BLADE II

Druhý díl trilogie o upírském superhrdinovi. Blade tentokrát musí zastavit šíření viru, který z normálních upírů dělá neukojitelné závislé na krvi nejen lidí, ale hlavně ostatních upírů.

I přes velký úspěch prvního dílu odmítl Stephen Norrington režírovat díl druhý a musel se najít jeho nástupce. Tím se stal Guillermo del Toro (1964), mexický režisér, producent a scénárista, jehož oblíbeným tématem je fantasy, válka a hlavně všechna stvoření temnot, která se mohou objevit ve vašich nejhorších nočních můrách a která se velmi často, téměř pořád, vyskytují i v jeho filmech. Mezi nejznámějšími patří Hellboy I, II a Faunův labyrint. Režírovat třetí díl Blada však také odmítl. Scénárista David S. Goyer  zůstal Bladovi věrný.

Wesley Snipes se opět zhostil hlavní role, a znovu se podílel i jako producent a choreograf bojových scén. Z prvního dílu nám zůstal i Kris Kristofferson, který hraje Abrahama Whistlera.
Novou posilu týmu Scuda ztvárnil Norman Reedus (1969).   

Nositele viru a novou, vylepšenou verzi upíra si zahrál charizmatický Angličan Luke Goss (1968) a právě Jared Nomak byla jeho první větší role. V roce 2008 se při natáčení Hellboy II: Zlatá armáda opět setkal s del Torrem, který si ho vybral do role prince Nuady. Dále si zahrál například v Rallye smrti 2.     
  
Dalšího záporáka si zahrál americký herec a dabér Ron Perlman (1950). Na svém kontě má velké množství rolí a mezi nejznámější patří hlavní role v Hellboy I, II, dále se objevil v akčním snímku Bunraku a v hororu Hon na čarodějnice po boku Nicolase Cage.

Role princezny Nyssy byla svěřena herečce a modelce Leonor Varela (1972) narozené v Chille, kterou proslavila hlavně role Kleopatry ve stejnojmenném filmu (1999). Jejího filmového otce si zahrál německý herec Thomas Kretschmann (1962). Jeho nejznámější role jsou z filmů jako Stalingrad a Pianista. V poslední době jsme ho mohli vidět v seriálu The Cape. 

Menší roli spřízněnce a advokáta Damaskina si střihl i Karel Roden (1962). Za zmínku také určitě stojí postava z upírské jednotky, Priest, kterého si zahrál Skot Tony Curran (1969), známý jako Neviditelný/Rodney Skinner z Ligy výjimečných, nebo jako Marcus Corvin v Underworld: Evolution.

Začátek filmu nás přivádí do Prahy a do místní Hematologické kliniky, což je krycí název pro krevní banku vedenou upíry, kteří vysávají krev z lidí za peníze. Ale berou i krev, kterou si přinesete ve sklenici. Vedle bezdomovců a jiných individuí se zde objevuje i nový dárce Jared Nomak (Luke Goss), který vypadá jak kašlající bezdomovec s podivnou jizvou na bradě. Po krevních testech se dozvídá, že jeho krev obsahuje vzácný fenotyp. Což je dobrá zpráva pro vědce, ale špatná pro Jareda, protože místo několika seti mililitrů jej chtějí vysát do sucha a prozkoumat. Je to však Jared, kdo odchází s krvavým úsměvem na rtech. Vědci skončí s rozervanými hrdly na zemi a on se dostává do zorného pole jemu nenáviděných upírů. 
   
Od prvního dílu uběhly dva roky. Blade (Wesley Snipes) pokračuje ve válce a loví upíry. Jeho mentor Whistler (Kris Kristofferson) byl unesen a přeměněn na jednoho z nich. Blade po něm pátrá, aby ho zabil. Jeho cesta ho zavede až do naší metropole Prahy, kde Abrahama nakonec najde. Nedokáže ho však zabít, tak jej odveze zpět do svého úkrytu a píchne mu detox látku, která snad Whistlera vyléčí.

Do jejich úkrytu však přijdou nečekaní hosté. Dva upíři Asad a Nyssa (Leonor Varela) přišli jako vyslanci hlavy upírů uzavřít s Bladem příměří a požádat ho o pomoc. Dříve sice byl jejich největším nepřítelem, ale teď se po ulicích toulá ještě horší zabiják, než je on. Když Blade souhlasí, odjíždí s nimi za Damaskinem (Thomas Kretschmann), aby se dozvěděl o nové hrozbě.

Jared Nomak je jedinečný jako Blade. Neživí se jen na lidech, ale hlavně na upírech, ze kterých se pak stávají závislí na krvi. Upíři chtějí, aby se Blade postavil do čela jejich malé taktické jednotky Bloodpack, jejímž původním cílem byl právě on. Jejím pomyslným vůdcem je Reinhardt (Ron Perlman). Upíři nejsou moc nadšení změnou ve vedení, ale Blade má své způsoby, jak je dovést k poslušnosti.

Jejich prvním cílem k nalezení Jareda je Dům bolesti, taneční klub pro upíry. Po zuby vyzbrojená jednotka, s Whistlerem a Scudem (Norman Reedus) hlídajícími venku, se vydává do útrob tančícího davu, kde hledají nakažené upíry, které můžete rozmlátit, ale jediné, co na ně doopravdy platí, je denní světlo.

Dalším cílem je podzemní hnízdo, kde se všichni nakažení schovávají. Pozabíjí jich většinu, ale také ztratí skoro všechny členy jednotky. Jared si odchytne Whistlera, nechce mu ale ublížit, chce jen předat Bladovi svůj prsten a vzkaz, ve kterém Abrahamovi svěří pravdu o svém původu. Blade mezitím nachází zraněnou Nyssu a dává jí ze sebe napít, aby ji zachránil. Během toho je však zparalyzován a odvlečen k Damaskinovi.

Nyssa se probere doma a svěřuje se otci, že zneuctila svou rodinu, když jí Blade zachránil život. Blade se také probouzí a od Whistlera se dovídá pravdu o upířím viru, který byl uměle vytvořen. Rekombinací DNA se snažili zbavit svůj rod jeho slabin. Nomak byl prvním, ale nepovedeným. Pokusy budou dál pokračovat pod Damaskinovým vedením, až se jeho potomci budou rodit naprosto odolní. Whistler se Damaskina zeptá, jak se mohl Jared dostat k prstenu, který mu dal. Dar otce synovi. Nyssa nemůže lehce překousnout, že ji vlastní otec poslal na smrt a využil takovýmhle způsobem své vlastní děti. Pro něj však krevní pouto nic neznamená s ohledem na celou rasu. 

Blada berou do laboratoře na kompletní rozebrání, aby našli chybějící článek k dokonalosti. Whistler osvobodí Blada, a aby ho zachránil, hodí ho do bazénu s krví. Jared se mezitím dostává dovnitř až ke svému otci. Ten utíká na střechu, kde na něj čeká vrtulník, aby ho dostal do bezpečí, Nyssa mu však zablokuje cestu. Damaskinos se snaží syna přesvědčit, aby ho nezabíjel, ale přijal právoplatné místo po jeho boku, a slíbí mu, že najde lék. Jared však odmítá a otce zabije. Nyssa se nebrání, když ji kousne, což si pořádně vychutná, protože to ona byla oblíbenkyní jejich otce. Než ji stačí zabít, objeví se Blade a nakonec se mu podaří Jareda zabít.

Měnící se Nyssa řekne Bladovi, že chce zemřít jako upírka a chce vidět Slunce. Společně si vychutnávají východ Slunce, než se Nyssa Bladovi rozpadne v náručí.