Tarja Turunen – Left In The Dark

Tarja Turunen v roce 2013 vydala svoje zatím možná nejpodivnější album. Zpěvačka se dosud s každým počinem někam posunula. Otázka je, jaký posun očekávala metalová královna od „light“ verze alba Colours In The Dark, která dostala název Left In The Dark.

Tarja-Left-in-the-darkTarja se vrátila ke svému poslednímu řadovému albu z roku 2013 a vydala něco jako upravenou verzi. Zvěsti se šířily rychlostí lesního požáru a CD se stalo legendou dříve, než se objevil tracklist, což bylo na škodu.

Tarja Turunen totiž na světlo světa vypustila chiméru, kombinaci demonahrávek, piáno verzí, remixů a jedné nové písně.  Zas tak špatně to ovšem nedopadlo.

První věcí na albu je demo verze Victim Of Ritual. Zde si můžeme všimnout, jakou píseň urazila cestu. Tato verze písničky je více taneční.

Dalším počinem je 500 Letters, hrána pouze na piáno a akustickou kytaru. Tarjin hlas v téhle úpravě opravdu vynikne.

Třetí stopou je demo Lucid Dreamer. Zkuste najít deset rozdílů. Nalezl jsem špatný zvuk a poněkud osekané instrumentální exibice. Možná najdete další.

Úsměv na tváři vykouzlí demo verze songu Never Enough. Čekal jsem něco na způsob live verze z ACT 1. Místo toho se dočkáme úplně nového náhledu, který stojí za poslech.

Mystique Voyage jako demo verze nenabízí prakticky nic nového a stává se téměř zbytečným kouskem.

Naštěstí to ale zachraňuje Into The Sun. Pomalá balada, která je jedinou úplně novou písní na Left In The Dark.

Bohužel další téměř zbytečnou věc přináší Deliverance v instrumentální verzi.

Další klenot přichází v podobě Neverlight s dovětkem „Full Orchestral Version“. Bohužel zde nedošlo k úplné absenci elektrických kytar, ale i tak jde o skvělou alternativu vůči albové verzi.

Until Silence zpomalí tempo, které nastolila Neverlight. Tentokrát se ale již nedočkáme žádného zrychlení, protže vše končí verzí Medusa, ve které nenajdeme žádného hosta, ale „jen“ Tarju.

Tímto Tarja Turunen uzavřela další příběh. Album přináší jen minimum nového a vlastně ještě méně nového než EP The Seer, které bylo jakýmsi předchůdcem tohto výtvoru, proto dávám jen 65 %.

Tracklist
1. Victim Of Ritual (First Demo)
2. 500 Letters (Live At Vorterix Radio)
3. Lucid Dreamer (Demo)
4. Never Enough (Demo Progression)
5. Mystique Voyage (Demo)
6. Into The Sun (Studio Version)
7. Deliverance (Instrumental)
8. Neverlight (Full Orchestra Version)
9. Until Silence (Live At Vorterix Radio)
10. Medusa (Tarja’s Solo Version)

Zdroj obrázku: www.tarjaturunen.com