Anthony Horowitz: Škola černé magie

Dvanáctiletý David Eliot, sedmý syn sedmého syna, je problémový žák a s rodiči příliš nevychází. Když ho vyhodí ze školy, dostane poslední šanci – záhadnou školu Groosham Grange na jinak pustém ostrůvku u pobřeží.

David se skamarádí s Jill a Jeffreym a všichni tři záhy zjistí, že je na škole něco divného. A jak by ne, když je učí mj. upír, vlkodlak a duch. A také jejich spolužáci jsou zvláštní… David však přes počáteční šok zjistí, že to s ním profesorský sbor myslí dobře a chce jen probudit jeho dřímající schopnosti. A tak se nakonec rozhodne ve škole i s kamarády zůstat. (kniha první)

David a Jill jsou v Groosham Grange spokojení a úspěšní, jenže se objeví nový student Vincent a začne Davida zastiňovat. Jejich rivalita vyvrcholí na sportovních hrách, kdy David získá podvodem vítězství. Davidův náskok v bodovací soutěži o nejlepšího žáka se ale začne sérií záhadných nepříjemností ztrácet, až ho nakonec Vincent přestihne a získá trofej – Prokletý grál. Brzy se ukáže, že všechno je jinak, grál má moc školu zničit a o osudu Groosham Grange má rozhodnout právě David… (kniha druhá)

Horowitz napsal tyto dvě knihy jako základ nové série, dál však v ní už nepokračoval. První získala francouzskou prestižní literární cenu (Evropská cena za román pro mládež) a obě byly zdramatizovány pro rozhlas. Přestože českým čtenářům přijde tato dvojkniha jako jedna z variant na Harryho Pottera, opak je pravdou, první totiž vznikla dávno před ním, již v roce 1988 a Rowlingová se z ní zjevně v mnohém inspirovala, zejména pro koncepci Bradavic, ale najdeme tam i předobraz Dursleyových, některých profesorů a Ohnivého poháru.

Originální název: Groosham Grange and Return to Groosham Grange
Nakladatelství: BBart
Překlad: Zdeněk Hofmann
Obálka: Jan Matoška
Počet stran: 216
Vazba: pevná
Cena: 199 Kč

Koupit knihu