější než pouhopouhý člověk.
Vyšlo:  31.10.; GR

Pokračování sérií vydávaných v ČR

  • Rae Carson: Into the Bright Unknown (The Gold Seer Trilogy #3) … vydává CooBoo
  • Lara Adrian: Midnight Unleashed (Midnight Breed #14.7) … vydává Brána
  • Melinda Salisbury: The Scarecrow Queen (The Sin Eater’s Daughter #3) … vydává Fragment
  • Darynda Jones: The Trouble with Twelfth Grave (Charley Davidson #12) … vydává Beta
  • Philip Pullman: La Belle Sauvage (Book of Dust #1) … vydalo Argo (prequel k His Dark Materials)