SIMILO – Pán prstenů, Báje, Safari

Glum má něco společného s hledanou postavou? Hmm… Glum nosil prsten, tak koho tady máme? Frodo, ten ho taky nesl, Sam taky, Sauron ho vyrobil, takže teď můžeme v klidu vyřadit jeskynního trolla a orly a uvidíme, co bude dál.

Similo je karetní hra pro skoro libovolný počet hráčů (jak se říká: víc hlav, víc chyb), ovšem minimálně se musíte sejít dva. Ideálně když vám je aspoň sedm let. Jedna hra vám zabere okolo 10 minut.

Celou sérii Similo vydává v češtině firma Albi.

 🎲 Co najdete v krabici

Similo je hra karetní, kterou si vždy koupíte v jedné tematické krabičce. V dnešním článku uvidíte obrázky ze tří tematických boxů – Safari obsahuje obrázky divokých zvířat, Báje obsahují postavy z řecké mytologie a konečně Pán prstenů, tam potkáte hobity, elfy, čaroděje, lidi i skřety ze stejnojmenné knižní trilogie. A Sauron nesmí chybět.

Similo: Pán prstenů

Albi vydalo již další sady. Můžete si pořídit sadu Zvířátka, Pohádky a k nim třeba Strašidla. Nebo lehce vzdělávací Historii, kde, jak tušíte, jsou známé i méně známé postavy z historie. Pokud jste fandové Harryho Pottera, jsou pro vás k dispozici hned dvě sady – klasický Harry Potter, kde najdete postavy z knížek (a filmů) nebo Fantastická zvířata.

V každé krabičce najdete vždy 30, nebo 40 karet, které jsou tematicky ilustrované. Na okraji každé karty je napsáno něco málo o dané postavě nebo zvířeti. Většinou jedna věta v češtině a slovenštině (pokud máte české vydání od Albi).

Odkazy na videa:

Similo – Safari

Similo – Báje

Similo – Pán prstenů

🎲 Jak se to hraje

Similo je kooperativní hra, ve které je jeden z hráčů Napovídač a ostatní Hledači. Všechny sady se hrají stejně.

Napovídač zamíchá balíček karet, jednu si vezme, to bude tajná postava. Tu musejí Hledači odhalit. Následně si dobere dalších 11 karet, všechny je zamíchá a poskládá na stole do mřížky 3×4 karty. Poté si dobere dalších pět karet, což je jeho počáteční nápověda, a hra může začít.

Similo: Báje

A teď mají Hledači pět kol na to, aby našli tajnou postavu. Jak to tedy probíhá? Napovídač zahraje jednu kartu z ruky s tím, že ji položí buď svisle, nebo vodorovně vedle mřížky z karet. Pokud je to svisle, pak má tato karta něco společného s tajnou postavou, pokud vodorovně, tak naopak. 

Hledači se pak poradí a vyřadí karty, o kterých si myslí, že nejsou tajná postava. V prvním kole vyřadí jednu, v druhém dvě, ve třetím tři, ve čtvrtém čtyři a v pátém musejí správně vybrat tu jednu ze dvou.

Pokud hledači někdy vyřadí tajnou postavu, okamžitě prohrávají.

A to není všechno. Pokud máte doma více balíčků Simila, můžete je použít tak, že z jednoho balíčku vyberete Tajnou postavu a karty kolem ní a druhý balíček použijete k napovídání. 

🎲Moje hodnocení

Hra mě okouzlila svojí jednoduchostí i vzhledem. Jednoduchý nápad skrývá hodně možností. Hra má kompaktní balení, takže není problém ji vzít kamkoliv s sebou. Jednotlivé partie jsou krátké, i děti u toho vydrží, a navíc se rychle prostřídáte v roli Napovídače.

Ilustrace na kartách se mi moc líbí a fajn je i nějaká ta stručná informace.

Similo: Safari

Vyšlo u nás hodně různých sad, takže si můžete vybrat. Já mám rád verzi Safari se zvířátky, která se dobře hraje s dětmi. K tomu jsem si vzal dvě tematické sady, protože mě odmala bavily staré řecké báje a pověsti (Similo: Báje) a miluju Pána prstenů (Similo: Pán prstenů). U těch obecnějších můžete hrát s kýmkoliv, u těch úzce zaměřených (jako Pán prstenů) to chce fanoušky daného univerza.

A jako bonus je to, že můžete sady kombinovat – s pomocí jedné sady napovídat karty do druhé. Co třeba vyzkoušet napovídat postavy z Pána prstenů pomocí zvířátek? To už je opravdová výzva.

Počet hráčů: : od dvou
Doporučený věk : od 7 let
Herní doba : 10 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
Horrible Guild
Autoři: : Pierluca Zizzi, Martino Chiacchiera, Hjalmar Hach
Originální název : Similo – Wild animals, Similo – Myth, Similo – Lord of the Rings
Rok vydání : 2019
Orientační cena : cca 300,- / krabička