Tarja Turunen: ACT 1

Finská ledová královna Tarja Turunen svoje velké What Lies Beneath Tour zakončila dvěma velkými koncerty. Shrnula na nich svoje dvě alba a nezapomněla ani na staré hity skupiny Nightwish. Vzniklo tak CD/DVD nesoucí název ACT 1. Natáčelo v El Círculo Theatre (Rosario) v Argentině. Vyplatilo se zpěvačce udělat live záznam jen po dvou albech? Vzhledem k tomu, že jsou obě CD naplněná většinou hity, tak ano.

Tarja Turunen se rozhodla shrnout svojí dosavadní kariéru. Naštěstí to neudělala formou výběru „Best of“. Nemám nic proti výběrovým CD, jen by mi to přišlo brzy. Tarja si nejspíš řekla něco podobného, a proto místo toho natočila ACT 1. Mně se k recenzování zatím dostalo „jen“ dvojalbum. Slovíčko jen opravdu patří do uvozovek, ono se to totiž povedlo.

Začátek CD otevírá stejná píseň jako u What Lies Beneath. Silná a teatrální Anteroom of Death. Po zhlédnutí téhle písně jsem se trošku lekl toho, jak bude znít. Internet nabízel jen videa ve špatné kvalitě. Tarjin hlas zde zní ale možná i trochu lépe než na studiovém CD.

Druhá v pořadí je rocková My Little Phoenix. Song pochází z CD My Winter Storm. Zpět k druhému albu se vrací s Dark Star. Intro nezní tak dobře jako studiová verze, ale i tak jde o povedenou věc.

Zatím měl koncert v setlistu jen rychlé písně, to se ale změní s baladou Naiad. Následuje rychlá Falling Awake. První single z alba What Lies Beneath.

I Walk Alone opět trošku zpomalí tempo celého koncertu. Tarja si během koncertu hraje s písněmi. Její hlas nakonec dopluje až k Little Lies. Tuhle píseň bych raději v setlistu postrádal. Intro se trošku utopí v akustice místa konání koncertu a působí trošku rušivě v jinak skvělém vystoupení.

Následuje první a nejspíše i poslední single z ACT1. Into the Sun je jedna z nejlepších balad Tarjiny kariéry. Toho si všimlo i vydavatelství, když ji vydalo jako live single.

Tarja si přidala i vzpomínku na svojí éru ve skupině Nightwish, stalo se tak s písní Nemo. Středně rychlý song, který byl svého času snad všude. Čas z něj udělal jen vzpomínku na doby dávno minulé.

Směřování chystaného nového alba se ukáže v Never Enough. Nemůžu jí přirovnat k ničemu, co doposud Tarja stvořila, což je podle mě jen dobře. Rychlá píseň odkazující na rock ze starých let.

ACT1 ukázalo i několik coverů. Tím dalším v řadě je Still of the Night.  Rychlá píseň, která se objevila na deluxe verzi alba What Lies Beneath. Někdy mi tam Tarjim hlas vysloveně tahá za uši, ale i tak si myslím, že se to povedlo.

In For A Kill je poslední tečkou prvního CD. Moje oblíbená píseň z WLB s opravdu povedeným refrénem.

Druhé CD začíná pomalou Boy and the Ghost. Tarja s touto písní začínala téměř všechny koncerty z My Winter Storm Tour. Už tenkrát to na mě působilo rozpačitě. Na začátek by to chtělo něco rychlejšího, co má víc energie. Ta příjde až z druhou Lost Northern Star.

Třetí písní je drtivá Ciarán’s Well. Tarja v jednom rozhovoru prozradila, že při skládání písně bylo hodně zábavy. Je to i cítít z jejího zpěvu. Tired of Being Alone ale zahraje na tu vážnější část. Pomalá, ale působivá píseň od Schillera.

Dále zaujme i medley  Where Were You Last Night / Heaven Is a Place On Earth / Livin’ On A Prayer. V druhé a třetí části mě jen mrzí, že z písní nezněla delší ukázka. Livin’ On A Prayer v podání Tarji působí opravdu zajímavě.

Poslední single z alba What Lies Beneath je pomalá Underneath. Živě zní ještě lépe než jako studiová nahrávka. Zpomalení koncertu pokračuje při Oasis / The Archive of Lost Dreams. Ani jedna ze dvou písní mě nezaujala a nezměnilo se to ani při koncertu.

Crimson Deep už je ale něco zcela jiného. Ůvod vykreslí atmosféru, která se drží po celou píseň. Tarji hlas proplouvá mezi hudbou a člověk je téměř zklamán, že už to končí.

Za zvuků intra se ozývají první známky blížící se písně The Phantom of the Opera. Ozývá se jásot lidí. Tato píseň zazněla již na albu Century Child od Nightwish, ale zde se ukáže zase v trošku jiné verzi.

Další následuje znatelně rychlejší píseň s názvem Die Alive. Za ní si ale prostor vezme Until My Last Breath. Obě skladby dokazují kvalitu setlistu tohoto koncetu. Podařilo se udržet tempo až do úplného konce. Tečka na závěr je ale cover Over the Hills and Far Away. Ozve se poslední potlesk a vše končí.

Můžu zatím hodnotit jen audio záznam. Vynechám tak Tarjinu vyměnů šatů a kostýmů a stejně tak nemůžu přičíst k dobru ani krásné prostředí, kde se koncert konal. Dovolím si teď malé srovnání s Nightwish DVD End Of An Era. To jsem ohodnotil 98 %. Stejným hodnocením bych oznámkoval i ACT 1. Dokonalost se ani zde nekonala, ale rozhodně jde o povedené live 2CD.

Tracklist:
CD1
1. Anteroom of Death
2. My Little Phoenix
3. Dark Star
4. Naiad
5. Falling Awake
6. I Walk Alone
7. Little Lies
8. Into the Sun
9. Nemo
10. Never Enough
11. Still of the Night
12. In for a Kill
CD2
1.Boy and the Ghost
2. Lost Northern Star
3. Ciaran’s Well
4. Tired of Being Alone
5. Where Were You Last Night/Heaven Is a Place On Earth/Livin‘ On a Prayer
6. Underneath
7. Oasis/The Archive of Lost Dreams
8. Crimson Deep
9. The Phantom of the Opera
10. Die Alive
11. Until My Last Breath
12. Over the Hills and Far Away