Mary W. Shelley: Frankenstein

Vědec a filozof Viktor Frankenstein zjistí, že abychom správně pochopili život, nejdřív musíme pochopit smrt. Během svého bádání objeví i způsob, jak oživit mrtvou hmotu a rozhodne se stvořit dokonalého člověka. Jak už tomu často bývá, výsledkem byl zničující rozpor teorie a praxe. Pod doktorovýma rukama se zrodilo místo nádherného stvoření monstrum…

Shelley_FrankensteinHororový román Frankenstein neboli moderní Prométheus je literárními odborníky považován za zakladatelské dílo tak zvaného gotického žánru a podle některých spisovatelů se jedná i o první skutečné sci-fi. Děj a postavy knihy se staly součástí popkultury – i když většinou v překroucené verzi. Frankenstein tak často není hloubavý vědec, ale netvor, kterého vyrobil. Ten ovšem v románu žádné jméno nemá.

Mary Shelleyová (1797-1851) se narodila feministické spisovatelce Mary Wollstonecraftové a zakladateli filozofického anarchismu Williamu Godwinovi. Matka ale zemřela na poporodní horečku a dceru vychovával pouze otec. Mary zřejmě vyznávala otcovy hodnoty víc, než byl sám v jejím případě ochoten připustit. V sedmnácti i přes nesouhlas jinak velmi svobodomyslného táty utekla z domova za svou velkou láskou. Na krátký čas se tak stala jednou z manželek otcova přítele, významného romantického básníka Shelleyho. Jako jedenadvacetiletá napsala svůj první román. Rozporuplný kritický ohlas odborníků nic nezměnil na tom, že se rychle stala jednou z nejoblíbenějších britských spisovatelek. Je spoluzakladatelkou několika literárních žánrů a její tvorba byla velmi inspirativní pro další generace autorů.

Info o knize:
Nakladatel: Omega; květen 2015
Vazba: vázaná
Počet stran: 200
Cena: 199 Kč