Wintersun – The Forest Seasons: těšíte se na zimu?

„A jednoho dne, až se všechno vytratí a zmizí i stopy ve sněhu, budu konečně doma.“ (Winter – Loneliness)
Jari Mäenpää patří mezi nejschopnější a nejnáročnější hudebníky současnosti. Má vysoké nároky na kolegy, ještě vyšší na sebe, nejvyšší pak na samotnou hudbu. Není pro to divu, že se mu jen tak nějaký výsledek nelíbí, že se dostává do křížku se studii ohledně zvuku a skupina samotná stála vždy někde na hranici bytí a nebytí.

 

Debutové album vyšlo už v roce 2004, tehdy jako vedlejší projekt, Jari působil ve skupině Ensiferum. Po vydání alba Wintersun se ale sestava Zimního slunce rozsypala, Jari odešel z Ensiferum a jel dál jako osamělý válečník.

Další album se mu podařilo vydat až o osm let později, a to v sestavě Jari Mäenpää, Teemu Mäntysaari, Jukka Koskinen (Amberian Dawn) a Kai Hahto (Nightwish). Výsledné CD Time I patří mezi nejunikátnější počiny severské hudební scény a jen o chlup mu uniklo vítězství ve finské verze Grammy (Emma gaalassa), které jim vyfoukli Nightwish s CD Imaginaerum.

Krátce poté se Jari Mäenpää nechal slyšet, že druhý díl Time přijde co nevidět, neboť materiál už je hotov (původně mělo vyjít vše najednou na CD pojmenovaném prostě Time). Leč osud tomu nechtěl a Jari nebyl spokojen se zvukem a už vůbec ne s požadavky Nuclear Blastu. Založil si proto vlastní studio s tím, že o pomoc při financování žádal i fanoušky.

Po pěti letech bojů, slibů a odmlčení přichází kampaň na úplně jinou desku – úspěšná, Jari získal 150 000 euro za jediný den (dohromady vybral 464.330 euro). Letos tedy Wintersun s pomocí věrných fanoušků konečně vydává nové album – The Forest Seasons.

„Jsem pohlcen třpytivým oceánem. Stoupám na vlnách smutku, pohlcen nejhlubšími pocity, ztracený v nádherném tichu. Tak nádherném tichu!“ (Autumn – Eternal Darkness)

Opět jde o koncepčně i poslechově dokonalé hudební dílo. The Forest Seasons určitě nemá být pokračováním Time I, přesto spolu obě desky úzce souvisí – v obou má hlavní roli pomíjivost. Hudebně je Seasons tvrdší, ostřejší. Dočkáme se menšího množství čistých vokálů a minima sborových zpěvů, zato spousty složitých melodií, jejichž vrstvy se mnohem více prolínají. Některé linky zaujmou až na druhý poslech. Pozorný nebo citlivý posluchač jich však v jediné skladbě rozpozná i několik desítek; nutno přiznat, že hudba Wintersun může být pro konzumenta běžné hudby nesrozumitelná. Určitě více vynikne ze sluchátek nebo hodně kvalitního audiosystému.

Ačkoli obrázky na přebalu odkazují na proměnu lesa během ročních období, hudba jako taková se tohoto tématu dotýká spíše okrajově. Atmosféru probouzení přírody a života navozuje úvodní Jaro (Awaken from the Dark Slumber), podkladová melodie Léta (The Forest That Weeps) připomíná spíše požár či samotné slunce. Podzim (Eternal Darkness) je prostě jen ukázkou geniálně promyšleného a nadupaného death metalu, s vokály připomínajícími Toma Sedostchenka ze starých dobrých EverEve, nebo Shagratha z Dimmu Borgir (vše je navíc podkreslené operní linkou). A když konečně dojde na zimu, to už můžeme vidět, slyšet i cítit sněhové vločky, jak se snáší k zemi.

Skladba Loneliness, to je 110% Wintesun s jejich melancholickou, romantickou náladou, hudbou, která mrazí a rozdírá srdce. Loneliness je v některých edicích k poslechnutí hned ve čtyřech verzích, které dokazují, že Jariho hudba svůj příběh odvypráví i bez zpěvu, a naopak, že Jariho variabilní vokály jsou silné a všeříkající i bez hudebního podkresu.

Texty se spíše než proměnou přírody zabývají proměnou lidské duše a života, obavou z neodvratné zkázy a dočkáme se i pro Wintersun už klasického vzývání předků. Album The Forest Seasons je určitě nejzajímavějším metalovým počinem letošního roku.

 

Wintersun:
Jari Mäenpää – zpěv, kytara, psaní veškeré hudby
Kai Hahto – bicí
Teemu Mäntysaari – kytara
Jukka Koskinen – basa

The Forest Seasons:
1. „Awaken from the Dark Slumber (Spring)“
Part I: „The Dark Slumber“
Part II: „The Awakening“
2. „The Forest That Weeps (Summer)“
3. „Eternal Darkness (Autumn)“
Part I: „Haunting Darkness“
Part II: „The Call of the Dark Dream“
Part III: „Beyond the Infinite Universe“
Part IV: „Death“ 14:08
4. „Loneliness (Winter)“