Michaela Burdová: V moci démonů (Syn pekel 2)

Celá Velwetie se ocitá v nebezpečí od chvíle, kdy se ze zajetí uvolnil dvanáctý démon Gariel. K propuštění dalších démonů, a tím ovládnutí celé země, potřebuje alespoň krev dalšího z nich. Bývalá démonka Liadel se ocitá mezi dvěma hrozbami. Na jedné straně Gariel a na druhé temnovlčice Aragen, která touží po ještě větší moci. Neran po boku Liadel bude muset přijmout mnohá rozhodnutí, která ovlivní budoucnost všech.

Burdova_V_moci_demonuV předchozím díle Syna pekel Vlčí krev se Neranovi podařilo s pomocí elfky a bývalé démonky Liadel vyléčit svého bratra Gerrata, o kterého se během shánění léku ve vesnici Gworn staral trpaslík Etwik se svou ženou. Neran se však vděku od bratra nedočkal. Došlo mezi nimi ke rvačce, ve které Gerrat vyhrožoval Neranovi smrtí a kniha v tomto momentě skončila. Gerrat držel Nerana pod krkem, Aragen se temnou mocí svázala s Liadalou a stále má v plánu donutit Nerana k početí dítěte, které má obnovit sílu národa Weer worfů. A kdesi se ukrývá Dvanáctý démon, usilující o Liadel.

Druhá kniha V moci démonů je rozdělena na dvě části, z nichž první začíná příběhem z minulosti, kdy Neran přišel o matku a otec si po čase přivedl domů novou ženu s jejím synem Gerratem. Druhá část, která tvoří většinu knihy, navazuje na první díl, a tak se čtenář ocitne ve rvačce mezi oběma vlkodlačími bratry. Po ukončení boje a uprchnutí Gerrata za uskutečněním pomsty začíná putování Liadel s Neranem v doprovodu Etwika na její záchranu. Dvanáctý démon Gariel hodlá osvobodit ostatní uvězněné démony, aby tak s jejich pomocí mohl ovládnout celou Velwetii a uvrhl svět zpět do temnoty. K tomu potřebuje Liadel, kterou by rád jako bývalou démonku a nejsilnější z nich opět získal na svou stranu. Usiluje o elfčinu duši a snaží se uvolnit její démonskou sílu. Velwetie se tak ocitá v ohrožení a Aragen nehodlá stát bokem, když je v sázce vláda nad celou zemí, které by se ráda sama ujala.

V moci démonů je devátou knihou Michaely Burdové a druhou knihou vydanou v tomto roce. Autorce se nedá upřít velká fantasie, ale tak jako prvnímu dílu Syna pekel by i téhle prospěl delší čas na dozrání, nebo alespoň přísnější redaktor ve vydavatelství. V knize sice nejsou velké nelogičnosti, ale některé skoky v ději nebo vynořující se nové bytosti v momentě, kdy se postava z knihy nemůže pohnout dál, spoustu čtenářů odradí. Totéž platí pro volbu některých slov a jejich vazeb (culící se démon), nebo nevyzrálé dialogy.

Čtení obou knih sice nebylo úplnou ztrátou času, ale chuť pustit se do dalších knih Michaely Burdové opravdu nemám.

Vydal: Fragment, 2013

Koupit