Čarodějnice Triss Ranuncul

Zaklínač Geralt z Rivie byl vždycky obklopen krásnými, zajímavými ženami. Některé ho milovaly a jiné by ho občas nejraději zabily. V houfu Geraltových dam je zastoupena spousta čarodějek a jednou z nich je i Triss Ranuncul. Pověstnou krásou opředená zrzka je často považována za tu nejvíc sexy ženskou postavou. Kolikrát se už stalo, aby se na titulní stránce Playboye objevila čarodějnice?

Triss Ranuncul (pod tímto jménem je známá hlavně v České republice, protože v originále její jméno zní Triss Merigold) z Mariboru je literární dcerou polského spisovatele Andrzeje Sapkowského.  Kromě knižních příběhů slavného Zaklínače se můžeme s Triss setkat ve všech třech hrách, kde hraje důležitou roli. Možná důležitější než v literárních příbězích. Fakta o její osobě ze světa počítačových her a knih se občas velice silně rozcházejí.

Triss Ranuncul pochází z Mariboru a o své rodině nemluví. Je zakládající členkou Lóže čarodějek a mimo jiné byla rádkyní temerského krále Foltesta. Po honech na čaroděje se stala jednou z vůdkyň čarodějnického podsvětí.  Ke své funkci rádkyně se časem vrátí, ale na jiném místě, a to v Koviru.  Někdy se jí přezdívá „Čtrnáctá z pahorku“, protože byla považována za čtrnáctou oběť z řad čarodějů, kteří nepřežili bitvu s Nilfgardem o Soddenský pahorek. Nějakou dobu pobývala na zaklínačském hradišti Kaer Morhen. Určitou dobu pečovala o Geraltovu schovanku Ciri a také o Alvina. Svým způsobem si na nich kompenzovala skutečnost, že většina čarodějnic a zaklínačů nemůže mít vlastní děti.

Čarodějka Triss má údajně zelené oči, ale možná taky modré. Je velice pohledná rudovláska, ale někteří její barvu vlasů přirovnávají k červené a jiní ke kaštanové. Její postava je pokládána za nádhernou. Spekuluje se, že během jedné z bitev utrpěla těžká zranění, po kterých jí zůstaly jizvy, ale její herní já se velice rádo chlubí naditým a hlubokým výstřihem, a proto nezbývá než se poklonit zázrakům mocné (počítačové) magie. Sama Triss je ovšem na magii alergická, přestože patří mezi proslulé léčitelky se specializací na lektvary.  Dokáže vykouzlit malé věci a se svou magií si umí poradit i v boji. Vypráví se, že během pogromu v Rivii byla jednou z těch, kdo vykouzlili magické krupobití, které zpacifikovalo útočící dav.

V roce 2012 byla vyhlášena nejkrásnější herní hrdinkou podle čtenářského hlasování na Bonuswebu, kde porazila i proslulou archeoložku Laru Croft. Už rok předtím se objevila na titulní stránce polské verze pánského časopisu Playboy.

Za svůj dlouhý život (který je mnohem delší než u běžného člověka) měla pletky s vládci, obchodníky, válečníky, nelidmi a jistým zaklínačem. Její vztah s Geraltem je vysoce komplikovaný, a to nejen kvůli Yennefer z Vengerbergu. V herním světě dvojici spojuje přátelství a milenecký vztah. V tom knižním Triss svede zaklínače ze zvědavosti a rozhodně nemá problém ho podrazit. Ženy zkrátka občas nevědí, co chtějí. Triss není namyšlená a je poměrně milá a příjemná dívka (na čarodějku), která časem dospěje ve zkušenou a sebevědomou ženu.

Zdroje: Zaklínač wikia, Postavy