Audiokniha: Líheň I. – Smrt zrozená v Praze

První díl Líhně od Miroslava Žambocha je v pořadí druhým počinem audio vydavatelství Walker & Volf, první byli Hvězdní honáci J. W. Procházky a další díla české fantastiky čekají ve frontě na vydání.

Zamboch_Lihen_audioMarika Zaháňská, mimochodem jméno jako z prvorepublikového románu, vede všední, většinou osamělý život. Pracuje na vysoké škole a k jejím koníčkům, dá se říci spíš posedlostem, patří různé sporty. Její spořádaný život se změní v noční můru ve chvíli, kdy se stane svědkem přepadení v nebezpečných uličkách v okolí pražského Anděla. Marika přichází o všechno a zároveň mnoho nového získává. Jejími novými kolegy je mezinárodní tým mafiánů. Díky nim se jí zbraně už nezdají tak velké jako dřív, naopak si bez nich připadá nahá (a často je). Hrdinka zjišťuje, že se změnila jak fyzicky, tak psychicky a to se jí hodí, neboť mrtvých okolo ní přibývá. Někteří zastřelení ovšem odmítají zemřít, vypadá to, že jsou nesmrtelní. Všichni známe slavného a hodně bohatého spisovatele, pana Rulhánka, a možná on je klíčem k záhadě.

Líheň jsem nečetla, tím spíš jsem byla zvědavá, jak na mě bude Žambochova pecka působit. Text čte Lucie Fiona Šternerová, herečka, zpěvačka, moderátorka, redaktorka, hudebnice, výtvarnice a vizážistka.  S audiem je to stejně tak napínavé a dobrodružné jako otevřít novou knihu. Nevíte, co máte čekat, a moc se těšíte. Začátek byl skvělý, možná proto, že mi inteligentní, hlasově hlubší, místy cynický projev paní Šternerové sedl a byl balzámem na duši po předešlém nedobrém čtenářském zážitku. Její Marika je přesvědčivá. Celkově je text  chytrý a slova, což je vzhledem k tématu až s podivem, nejsou ani v nejmenším vulgární. Dokonce jsem se přistihla, že se často usmívám, a hodně věcí mě pobavilo – například norkový vzor na svetru. Podívala jsem se do knihy a opravdu i tam je – že autor neplete, je evidentní.

Maričinu ich-formu i vypravěčovu er-formu čte pořád stejný hlas, což je škoda. V knize jsou tyto pasáže oddělené, zde to  posluchače  chvilku mate, než zjistí, kdo je na scéně. Ke konci každé kapitoly se ozve podivný zvuk, jako lodní siréna. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla, že to je v knize a neděje se cosi venku. Naopak každá kapitola začíná povedenou stylovou znělkou. Když sami hrdinové čtou text, je to zvukově naznačeno ozvěnou – výborný nápad. Hudba se naplno rozjede na konci díla, kdy je řečeno „konec“, což působí jako šok, protože dění je utnuto v polovině. Toto je totiž jen první díl a dozvědět se, jak celý příběh skončí, hodně láká.

Audiokniha je jiná forma vnímání textu, proto je nutné dávat víc pozor a sledovat děj. Stačí chvilka nepozornosti, rozhlédnout se okolo, na něco se zaměřit, a rázem se posluchač ztrácí v ději, hlavně u bojových scén, které jsou vykresleny s umem Miroslavu Žambochovi vlastním; na popisy je kabrňák. V knize si čtenář projde znovu předcházející řádek či řádky a jede dál, u audia je to horší.

Audiokniha je ovšem skvělá v situacích, kdy četba není z mnoha důvodů možná – při práci, sportu, když jste unaveni, nebo unaveny vaše oči, je tato forma vnímání textu jedinečná. Kvalitní české fantasy není nikdy dost, a proč by měla čtenářova lačná duše zahálet…

audiotekaCZ logoVydal: Walker & Volf, 2014
Autor: Miroslav Žamboch
Interpret: Lucie Šternerová
Délka: 10 hod. 10 min.
Cena: 225 Kč
K zakoupení na Audioteka.cz