Gail Carrigerová: Úklony & úklady (Trochu jiný penzionát 2)

Sofronie Temminnicková nastupuje do druhého ročníku v Penzionátu mademoiselle Geraldiny jako premiantka třídy. Vyzná se nejen v etiketě, módě a správném chování, přesně jak se na mladou dívku sluší,  ale vyniká i v tak delikátních disciplínách jako jsou bojová umění, úskoky a špionáž nebo míchání jedů. Jeden nikdy neví, co se mu v budoucnu může hodit, a Sofronie je odhodlaná být na všechno připravena.

Carriger_Uklony-uklady

Úklony & úklady těsně navazují na předchozí díl Etiketa & špionáž. Příběh se nadále točí kolem záhady prototypu a jeho možného nového revolučního využití. Škola umístěná na létající vzducholodi nečekaně přijme na palubu několik chlapců z Bunsonova a Lacroixova polytechnického institutu pro výchovu ďábelských géniů a nabere směr Londýn. Sofronie tuší, že nepůjde o pouhý výlet do společnosti, a při jedné ze svých nočních procházek po palubě náhodou přijde na stopu spiknutí obrovských rozměrů, které její domněnku jen potvrdí. Odhalit hloubku celé konspirace a všechny strany do ní zapletené ale nebude vůbec snadné, zvlášť když klíč k rozluštění celého tajemství skrývá některý z učitelů.

Aby toho nebylo málo, Sofronie se začíná potýkat i s matoucími emocemi, které pociťuje k okouzlujícímu a velmi neodbytnému Felixovi, vikomtu z Mersey, i ke svému příteli Mydlounovi, který pracuje ve školní kotelně. K tomu je třeba, aby složila své první zkoušky a pokusila se zabránit únosu kamarádky Dimity Plumleigh-Teignmottonové a jejího bratra Pillovera. Kdo za vším stojí? Upíři, vlkodlaci nebo obávaní Piklouni? Sofronie se musí spolehnout na vše, co se dosud ve škole naučila, stejně jako na svůj bystrý úsudek a na pomoc přátel, aby všem záhadám přišla na kloub. V jak velkém nebezpečí se však přitom sama ocitne?

Jak název celé série napovídá, Trochu jiný penzionát není standardní YA, a to nejen díky zasazení do steampunkového prostředí. Stejně jako předchozí díl jsou i Úklony & úklady rychlou a zábavnou jízdou na pozadí barvitého a originálního světa a s úžasnými charaktery jako průvodci. Gail Carrigerová si vytvořila vlastní specifický styl psaní a nemá důvod na něm nic měnit. Bláznivá dobrodružství, které pro Sofronii chystá, jí umožňují naplno popustit uzdu fantazie, hrát si s podivnými jmény postav, naplno využívat satiru i možnosti parodie striktních pravidel vyšších vrstev a přitom zůstat smrtelně vážná při popisech historického pozadí a paranormálna, které se v její pseudoviktoriánské společnosti přirozeně míchá s každodenním životem obyčejných lidí.

Pro někoho může být Sofronie až příliš bezchybnou hrdinkou a její eskapády se mohou jevit jako příliš zmatené a málo zapamatovatelné, ale propracovaný děj není v tomto případě to hlavní. Půvab románu spočívá v detailech a přitažlivých charakterech postav. A tady leží asi největší posun Úklon oproti prvnímu dílu. Sofronie viditelně dospívá a začíná více přemýšlet o svém chování. Výzvědy už pro ni nejsou jenom legrační hříčkou pro ukrácení času. Poznává až příliš zblízka negativní důsledky vlastních činů a učí se s nimi žít. Jaký si nakonec zvolí osud? Podvolí se zákonům školy a stane se z ní chladná, vypočítavá špiónka, nebo si pro sebe najde jinou cestu a udrží si schopnost empatie a slitování?

Kniha rovněž nabízí mnohem podrobnější náhled do dynamiky celé společnosti, ve které Sofronie vyrůstá. Věda a nadpřirozeno tu kráčí ruku v ruce a technický pokrok přináší každým dnem nové a neodvratné změny a výzvy. Život na palubě vzducholodi zaplněné nejnovějšími vynálezy, kde je ale možné zároveň potkat upíra i vlkodlaka, je stále velká zábava, ale v pozadí příběhu se začínají objevovat i mnohem závažnější tóny. Dívky se ve škole přeci jen učí, jak získávat výhody a zraňovat druhé mnoha různými způsoby. A když se dostane na praktické uplatnění naučených lekcí, nejen Sofronie najednou zjišťuje, že je nucena se vyrovnávat s velmi nepříjemnými etickými problémy.

Úklony & úklady jsou možná trochu svéráznou, ale podmanivou jízdou, která má potenciál chytit hned od první stránky. I když je série určena pro mladší publikum, není vůbec na škodu ponořit se do čtení takřka v každém věku a jednoduše si všechny ty bláznivé situace, super tajné operace a rychlé zvraty užít. Už v tomto díle je naznačeno, jakým směrem se osud Sofronie může vyvíjet, a já se nemůžu dočkat, až poznám, v jakou mladou ženu tahle zvláštní dívka jednou vyroste.

Ukázka

Vydalo: CooBoo, 2014

Koupit knihu