Colleen Houcková: Tygrovo prokletí

Kelsey jakožto vyvolená bohyně Durgy musí zlomit staletou indickou kletbu, zúčastnit se nebezpečné výpravy a překonat mnoho nástrah, které číhají na každém rohu. V ohrožení však není pouze její život, ale i srdce… Tygrovo prokletí je prvním dílem romantické fantasy série, který je plný napětí, intrik, tajemství a záhad.

Téměř osmnáctiletá Kelsey Hayesová nastupuje na letní brigádu do cirkusu. K jejím povinnostem patří mimo jiné také péče o ohromného bílého tygra Dhirena, s nímž začne trávit všechen volný čas. Ren si velice rychle zvykne na přítomnost sympatické dívky, takže je nervózní, když ji nevidí. Kelsey si přeje, aby byl Ren volný, a zanedlouho dostane majitel tygra nabídku na odkup, která se neodmítá. Nový majitel, pan Kadam, chce vzít Rena zpátky do Indie a Kelsey ho má na cestě doprovázet. Dívka by své rozhodnutí pravděpodobně přehodnotila, kdyby v té době tušila, co ji v budoucnu čeká.

Pohnutý příběh prince Alagana Dhirena Radžarama z Mudžuljánské říše je poutavě popsán. Exotický Ren je inteligentní, romantický a podmanivý. Renova proměna v pohledného chlapce Kelsey zprvu šokuje, přesto se s ním cítí v bezpečí. Kelsey je dívka plná rozporů – na jednu stranu je statečná a intuitivní, na druhou stranu se příliš často chová zbrkle a činí neuvážená rozhodnutí. Dívka se zmítá v emočním víru – napřed je ponechána v džungli, aby se o sebe postarala, a pak se dozvídá, že je Ren zakletý princ, kterému je přes tři sta let, ačkoliv vypadá na dvacet jedna.

V první třetině knihy se seznamujeme s Kelsey žijící v Oregonu, příběh plyne pozvolna a v příjemné atmosféře. Pak se děj přesune do Indie a od toho okamžiku je snadné vypozorovat určitý stereotyp v podobě plnění úkolů a luštění hádanek, z nichž některé není tak lehké si správně vyložit. Kelsey postupně odhaluje informace o prokletí a vzápětí čelí těžkému rozhodnutí, zda podstoupí všechny překážky, které ji od prolomení dělí. Chvílemi mi kniha připomínala některé scény z filmu Anna a král, Flynna Carsena či Indiana Jonese.

Kniha je plná dobrodružství, přesto se mi párkrát stalo, že jsem přestala číst a musela se zorientovat, co se vlastně děje. V některých částech příběh poněkud pokulhává a působí zbytečně rušivě kvůli zdlouhavým popisům, jež jsou vykresleny přespříliš detailně. Tyto pasáže jsou prolínány s dramatickými a akčními scénami nebo zkoumáním mytologických artefaktů kvůli dalšímu postupu, takže pak děj zase plyne svižně. Nejpoutavější okamžiky jsou ty, kde má víc prostoru Ren nebo kdy hlavní protagonistka jedná, místo aby se zaobírala myšlenkami a popisem okolí. Líbí se mi propojení nadpřirozeného světa s běžným životem. Vše probíhá tak přirozeně, že není těžké uvěřit v Kadamovu dlouhověkost nebo bohy, které ožívají.

Colleen Houcková vypráví příběh z pohledu Kelsey, dochází na používání slangových výrazů, jízlivých a humorných komentářů i metafor. Vzhledem k tomu, že už vyšly tři knihy a letos má vyjít čtvrtá, není se čemu divit, když na konci příběhu zjistíme, že hlavní protagonisty čeká ještě hodně dlouhá cesta, než dospějí k cíly. Dramatický závěr s otevřeným koncem se nese v ponurém duchu a očekávání, co přinese pokračování.

Za bonus považuji překrásnou obálku s modrookým tygrem, který znázorňuje Rena, a vhodně zvolené básně, jež příběh doplňují. Nevšední román je určen především mladším čtenářům a dospívajícímu publiku, ale pokud máte v oblibě sérii Percyho Jacksona, Akademii Evernight či Zavrženého, je pro vás Tygrovo prokletí tím pravým, a to bez ohledu na věk.

Vydal: CooBoo; 2012