Knižní novinky – duben 2024

Které nové knihy se objeví v dubnu v knihkupectvích? Můžete se těšit na dvě české antologie, ale i na hromadu dalších novinek.

Ondřej Jireš (ed.): Trosky Země

Země je v troskách. Lidstvo se ale nikdy nevzdá a dál bojuje o svůj osud. Někdo obývá ruiny staré civilizace, další stihli včas kolonizovat jiná místa ve vesmíru. Nahlédněme do pěti vizí naší budoucnosti. Změní se svět lidí? Změní se lidé?
Antologie Trosky Země přináší pět nových příběhů od hvězd české fantastiky. Každý se váže k je- jich čtenářsky oblíbeným sériím. Ondřej Neff připomene svůj nejznámější svět Arkádie. Vilma Ka- dlečková cenami ověnčenou sérii Mycelium. Jan Kotouč nás zavede do Centrálního Impéria. Petr Heteša nechá vzpomenout na svůj Baltimore a autorská dvojce Jan Hlávka a Jana Vybíralová se vrací do světa Algoru. Antologie Trosky Země je vhodná nejen pro fanoušky jednotlivých autorů, ale i pro každého, kdo se chce s hvězdami české sci-fi teprve seznámit.

Vydá: Argo

Jiří Sivok (ed.): Smečka

Horor si stále nese stigma jednotvárnosti a braku. Ve skutečnosti je jako malířská paleta s mnoha barvami a odstíny. Antologie Smečka má ambici tuto škálu vykreslit. Od romaneta přes bizarro, duchařskou historku, temnou fantasy nebo třeba body horor.
Jiří Sivok nahnal autory publikující v nakladatelství Golden Dog do jednoho kotce a jako téma pro napsání povídek zvolil Psy. Na stránkách naleznete řadu zvučných jmen, která už od založení Golden Dogu přesvědčila čtenářskou obec, ať už knihou, povídkou či básní, že patří k tomu nejlepšímu, co česká hororová literatura nabízí. Antologii navíc doplňuje povídka od speciálního hosta a trojnásobného držitele Bram Stoker Award Morta Castlea.
Smečka už se blíží…
Už vám dýchá na krk…

Vydá: Golden Dog

Richard Šusta: Krusta temné hvězdy (Válka memů 3)

Avien Helm absolvoval náročný výcvik u mozepi. Devatenáct pozemských měsíců se školil na mezihvězdného pilota a nyní skládá závěrečnou zkoušku. Těší se, že brzy opustí rozhádanou cizí hvězdnou soustavu, v níž se mísí čtyři rozkmotřené civilizace. Tři z nich se řídí prvotními memy megalů, avšak k těm existuje plejáda nesmiřitelně odlišných výkladů. Jejich vyznavači se shodují jen v opovržení čtvrtou zdejší kulturou, která je geneticky příbuzná s pozemšťany a nepřijímá učení megalů za jediný možný světonázor.
Vzájemná nevraživost se vyhrotí, když mozepská frakce „Příliš dlouho“ zosnuje atentát. Využije při něm zakázanou zbraň a oslepí část adeptů pilotní zkoušky. Zčernalé oči zasažených se přízračně podobají krustě temné hvězdy, poblíž které došlo k přepadení ze zálohy.
Avien měl štěstí i smůlu. Jeho mezihvězdný let do Sluneční soustavy se odkládá na neurčito, a tak uvázne daleko od domova, a to ještě na proklatě špatné straně konfliktu – v armádě mozepi zmítané bojem o moc a revoltou proti smlouvě uzavřené se Zemí.

Vydá: Brokilon

Juraj Červenák: Černoknězník – Vládce krvavého ohně 1

Souborné vydání bestsellerové fantasy série černokněžník
Říše Avarů padla, ale pro Rogana válka neskončila. Zkušený válečník na vlastní pěst putuje slovanskými knížectvími a loví hrdlořezy, kteří mají na svědomí smrt jeho blízkých. Když se však rukou nepřítele ocitne v záhrobním Lese věčnosti, od tajemného Černoboha se dozví o svých skutečných předcích a o předurčení vybojovat zápas, který přesahuje chápání smrtelníků. Rogan se vrací do světa živých jako nová bytost – černokněžník. S vlčím démonem Goryvladem, vědmou Mirenou, lesovikem Dagomirem a dalšími se vydává na nebezpečnou výpravu povodím Moravy i zeměmi potomků stařešiny Čecha. Musí získat divotvorný meč Krutomor, probudit v sobě magickou moc a přijmout osud, který mu určili bohové. Jen tak může ze svatyně na Kančí hoře vyhnat přisluhovače zákeřného Bělboha a stát se vládcem Krvavého ohně.
Epická fantasy inspirovaná slovanskou historií a mytologií za léta od svého prvního vydání získala přízeň tisíců fanoušků a několik literárních ocenění včetně Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu za nejlepší knihu roku.
Obsahuje romány: Vládce vlků, Radhostův meč a Krvavý oheň.

Vydá: Brokilon

Leandra Sold: Třetí dcera

Penterie byla kdysi mocnou říší, která padla s posledním velkým králem. Na jejích troskách lidé vybudovali nová města a království.
V jednom z nich žije i princ Marco, který se nechce stát králem, byť k tomu byl předurčen.
Jeho mladší bratr touží být hrdinou, ale zatím k tomu neměl příležitost.
Sousední zemi by ráda vládla bojovná Alessandra. O králi po svém boku však nechce ani slyšet.
Její starší sestra je zaslíbena chrámu a je rozhodnuta udělat cokoli proto, aby osudu kněžky unikla.
A prostřední Bianka dokáže víc než zdobit královský dvůr. Jenže to nikdo nevidí.
Ani jeden z nich netuší, že dávný nepřítel se chystá jejich malicherné starosti obrátit v prach a ukrást jim to nejcennější, co mají – domov.
Rubínové doly a Šeptavý les skrývají tajemství, která mohou zlovolné plány nepřítele překazit. Přesto bude záchrana Penterie vyžadovat oběti.
Dobrodružná fantasy s kapkou romantiky o tom, že se temnota skrývá v každém z nás a nikdy nevíte, kdy se prodere na povrch.

Vydá: Canc

Mariusz Wojteczek: Balady vrahů a další povídky

První část sbírky Balady vrahů a další povídky je inspirována deskou Nicka Cavea Murder Ballads. Mariusz Wojteczek dokázal příběhy napěchovat pestrostí, odlišností a nejednou až originálním pojetím. Plně v nich rozvinul svůj autorský um. Ten ještě prohlubuje v příbězích druhé části knihy, které jsou již čistě hororové. Dokáže v nich čtenáře zcela odtáhnout od vědomí, že čte strašidelný, znepokojivý příběh. Natolik jej postavy, jejich osudy či odvíjení děje a mnohdy hluboká přemýšlivost příběhu pohltí. A pak se žánrové ukotvení najednou vrátí a je o to působivější a děsivější.

Vydá: Golden Dog

Neal Shusterman: Pravidla hry

Stačil jeden úder na fotbalovém hřišti, aby se Ashtonův život dočista proměnil. Najednou nic nevypadá tak, jak si to pamatuje, protože ač se to zdá nemožné, Ash se ocitl v jiné dimenzi. Od té chvíle se pohybuje po světech, které jsou téměř jako ten jeho – ale ne tak docela. Začalo to drobnými změnami, které se ale rychle vymkly kontrole, a Ash sklouznul do vesmírů, kde může mít všechno, co si kdy přál… Do vesmírů, které ho pomalu učí dívat se na svůj život úplně jinýma očima. Pokud si však nedá pozor, mohl by mu jeho skutečný svět proklouznout mezi prsty a navždy zmizet…

Vydá: Yoli

C. N. Crawford: Mráz

Nebezpečný turnaj, sladká odměna. Mrazivé romantasy, které vás rozpálí. Jmenuju se Ava a mám za sebou ty nejhorší narozeniny v životě, protože jsem nachytala svého kluka v posteli s jinou holkou. V tu chvíli jsem se ocitla na ulici, opilá a pevně rozhodnutá zůstat navždy singl. A taky jsem urazila vílího krále Torina. Jenže místo aby mě potrestal, nabídl mi účast v turnaji, z nějž má vzejít jeho manželka, a padesát milionů k tomu. Co bych tak asi mohla ztratit? Brzy se ukáže, že srdce i život. Torinovu kouzlu je téměř nemožné odolat a moje soupeřky klidně půjdou přes mrtvoly…

Vydá: Fragment

Lin Rina: Ztracené vzpomínky

Je to jen v její hlavě, nebo se to skutečně stalo? Od autorky bestselleru Kroniky prachu.
Gemma právě dokončila dvouletou praxi v prestižní medicínské společnosti a poprvé se stěhuje do vlastního bytu. To by byl skvělý důvod k oslavě, jenže kolem se začnou dít podivné věci. Všude se zničehonic objevují origami ptáčci. Gemmy se nevysvětlitelně zmocňují tísnivé pocity. A v novém bytě najde zvláštní deník… psaný jejím písmem. Nic ze zaznamenaných událostí si ale nepamatuje. Přichází Gemma o rozum, nebo zešílel svět kolem ní? To musí zjistit během pátrání, které jí převrátí život vzhůru nohama.

Vydá: Fragment

Ray Nayler: Hora v moři

Lidstvo objevuje inteligentní život v podobě nového druhu chobotnic s vlastním jazykem a kulturou.
Nadnárodní technologická korporace Dianima uzavírá odlehlé souostroví Con Dao, kde se objevil dosud neznámý a zřejmě vysoce inteligentní druh chobotnic. Bioložka Ha Nguyenová, která se chováním hlavonožců zabývá celý život, nadšeně sáhne po příležitosti je studovat. Vydává se na souostroví a připojí se k týmu Dianimy, tvořenému ostřílenou náčelnicí ostrahy a prvním (a dost možná i posledním) androidem na světě.
Chobotnice mohou být klíčem k bezprecedentnímu průlomu v rozvoji nelidské inteligence. Zatímco se doktorka Nguyenová pokouší s čerstvě objeveným druhem navázat kontakt, síly větší než Dianima se pokoušejí ukořistit hlavonožce pro sebe.
Nikdo se však ještě nezeptal na názor samotných chobotnic. Ani na to, co mají v plánu.
Úchvatný románový debut Raye Naylera Hora v moři je nejen thrillerem z blízké budoucnosti a meditací o podstatě vědomí, ale též ekologickým voláním do zbraně a ohromujícím ponorem do pokladů i trosek dědictví lidstva.

Vydá: Host

Clay McLeod Chapman: Požírači duchů

Duch, to je nová droga, která umožňuje spatřit mrtvé. Druhý den poté, co se Silas dostane ven z protidrogové léčebny v Richmondu, ho jeho přítelkyně Erin nalezne v jejich domě mrtvého na podlaze. Předávkoval se a Erin se hroutí svět. „Chceš ho znovu vidět?“ Truchlící a zoufalá Erin, souhlasí s drogovou spiritistickou seancí. Látka má ale nedozírné vedlejší účinky, a jakmile ji jednou užijete, nenajdete cestu zpět.

Vydá: Laser

Felix I. D. Dimaro: Virální životy

Simon Hinch se považuje za gore reportéra. Tráví dlouhé noci venku v naději, že se mu podaří natočit násilí a prodat záběry tomu, kdo nabídne nejvíc. Jedné noci narazí na muže umírajícího na ulici. S vědomím, že video se stane virálním, se rozhodne místo pomoci natáčet a telefonem zachytit okamžik, kdy duše umírajícího opouští tělo. A skutečně! Video se stane senzací. Až na to, že se Simonovým telefonem není něco v pořádku. Budík se spustí sám od sebe, jeho blízkým chodí textové zprávy, aniž by si pamatoval, že je odeslal. Jde o hackerský útok? Anebo je pravda mnohem temnější?

Vydá: Golden Dog

Raymond E. Feist: Král popela (Sága ohňotvůrců 1)

Garn tvořilo původně pět království. Pak však přišla zrada. Královskou rodinu Rudovlasů nezachránila ani jejich spřízněnost s ohněm: král Sandury je popravil do posledního. Zbývají tedy čtyři království, která se ale potácejí na pokraji války. Proslýchá se ale, že svému osudu mohl uniknout novorozený dědic. Čtyři králové proto vypsali za hlavu nevinného dítěte odměnu, aby zabránili tomu, že někde vyroste královský potomek s pomstou v srdci.

Vydá: Laser

Tim Pratt: Vězení spánku

Vždy, když Zaxony Delatree usne, probouzí se v novém světě. Někdy se objeví na místě, které připomíná rajskou zahradu, jinde jen o vlásek unikne smrti. Jeho život se stává nekonečnou řadou letmých setkání.
Poté, co uprchne šílenému Lektorovi, se objevují další nepřátelé, s nimiž musí bojovat: Parazit, žijící částečně v jeho krvi a částečně mezi dimenzemi. Umožňuje Zaxovi putovat mezi světy, ale při každé cestě sílí a narušuje předivo vesmírů.
Kult fanatiků snažící se rozbít mříž světů a osvobodit svého boha.
Vězeň, entita uvězněná v prostoru mezi vesmíry.
Ale Zax naštěstí nezůstane sám. Objeví se noví i starší spojenci a přátelé. Boj o multiverzum začíná.

Vydá: Triton

Tamsyn Muirová: Nona devátá (Zapečetěná hrobka 3)

Její město se ocitlo v obležení. Zombíci se vracejí.
Ale Nona myslí na jediné — na svou narozeninovou oslavu a vytoužené gumičky do vlasů.
V mnoha ohledech je Nona jako ostatní lidé. Žije s rodinou, pracuje v místní škole a miluje procházky po pláži, plavání s medúzami a psy. Jenže ve skutečnosti Nona není jako ostatní — před šesti měsíci se probudila v těle, které jí dost možná ani nepatří, a teď má strach, že ho bude muset co nevidět vrátit.
Město propadá panice. Na obzoru visí zářivě modrá koule a chystá se celou planetu pozřít. Jednotky Krve Edenu obklíčily poslední výspu Kohorty a čekají, až Nehynoucí císař dorazí svým lidem na pomoc. Velitelé chtějí mít z Nony zbraň, která by je před Devíti klany ochránila. Nona by ovšem raději vedla normální život se svými blízkými, Pyrrhou, Camillou a Palamedem. Zároveň však ví, že nic netrvá věčně. A do toho se jí každou noc zdá o dívce, která má na tváři nakreslenou lebku…

Vydá: Host

Karen Lynch: Samotářka (Nezdolná 3)

Sara už má života ve strachu dost. Rozhodla se přestat skrývat a vzít si zpět život, jenž jí patří. S pomocí přátel se vydává hledat jediného člověka, který jí může odpovědět na otázky týkající se její minulosti. Na své cestě čelí novým výzvám a nebezpečím a poznává, že svět dobra a zla není tak černobílý, jak se domnívala. Získává nečekané spojence, a zatímco se její schopnosti stále mění a rostou, Sara postupně dozrává v silnou mladou bojovnici. Ale za jakou cenu? Kolik je ochotna obětovat vlastní nezávislosti a hledání pravdy? A bude její nově nabytá moc stačit k záchraně jí i lidí, které miluje, až se konečně postaví tváří v tvář svému úhlavnímu nepříteli?

Vydá: Yoli

Megan E. O’Keefeová: První brána (Protektorát 3)

Třetí díl space opery plné vesmírných bitev, galaktické politiky a nevyzpytatelné AI
Dosud studená válka mezi lidstvem a záhadnou mimozemskou bytostí se rozhořela naplno. Biran vede výpravu do neznámé soustavy a to, co tam objeví, překoná i jeho nejdivočejší představy.
Sanda, nyní již oficiální velitelka nejvyspělejší lodi ve známém vesmíru, se mezitím snaží ulovit tajemnou Rainier Lavaux a vymámit z ní lék, který by alespoň zmírnil důsledky nejtragičtější epidemie v primských dějinách. Spolu s generální ředitelkou Primy se vydává za první lidskou bránu ve Sluneční soustavě, kde se dozví, že v sázce je nejen osud tisíců obyvatel Atruxu, ale také celého lidstva.
První brána přináší velkolepé završení výpravné space opery, která si vysloužila nominaci na cenu Philipa K. Dicka.

Vydá: Host

J. R. Ward: Navěky

Pro Lydii není loučení s milovaným mužem žádným sladkým utrpením. Jako vlkan ukrytý mezi lidmi je zvyklá být sama – dokud jí osud nedopřál lásku, o jaké si ani netroufala snít. Daniel jako agent tajné složky vlády Spojených států vždy očekával, že zemře předčasně. Jen předpokládal, že to bude v terénu – ne na nemocničním lůžku v laboratoři. Protože mu rychle ubývá čas, odmítne lék, aby se mohl soustředit pouze na to, aby Lydia našla svůj klan. Musí využít všechnu svou sílu, aby ochránil svou lásku… i kdyby to znamenalo, že bude žít dál bez něj.

Vydá: Baronet

Stacey Marie Brown: Mrtvá říše (Divoká říše 3)

Po únosu povstaleckou skupinou se Brexley ocitá v nelítostném světě politiky, kde se lidé ani fae neohlížejí na následky. Život jí neulehčuje ani to, že její spojení s nechvalně proslulým Warwickem den ode dne sílí. Navíc se všude šeptá o mocné kouzelné substanci a Brexley její pouto k fae knize přivede o krok blíž k odpovědím, které hledá. Jakmile však jednou otevře zapovězené dveře, vyvalí se z nich všechna tajemství minulosti. Pravdy, kterým nedokáže čelit. A zrady, které tnou až na kost.

Vydá: CooBoo

Evan Currie: Z temnoty (Odyssey One 4)

Hluboko v temnotách mezi hvězdami Dresinové sledovali vývoj lidstva a dospěli k jednoznačnému závěru – tak barbarská rasa nemá ve vesmíru co dělat! Odyssey dlouho strážila lidstvo před jeho nepřáteli, ale nyní leží její trosky napříč New Yorkem, opuštěny všemi, jen ne jejím kapitánem. Ovšem blíží se chvíle, kdy bude stará loď muset opět vzlétnout, jinak nebude pro Zemi žádná budoucnost!

Vydá: Laser

Christopher Paolini: Murtagh (Odkaz Dračích jezdců 5)

Pro Dračího jezdce Murtagha a jeho draka Trna už není na světě bezpečno. Zlý král byl svržen a z nich se stali vyděděnci. Po celé zemi se navíc začínají šířit zvěsti o pukající zemi a zápachu síry, který se vznáší ve vzduchu. Zdá se, že ve stínech Alagaësie se skrývá cosi zlého. A tak začíná epická cesta do známých i neprobádaných krajů, kde budou muset Murtagh a Trn použít všechny zbraně ze svého arzenálu, aby našli a přelstili tajemnou čarodějnici. Čarodějnici, která je mnohem mocnější, než se zdá.

Vydá: Fragment

Kevin Hearne: Nabodnutý (Kroniky železného druida 8)

Už osmý díl populární série o dva tisíce let starém druidovi (který už není poslední) a jeho přátelích i nepřátelích. Pokud hledáte někoho, kdo vyběhne s bohy severskými i keltskými, nedělá si starosti s čarodějnicemi a na upíry má insiderské páky, je Atticus váš člověk!

Vydá: Laser

Robert Holdstock: Merlinův les

V těchto dnech stejně jako po celé věky byla Broceliande strašným místem, pradávným temným lesem pokrývajícím mlžná údolí a zapomenuté kameny, plným skrytých jezer a záhadných houštin. Ačkoli samotné jádro Broceliande nemohlo být nikdy objeveno, pach zkázy se šíří až k jeho okrajům a s ním se z něj sypou duchové jako listí na podzim. Je to ten les, kde podle pověsti usnul začarovaným spánkem samotný Merlin, aby ho čarodějka Vivien mohla připravit o jeho magii…
Martin a Rebecca uprchli před lesem už dávno. Ale když se o mnoho let později vrátili na pohřeb své matky, byli znovu lapeni do magické sítě lesa – do sítě zla, která drží místní vesničany ve svém sevření. A když se Rebecce narodí syn Daniel – nádherné, ale hluché a slepé dítě – zjišťuje, že je vtahována do děsivého světa, v němž ztrácí schopnost zpívat a vidí jen zvláštní, tajemné stíny.
Krátký román Merlinův les je v novém vydání doplněn několika povídkami, z nichž některé vycházejí v českém překladu poprvé.

Vydá: Argo

Cormac McCarthy, Manu Larcenet: Cesta

Svět pohltila apokalypsa. Trosky, popel a mrtví lidé. A otec se synem tlačí pustinou nákupní vozík se vším jejich majetkem. Deštěm, sněhem a mrazem kamsi na jih, na pobřeží, snaží se proklouznout mezi kanibaly a divokými tlupami. Manu Larcenet (Brodeckova zpráva) se bravurně zhostil adaptace románu Cormaca McCarthyho Cesta ověnčeného v roce 2007 Pulitzerovou cenou. Zážitek z neobyčejného příběhu je v jeho podání možná ještě silnější než samotná kniha.

Vydá: Argo

Robert Ervin Howard: Conan – Plíživý stín a další příběhy

Nové podání legendárních povídek R. E. Howarda z dílny nejlepších francouzských scenáristů a výtvarníků. V knize naleznete tři samostatné povídky. Příběh Bůh v míse adaptoval Doug Headline a kreslil Emmanuel Civiello, Plíživý stín výtvarně zachytil Stevan Subic a scénáře se ujal Christophe Bec, povídky Černý cizinec se jako scenárista i kreslíř zhostil Jean-Luc Masbou.
Kniha jako vždy vychází s dvěma variantami obálek.

Vydá: Argo

Mark Russell, Yanick Paquette: Psychoverzum

Šokující a explozivní prequel legendární ságy Incal. Připravte se, právě se otevírá brána do… Psychoverza! Svět incalu, Materioverzum, je plný zvláštních technologií, ohromujících planet a pozoruhodných výtvoru. Ty ale pocházejí… odkud? Samozřejmě z Psychoverza. Z jiné reality, plné nekonečných možností, kde může existovat cokoli… totiž dokud si to někdo v Materioverzu nevysní. Pak dotyčná věc přejde z jedné reality do druhé. Agenti Psychoverza to už déle nehodlají trpět, prolomí bariéru mezi oběma realitami a metodicky ničí jeden svět za druhým. Žádné místo v Materioverzu nebude ušetřeno! John Difool a metabaron s Killem Psí hlavou se musejí aspoň pokusit zkáze zabránit. Nejpradávnější a nejmocnější silou v obou vesmírech je přitom něco, co možná mají na dosah… incal světla!

Vydá: Crew

Skottie Young, Brett Bean: Nesnáším Pohádkov 5 – Gerdino Inferno

Vítejte zpátky, vymrkanci! Scénárista a držitel Eisnerovy ceny SKOTTIE YOUNG (MIDDLEWEST, TWIG, THE ME YOU LOVE IN THE DARK) a výtvarník BRETT BEAN (Marvel’s Rocket and Groot) jsou tady zpátky s komiksovým hitem NESNÁŠÍM POHÁDKOV! Všemi milovaná potřeštěná zelenovláska se sekerou se vrací s dobrodružným příběhem ve stylu crossoveru Deadpoola a Alenky v říši divů! Gerda dospěla a žije ve skutečném světě. Nemá to jednoduché a v jediné práci, pro kterou má nějakou kvalifikaci, dostane za úkol vrátit se tam, kde to nesnáší ze všeho nejvíc… do Pohádkova!
Obsahuje sešity Nesnáším Pohádkov č. 1-5 (druhá řada).

Vydá: Crew

Markus Heitz: Návrat trpaslíků 1
Vydá: Fantom Print