Nové knihy za květen 2022

V květnu přišla na knižní pulty hromada novinek z mnoha subžánrů fantastiky, a tak si snad každý něco vybere.

 

Gardner Dozois (ed.): Kniha magie

V nové antologii navazující na úspěšnou Knihu mečů přichází slavný editor Gardner Dozois s příběhy plnými magie, protože za každého Froda je tu Gandalf… a spolu s ním i Saruman. Za každou Dorotku je tu Glinda… a vedle ní také Zlá čarodějka ze Západu. A kdo by byl Harry Potter bez Albuse Brumbála… či Severuse Snapea? Kouzelníci a čarodějové plni moudrosti, nadaní takřka božskými silami, přesto stále zůstávají pouhými lidmi, a tak mohou dojít nejen slávy, ale i prokletí a zkázy. Kniha magie představuje dosud nikdy nevydané příběhy hvězdné sestavy moderních mistrů žánru, z nichž mnozí se vracejí do svých nejoblíbenějších světů. Čekají na vás příběhy od George R. R. Martina, K. J. Parkerové, Scotta Lynche, Gartha Nixe, Elizabeth Bearové, Tima Powerse, Megan Lindholmové, Johna Crowleyho a dalších. V příbězích plných čar a kouzel navštívíme světy, v nichž vládne magie, světy nepředstavitelně vzdálené… ale i ty, které jsou blíž, než si myslíme.

Vydalo: Argo, 2022
Vazba: vázaná
472 stran / 788 Kč

Marek Dvořák: Bastard bohů

Mystický fantasy román ze světa, který nenávratně mizí. Časy se mění. Tam, kde dřív ležela nehostinná divočina, rostou místo vykácených stromů osady. Kámen nahradil kov, na mořích přibývá lodí a sever, vždy divoký a zuřivý, již nemá sílu odolávat nájezdům nepřátel. Poslední barbarské kmeny se vrhají do marného boje proti pokroku a civilizaci a umírají v zapomnění. Judok a Lugh, dva válečníci z prastarého kmene Černých běžců, začínají chápat, že jejich doba už minula. Chtěli by tomu vzdorovat, ale změna je jako rozbouřená řeka — nejde ji jen tak zastavit. Jakou cenu ještě mají jejich tradice? Jakou mocí disponují jejich zapomenutí bohové? Za co má vůbec smysl zemřít? Jenže osud má navzdory jejich pochybám a modlitbám své vlastní plány a ani ten nejlstivější šaman nyní neví, co ho čeká. Dokážou se oba hrdinové ubránit všem nástrahám a vybojovat si své místo v novém světě?

Vydal: Host, 2022
Vazba: vázaná
261 stran / 369 Kč

Jana Švecová: Legenda o Ladě

Dokáže smrt jen brát, nebo také dávat? Na den, kdy na ni se šťastným úsměvem Ilja zamával a pak se pod ním během chvilky prolomil led, Lada nikdy nezapomene. Vzal si ho vodjanoj, pán řeky, a ona teď cítí vinu. Odmítá se smířit s tím, co se stalo, a rozhodne se navštívit kolduna – místního čaroděje. Ten jí prozradí, že existuje způsob, jak ho přivést zpět. Bude však muset najít Strom světa a u jeho kořenů obětovat jiný lidský život. Jedině tak může projít do podsvětí a Ilju zachránit…

Vydal: Fragment, 2022
Vazba: brožovaná
272 stran / 299 Kč
Ukázka

Adriana River: Sedmé nebe – Nebeská řeka

Co když je svět úplně jiný a skrývá temná a děsivá tajemství? Co když je svět úplně jiný a skrývá temná a děsivá tajemství? Elaine Riversová se třídnímu potížistovi Adamovi vždycky spíš vyhýbala. Přesto ji ale záhadně přitahoval a ona už konečně proč. Šokujícím zjištěním, že Adam je ve skutečnosti Padlý anděl, který si na Zemi odpykává svůj trest, poodhalila přísně střeženou oponu a teď už není cesty zpět. Po Adamovi jde Temnota vyslaná samotným peklem, a pokud mu chce pomoci, v nebezpečí bude i ona. Naštěstí je to někdo, kdo drží ochranná křídla nad ní – její strážný anděl Kassiel. Může mu však věřit? Dokáže do světa andělů proniknout natolik, aby zvládla zastavit Temnotu a zachránila Adamovu duši?

Vydal: Fragment, 2022
Vazba: vázaná
312 stran / 349 Kč

Jan Kotouč: Bitva o české země (České země 4)

V polovině 19. století svět postihla katastrofa. Celé části zemského povrchy byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Poslední dva roky vede Česko-slovenské království válku s carským Ruskem a získalo převahu díky palubnímu letectvu. Po úspěšných bojích na americkém kontinentě se nyní většina českých letadlových lodí nachází v Tichém oceánu, daleko od domovských přístavů. Jenže konflikt nyní eskaluje a boje se rozhořely na domácí půdě Česko-slovenského království, zatímco většina flotily je na odvrácené straně světa. Začíná bitva o české země.

Vydal: Brokilon, 2022
Vazba: vázaná
470 stran / 548 Kč

Walter Jon Williams: Hardware

Zemi ovládají orbitální mocnosti a její znesvářené národy mohou jen bezmocně přihlížet, jak jsou drancovány zbytky jejího bohatství. Ve špinavých neony osvícených ulicích se lidská spodina živí, jak se jen dá, aby si vydělala na vytouženou letenku z gravitační studny. Avšak kdyby se zločinecké i povstalecké podsvětí spojilo, rovnováha moci by se mohla nečekaně vychýlit. Vypukla by válka, v níž by se střetla augmentovaná komanda na zemi, piloti deltaplánů vysoko ve vzduchu a geniální hackeři v nervovém rozhraní. Román Hardware je jedním z vrcholných děl kyberpunku a jako takový mimo jiné posloužil i jako prvotní inspirace ke vzniku RPG hry Cyberpunk a následně tak i k počítačové hry Cyberpunk 2077. Strhující dílo, jež svým významem náleží ke zlatému fondu žánru science fiction.

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Aleš Drobek
Vazba: vázaná
408 stran / 498 Kč
Ukázka

J. R. Ward: Území vlků (Doupě vlkanů 1)

Lydia Susiová se naplno věnuje ochraně vlků v jejich přirozeném prostředí. Když hotelový řetězec začne zastavovat pozemky v sousedství rezervace a začne budovat obrovský obytný komplex, Lydia patří k nejsilnějším odpůrcům výstavby – a promění se v pohyblivý terč. Na scéně se objevuje nový zaměstnanec Projektu vlčích studií Daniel Joseph, nejednou vytrhne Lydii trn z paty a zachrání ji. Ačkoliv se Daniel chová zdrženlivě, Lydia k němu vnitřně pociťuje důvěru. Neskrývá však něco? Sázky se zvyšují, jeden z Lydiiných kolegů je zavražděn a ona se musí rozhodnout, jak daleko je ochotna při ochraně vlků zajít. Potom však šokující odhalení ohledně Daniela změní Lydiinu realitu způsobem, jaký by nikdy nedokázala předvídat. Některé osudy vyžadují odvahu, jiné však žádají ještě mnohem víc a neposkytují žádné záruky. Je předurčena najít pravou lásku… nebo ji drtivá ztráta navždy zničí?

Vydal: Baronet, 2022
Překlad: Jana Pacnerová
Vazba: vázaná
400 stran / 429 Kč
Ukázka

Vilma Kadlečková: Program apokalypsy (Mycelium VIII)

Velkolepé vyvrcholení nejobsáhlejší české sci-fi ságy Mycelium je zde. Intriky, psychotronika a krvavé oběti. Všechno míří právě sem. Tohle už je konec. Ve chvíli vrcholící Hvězdovlády se rozhoduje o budoucí podobě světa. Psychotronický program běží. Končí starý věk… a pro Zemi, která má ve svém civilizačním plánu apokalypsu, to nemusí být nic příjemného. Sgenové, Lodě a lidé bojují o to, aby svět naformátovali podle svého vkusu. A Lucas si také nárokuje svůj podíl. Přináší – a požaduje – oběti. V tuhle chvíli může získat všechno. A taky může všechno ztratit. Aš~šád může být jeho nejlepším spojencem v boji se Sgenem, nebo se stát jeho nejhorším nepřítelem. Prsty Chaosu se kdykoliv mohou natáhnout ze tmy. V osudí plném bílých míčků je jeden černý, který znamená smrt. Může to být vítězství. Nebo zkáza. Nebo naděje.

Vydalo: Argo, 2022
Obálka: Tomáš Kučerovský
Vazba: brožovaná
616 stran / 588 Kč

Aleš Pitzmos: Synchronicita

Protektorát. Národ, marně toužící po svobodě, je drcen nacistickými kleštěmi. V této pochmurné době přichází učitel František Niederle do Lipnice nad Sázavou vyučovat na místní měšťance. V malebné obci v hloubi Vysočiny touží nalézt klid; dočká se však pravého opaku. Ve skalách za Bílou věží, předsunutou částí opevnění zdejšího hradu, jednoho březnového odpoledne roku 1943 učiní se svými žáky hrůzný nález. Následuje sled bizarních událostí, jež Františka (nepochopitelně trýzněného podivnými sny a vizemi) zavedou do místních temných lesů a kamenolomů, kde ho čeká nejen střet s nacistickou válečnou mašinérií a jejími Wunderwaffen, ale také děsuplné odhalení překračující prostor a čas, a dokonce i hranice samotné reality. Navíc vůbec nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Vydala: Carcosa, 2022
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
264 stran / 299 Kč
Ukázka

František Kotleta: Aga (Legie 5)

Nejobávanější členka posádky vesmírné lodi Kraksna byla unesena. Kapitán Moravec vyráží na záchrannou misi, která je podle zbytku osazenstva nejpitomějším nápadem od… no, mají už za sebou hodně pitomých nápadů, ale tenhle rozhodně patří mezi pět nejhorších. Enlilové mezitím pořádají na Kraksnu hon a šmejdí po celém vesmíru, aby dostali její posádku i technologie pradávné civilizace rutašů. A to pořád není nic proti tomu, co Moravce čeká při záchraně Agy. Kolik ocasů bude muset usekat, než získá zpátky ještěrku, jejímž největším přáním je vyrvat mu páteř z těla? Vítejte ve vesmíru, kde poslední nadějí lidstva na záchranu okupované planety je nákladní loď Kraksna a její svébytná posádka, ve vesmíru Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, který je temný, krutý i zábavný, jak jen to cenzura nakladatele dovolí.

Vydala: Epocha, 2022
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Ilustrace: Lenka Tarwari Jandová
Vazba: brožovaná
328 stran / 320 Kč

Veronika Fiedlerová: Ozvěny záhrobí

Krádež vzácného tisku. Únos malého chlapce. Sebevražda mladé dívky. Zdánlivě nesouvisející případy, v nichž vyšetřovatel pojistných událostí Benedikt Klausner rozpoznává zásah nadpřirozena. Mrtvých přibývá a do hry vstupuje nekromantův podivný zaměstnavatel. Dokáže Benedikt ochránit svoje nejbližší před vším, k čemu se neodvratně schyluje?

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka: Diego Quiňones
Vazba: brožovaná
360 stran / 349 Kč

Adam Skořepa: Cogita a tajemství existence

Příběh z daleké budoucnosti, kdy po lidech zůstaly už jen záznamy a simulované světy. Obří hvězdný počítač putující vesmírem jako muzeum na konci dějin v nich poskytuje útočiště mnoha digitálním vědomím. Jedním z nich je androidí dívka Cogita, která se ve své virtuální domovině probouzí ze zvláštního snu.

Vydala: Epocha, 2022
Vazba: vázaná
64 stran / 199 Kč

Jiří J. Linhart: Mágové a šarlatáni

Střež se jich! Stojí na jednom z několika útržků ze starých knih, které Karel našel na půdě rodinného domu. Obsah slov z dávných časů jej vtahuje do pátrání po jejich autorovi, záhadném F. F. Při hledání stop vedoucích k rozluštění tajemství Karlovi zdatně sekunduje jeho přítelkyně Eliška. Čím víc však o tajuplném muži zjišťují, tím častěji jsou nuceni připustit, že na světě možná existuje ještě jedno řemeslo, na něž lidé už dávno zapomněli… To, které provozuje cech čarodějů. Objevují příběh mladého tovaryše čarodějného řemesla, který se kdysi vydal na pouť evropským kontinentem, aby naplnil svůj osud a zabezpečil přežití magie v dobách, kdy takzvaný rozum získal převahu nad přírodou a jejími silami. V dobách, kdy nastal soumrak magie.

Vydala: Epocha, 2022
Ilustrace: Jakub Cenkl
Vazba: brožovaná
376 stran / 299 Kč

Margaret Rogersonová: Vespertina – Temná kněžka

Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si za jejími zády šuškají o jejích zjizvených rukou a pohnuté minulosti. Když klášter přepadnou vojáci, rozhodne se Artemisia vyvolat na jeho ochranu prastarého ducha spjatého se svatou relikvií, která je zde uložena. Je to však přízrak, nevyzpytatelná bytost, která ji může posednout, jakmile přestane být ostražitá. Na pokraji svých sil se brzy ocitá na prahu smrti. Pokud chce zůstat mezi živými, potřebuje pomoc vespertiny – kněžky znalé v umění ovládat relikvie. Kde ji však najít, netuší. Proto se obrátí s prosbou o pomoc na toho nejpovolanějšího – přízrak samotný. Pouto mezi nimi roste a prastaré zlo začne vyplouvat na povrch. Dokáže mu Artemisia čelit? Zradí všechno, čemu dosud věřila, nebo to bude přízrak, kdo zradí ji?

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
344 stran / 469 Kč
Ukázka

Robert Cichowlas a Łukasz Radecki: Městečko

Spisovatel Marcin Lanowicz má problémy s autorským blokem, a tak se s manželkou rozhodne pro dovolenou v malém městě na Mazurech. Morwany zpočátku splňují jejich očekávání – příjemné chaty uprostřed lesů v blízkosti krásných jezer. Časem si však všimnou, že obyvatelé města jsou velmi podivní a někteří z nich vypadají vážně nemocní. Navíc je celou dobu provázejí tři světlovlasé ženy. Co jsou zač? Proč se před nimi nejprve skrývají? Brzy se ukáže, že Morwané i světlovlasé ženy nejsou těmi, za koho se vydávají, a že malá vesnice, kterou všichni nazývají „městečkem“, neexistuje na žádné mapě…

Vydal: Golden Dog, 2022
Překlad: Honza Vojtíšek
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
360 stran / 399 Kč

R. A. Salvatore, Erika Lewisová: Barva draků

Ovládnout magii není snadné a Maggie si to moc dobře uvědomuje. Její schopnosti jsou nestálé a nevyzpytatelné a ona nemá nikoho, kdo by jí je pomohl zvládnout a umožnil tak splatit dluh, který se táhne jejím životem jako rudá čára. Pak ale potká Griffina, královského šampiona nechvalně proslulého lovem draků – obávaných bestií, které sužují celé království. Ani jeden z nich netuší, jaký osud v sobě oba nosí, ani to, že jejich setkání uvede do pohybu události, které změní nejen jejich životy, ale i osud celého království…

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Drahomíra Michnová
Vazba: brožovaná
352 stran / 349 Kč
Ukázka

Charlie Jane Andersová: Vítězství větší než smrt

Jsem Tina. Docela obyčejná holka, řekli byste. Jenže k té mám daleko. Obyčejné holky nepřišly na Zemi z hvězd. Obyčejné holky v sobě nemají meziplanetární záchranný maják, časovanou bombu, co je může každou chvíli vystřelit k nejšílenějšímu dobrodružství jejich života. Obyčejné holky nejsou klonem zavražděné hrdinky Královské flotily. Nevím o žádné obyčejné holce, jejímž osudem by bylo spasit galaxii. Můj maják začal vysílat. A já jsem teď v pořádné kaši. Vědí o mně – moji lidé, ale i ti druzí. Nepřátelé, které mám srazit na kolena. Jenže co když jsem, i přes všechny sliby a přípravy, prostě jen Tina? Obyčejná holka…

Vydal: Cosmopolis, 2022
Překlad: Martin Forman
Vazba: brožovaná
376 stran / 449 Kč

Becky Chambersová: V jednom zapadlém koutě galaxie

Planeta Gora je bez vody, bez vzduchu, bez života, a tudíž zcela nezajímavá. Její výhodou je jen to, že se nachází v blízkosti zajímavějších světů — to z ní dělá příhodnou zastávku pro lodě cestující červími dírami Galaktického společenství. Pokud by vesmír byl dálnicí, pak by Gora byla zastávkou pro kamiony. V kopuli Pětkrát Hop Jednou Stop si vesmířani můžou na dlouhých cestách protáhnout nohy (pokud je mají), sehnat palivo, cestovní povolení a zásoby. Provozuje ji podnikavá mimozemšťanka se svým dítětem, které jí občas pomáhá, a ze všech sil se snaží poskytnout domov každému, kdo tudy prolétá. Dopravu na Goře však ochromí podivné technické selhání a v Pětkrát Hop Jednou Stop spolu uvíznou tři naprostí cizinci: každý jiné rasy a každý s jinými plány. Nezbývá jim nic jiného než čekat. A tak se umělec ve vyhnanství spěchající na důležité setkání, nákladní pilotka stojící před složitým životním rozhodnutím a tajemná osoba pomáhající druhům z okraje společnosti snaží vypořádat s tím, co dělali, co by mohli dělat a čím jsou — nebo by mohli být — jeden pro druhého.

Vydal: Host, 2022
Překlad: Michaela Šprtová
Vazba: vázaná
383 stran / 449 Kč

Liz Flanaganová: Dračí dcera

Když se služebná Milla stane svědkem vraždy, obrátí se jí život vzhůru nohama. Stane se totiž opatrovnicí posledních čtyř dračích vajec – ab záhy také první dračí jezdkyní nové éry! Jenže vládce ostrovního města Arcosi je odhodlán existenci magických tvorů za každou cenu utajit. Dívka se rázem ocitá v centru mocenských bojů o samou duši Arcosi a jeho obyvatel. Městem zuří nepokoje. Staří Arcosané se vracejí a dožadují se svých práv. Přinesou draci spásu, nebo plameny? A kdo je vlastně Milla – dívka bez minulosti a rodiny?

Vydal: Cosmopolis, 2022
Překlad: Karolína Medková
Vazba: brožovaná
320 stran / 399 Kč
Ukázka

S. T. Joshi: Cosi z hloubi

V novele Cosi z hloubi se Alison Manneringová po vysoké škole vrací do rodného městečka, odlehlé hornické obce v severovýchodní Pensylvánii, aby se pokusila přijít na kloub záhadné smrti svého otce. Matka jí z nepochopitelných důvodů odmítne o tragédii sdělit bližší podrobnosti a Alison nezbude než se částečně na vlastní pěst, částečně s pomocí svého bývalého přítele ze střední školy pustit do pátrání, které záhy dramaticky zpochybní veškeré její dosavadní znalosti o důvěrně známém rodišti, těsně spjatém s uhelným dolem ve vlastnictví enigmatického Conrada Brasheara. Vyšetřování, vedené v prostředí ospalé obce dosti neotřelými metodami, mladou Alison záhy přivede do kontaktu s něčím, co se vymyká lidské představivosti… Nejdelší příběh této knihy doplňují kratší texty, v nichž S. T. Joshi v dobrodružném, detektivním a dráždivě spekulativním duchu uplatňuje své bohaté znalosti žánru weird fiction, lovecraftovských lokací a entit. Mimo jiné v nich zavítáme do osvícenské Francie a také do anglické verze přízračného Innsmouthu.

Vydala: Carcosa, 2022
Překlad: Milan Žáček
Obálka: John Coulthart
Vazba: pevná
232 stran / 349 Kč

Piers Anthony: Rozštěpené nekonečno (Začínající Adept 1)

Na vyprahlém, znečištěném Protonu, kde lze žít jen díky rozvinuté technologii a kde vládnou všemocní občané, je Stile pouhým nevolníkem – ale i mistrným stratégem ve Hře, nejoblíbenější zábavě protonské populace. Neměnil by. Až do chvíle, kdy se ho někdo pokusí zavraždit. Na útěku Stile nečekaně projde z technologického Protonu do životaplné Fáze, fantasy světa jednorožců, vlkodlaků a magie. Je to realita, nebo sen? Co na tom záleží, když mu jde o krk a potřebuje obstát v obou světech. Tohle bude chtít opravdu promyšlenou strategii…

Vydal: Triton, 2022
Překlad: Mirka Polová
Vazba: brožovaná
424 stran / 399 Kč
Ukázka

Tad Williams: Říše trav (Poslední král Východního Ardu 2)

Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Petr Kotrle
Vazba: pevná
416 stran / 499 Kč

Natalie Mae: Krutá milost

Zahru přežila smrtící Přechod a zapřísahala se, že už nestojí o žádná dobrodružství. Pak se ale objeví princ Kasta a začne prohlašovat, že skutečným vítězem závodu přes poušť a právoplatným dědicem trůnu je on, nikoli Jet. Na důkaz svého tvrzení ukazuje boží znamení, které má na těle. Stejné znamení však má i Zahru, a spolu s ním tedy i nárok na trůn. Zahru nehodlá dopustit, aby Orkena padla do Kastových nemilosrdných rukou, a udělá pro to cokoliv. Třeba se i sama stane padouchem… Pokračování strhují fantasy Laskavý jed.

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Markéta Polochová
Vazba: brožovaná
344 stran / 399 Kč

Kass Morganová, Danielle Paigeová: Monarchové (Vrány 2)

Vrány jsou odhodlané vrátit zase do světa rovnováhu. Poté co zničily prastarý talisman a jen tak tak své sesterstvo zachránily, udělají všechno pro to, aby utajily, že jsou čarodějky. Scarlett se stala předsedkyní Kappy a Vivi zase konečně ví, jaké je někam patřit. Vrány však netuší, že v kampusu na Westerly číhají noví rivalové i prastaré zlo. Budoucnost Kappy jim leží na bedrech a minulost jim pořád dýchá za krk. Podaří se Scarlett a Vivi sesterstvo znovu zachránit?

Vydal: CooBoo, 2022
Překlad: Petra Badalec
Vazba: vázaná
432 stran / 499 Kč
Ukázka

Samantha Shannonová: Když spadne maska (Kostičas 4)

Dlouho očekávaný čtvrtý díl úspěšné série o jasnovidcích a totalitním Scionu je tu!
Příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové pokračuje tam, kde v předchozím díle skončil. Paige se podařilo zničit jádro detekční technologie Senshield. Jen o vlásek unikla smrti — i díky agentům tajemného Programu Domino, který ji nyní vysílá na misi do Paříže. Kdo však za touto sítí ve skutečnosti stojí a jakou má motivaci ke svržení scionského režimu, Paige zatím netuší. Okolnosti ji nutí novému spojenci alespoň prozatím důvěřovat. Spolu s Arcturem Mesarthimem — bývalým nepřítelem a současným společníkem — se vydává odhalit tajemství, které ji zavede do spletitého pařížského podzemí i do třpytivých chodeb zámku Versailles.
Zatímco Scion pomalu rozšiřuje své hranice a svět se chvěje v jeho stínu, Paige se snaží pochopit své pouto s Arcturem, které je den ode dne pevnější. Jenže nepřítel stále sílí. V jejich bezprostředním okolí jsou i tací, kteří moc dobře vědí, že revoluce začala s nimi — a mohla by s nimi i rychle skončit…

Vydal: Host, 2022
Překlad: Lenka Kapsová
Vazba: vázaná
623 stran / 549 Kč

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Duna – Lady z Caladanu

Lady Jessica, matka mladého Paula a konkubína vévody Leta, byla až donedávna pilířem rodiny Atreidů. Volba, jíž se před lety dopustila, se brzy podepíše na vývoji celého Impéria, prozatím se však lady z Caladanu musí vypořádat se svým vztahem k Bene Gesseritu. Už jednou se k němu obrátila zády a nyní se musí rozhodnout, zda její věrnost k prastarému řádu převáží nad láskou k Letu Atreidovi a synu Paulovi. Události na Wallachu IX a v celém Impériu se odvíjejí tak bouřlivě, že nad nimi ztrácí kontrolu dokonce i samotné Sesterstvo. Osudy lady Jessiky a její rodiny visí na vlásku… Druhá část třídílné série z vesmíru Duny se odehrává v době bezprostředně předcházející klíčovým událostem legendárního románu Franka Herberta, v bouřlivých časech, než šlechtický rod Atreidů přestěhoval své operace z domovské planety Caladan na neznámý pouštní svět Arrakis.

Vydal: Baronet, 2022
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
600 stran / 599 Kč

Rainbow Rowellová: Kam tě vítr zavane

Simon Snow na své cestě napříč Amerikou zjistil jedno: S magií už nechce mít nic společného. Chce být obyčejný člověk, najít si obyčejnou práci a žít obyčejný život. Potíž je v tom, že má křídla a jeho kluk je upír. Než se ale stačí po návratu do Anglie obojího zbavit, zaplete se do dalšího magického dobrodružství, o které vůbec nestojí. Někdo nový o sobě tvrdí, že je Vyvolený a že zachrání kouzelnický svět před nebezpečím. Simon s Bazem budou muset ještě jednou do akce, tentokrát ale bez věrné kamarádky Penny. Ta má svých problémů dost. Přivezla si totiž z Ameriky prokletého normála a její máma z toho vůbec není nadšená. Navíc uhlídat Sheparda, který k sobě i v Londýně přitahuje všechny myslitelné magické bytosti jako magnet, je pořádná dřina. Aspoň že Agáta tentokrát nepotřebuje, aby ji někdo zachraňoval. Nebo ano?

Vydal: Yoli, 2022
Překlad: Jana Kunová
Vazba: brožovaná
576 stran / 499 Kč
Recenze

Manel Loureiro: Apokalypsa Z – Hněv spravedlivých

Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Zůstalo jen málo z toho, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Nastala apokalypsa. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT. V nitru Evropy opanované nemrtvými se skrývá něco, co má blíž ke konečnému zatracení než k vytoužené spáse. Mladý španělský právník, žena, kterou miluje, a jeho bojem zocelený přítel se po záchraně před jistou smrtí na moři ocitají v pevnosti nenávisti. Ve Spojených státech zpustošených zombie nákazou nabízí útočiště pouze Gulfport v Mississippi… ovšem za cenu naprosté podřízenosti fašistickému diktátorovi a jeho brutálním vymahačům. Jejich hrůzovláda však nemusí mít dlouhého trvání…

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Iveta Gonzálezová
Vazba: vázaná
336 stran / 448 Kč
Ukázka

Brigid Kemmererová: Odvážná a smrtící přísaha

Uhlíkov se rychle rozpadá, na jedné straně stojí ti, kteří věří, že Rhen je právoplatný dědic, na druhé ti, kteří touží začít novou éru pod vedením Greye. Ten souhlasil, že počká dva měsíce, než na Uhlíkov zaútočí, a za tu dobu se Rhen od všech odvrátil – dokonce i od Harper, která se mu zoufale snaží pomoci najít cestu k míru. Mezitím se Lia Mara pokouší vládnout Syhlské nížině mírnější rukou než její matka. Ale někteří její poddaní se bouří, protože povolila magii a po svém boku má přivandrovalce z nepřátelské země. A ona začínám pochybovat, jestli je opravdu tou královnou, kterou její země potřebuje. Zatímco obě království směřující k válce, loajalita je podrobena zkoušce, láska je ohrožena a všemocný nepřítel se vrací!

Vydal: CooBoo, 2022
Překlad: Magdaléna Farnesi
Vazba: vázaná
408 stran / 449 Kč

Sebastien de Castell: Pád Argosanů

Rudý jekot: děsivá nákaza šířená sedmi mystickými verši, které udělají ze svých obětí nestvůrné, nemyslící ničitele. Ferius, na útěku před svým vlastním neodpustitelným zločinem, na vlastní kůži pozná, co dokáže způsobit. Poté, co ji v poslední chvíli zachrání svérázná argosanská poutnice, zahájí Ferius napínavé pátrání po tajemné Cestovatelce, pravděpodobné šiřitelce Rudého jekotu, které ji zavede na podivná místa, o jejichž existenci předtím neměla ani tušení. V sázce je osud celého kontinentu. Aby ho Ferius zachránila, musí objevit hranice argosanských způsobů, které si tak zoufale touží osvojit.

Vydal: Egmont, 2022
Překlad: Peter Kadlec
Vazba: vázaná
384 stran / 449 Kč

Robert E. Howard: Conan z Cimmerie – Svazek IV.

Francouzské komiksové adaptace jednotlivých povídek R. E. Howarda s barbarem Conanem v hlavní roli jsou skutečným hitem, který boduje u fanoušků heroické fantasy jak v zemi galského kohouta, tak u nás. Díky nejnověšímu svazku tak bude v češtině k dispozici celých dvanáct povídek, v nichž se ocitáme v dávných dobách v dávných říších, kdy hrdinství mělo ještě svůj půvab. Ve čtvrtém svazku najdete povídky Darebáci v domě, Bůh v míse a Plíživý stín.

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Richard Podaný
Vazba: vázaná
168 stran / 788 Kč

Bartosz Sztybor: Zaklínač – Nářek čarodějnice

Plameny stoupají vysoko společně s nářkem čarodějnice, jež umírá na hranici. Jakmile si Geralt zkusí hledat další práci, začnou ho stíhat znepokojivé obrazy smrtícího pronásledování, které přinášejí zlověstné varování. Když si ho najme bohatý lord na nalezení své údajně unesené dcery, Geralt záhy zjistí, že se nejedná o pouhou záchrannou misi – něco ho pronásleduje, něco uvnitř, něco, čemu nedokáže uniknout…

Vydal: CREW, 2022
Kresba: Vanesa R. Del Reyová, John Starr
Překlad: Stanislav Komárek
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
112 stran / 349 Kč

Jeff Lemire: Sweet Tooth – Mlsoun 2

Lidské rase nastaly nejtemnější časy. Za sedm let od doby, kdy se objevila nákaza, zemřely miliardy lidí. Všechny narozené děti tvoří podivnou novou rasu hybridů ze zvířat a lidí. Jeden z mála přeživších lidí, tulák jménem Jepperd, si k jednomu takovému dítěti, milému jelenímu chlapci Gusovi, vytvořil pouto. Dokonce i mezi hybridními dětmi však Gus představuje anomálii, protože to vypadá, že se narodil ještě před epidemií. Ve víře, že Gusova minulost může být klíčem k původu nemoci, zamíří Jepperd s chlapcem společně na sever na Aljašku. Doufají, že když se jim podaří rozkrýt příběh jeho zrození, dozví se též, jak nemoc vyléčit. Jedna znepokojivá otázka však zůstává: Jestli Gus není výsledkem nákazy, nebyl její příčinou? MLSOUN, napsaný a ilustrovaný Jeffem Lemirem (Descender, GREEN ARROW), zkoumá fenomény laskavosti a krutosti v nebezpečném postapokalyptickém světě. Tento druhý díl ze tří tvoří sešity č. 13–25, galerie od největších talentů komiksového průmyslu a předmluva koloristy Josého Villarrubii.

Vydal: CREW, 2022
Kresba: Jeff Lemire, Matt Kindt, Emi Lenoxová, Nate Powell
Překlad: Michael Talián
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
304 stran / 999 Kč
Recenze

Jan Mareš: Příběh čarodějky

Elonia Elúd pátrá po minulosti své rodiny, aby mohla pochopit, co se stalo před patnácti lety. Hledá své tety v zemi za horami, o které toho moc neví a v níž se toho od dob působení její matky mnoho změnilo. Jak postupuje na své cestě, zjišťuje, že to nebude tak jednoduché.

Vydal: Zanir, 2022
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
96 stran / 399 Kč