Knižní novinky na listopad 2023

Listopad je jako obvykle ve znamení předvánoční nákupní horečky, a tak vychází velká spousta zajímavých a krásných knižních novinek. Vyberete si tu svou?

J. R. R. Tolkien: Beren a Lúthien

Výpravný příběh Berena a Lúthien přivádí čtenáře zpět mezi lidské, elfské i trpasličí obyvatele Tolkienovy Středozemě. Autor tento příběh osudové lásky napsal už v roce 1917, po návratu z bojišť první světové války. Během dalších let příběh doplňoval a přepracovával, ale jeho jádro zůstalo nezměněno: láska mezi smrtelným mužem Berenem a nesmrtelnou elfkou Lúthien, vztah, kterému Lúthienin otec nepřál, a proto Berenovi uložil nesplnitelný úkol – aby připravil temného pána Melkora (Morgotha) o drahocenný silmaril. Vydaný text z existujících verzí, tištěných i netištěných, prozaických i veršovaných, pečlivě zrekonstruoval Tolkienův syn Christopher, a legenda o Berenovi a Lúthien může poprvé vyjít v úplné podobě i s komentářem, který ukazuje její proměny.
Vydá: Argo

Petr Brožovský, Michaela Merglová (eds): Krev, monstra a cukroví

Vánoce jsou to nejkouzelnější období z celého roku. Doba zázraků, radosti a dárečků. Jenže za hranicemi krbového světla se nocí plíží věci, ze kterých vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Stíny. Monstra. Ježíšek. Mají chuť na cukroví, a často také na krev…
Sbírka zbrusu nových povídek, ve kterých hrají hlavní úlohu nadpřirozeno a vánoční svátky, vám naservíruje výbornou štědrovečerní večeři z české fantastiky. Čeká vás akční nářez, přemýšlivé kousky nositelů ocenění Magnesia Litera i příběhy, které pohladí duši. To nejvánočnější čtení a nejlepší dárek pod stromečkem.
Autoři: Patrik Banga, Petr Brožovský, Marie Domská, Pavel Fritz, Zuzana Hartmanová, Petr Heteša, Vilma Kadlečková, Štěpán Kopřiva, Filip Koryta, Jan Kotouč, Vilém Koubek, Lucie Lukačovičová, Michaela Merglová, Ondřej Neff, Jiří Pavlovský, Martin Paytok, Petr Stančík, Dalibor Vácha, Lukáš Vavrečka.
Vydá: Epocha

J. R. R. Tolkien: Dopisy Otce Vánoc

Vánoční dopisy svým dětem psal J. R. R. Tolkien od roku 1920, kdy byly jeho prvorozenému synkovi Johnovi právě tři roky, do roku 1943, kdy bylo jeho nejmladšímu dítěti, dceři Priscille, čtrnáct let. V roli Otce Vánoc jim každoročně sděloval, že dostal jejich dopisy se seznamem vánočních přání, a vyprávěl o událostech na severním pólu; o vánočních přípravách, o svých pomocnících, o vítězných bojích se skřety. Svoje líčení obvykle doprovázel kresbami, do jeho dopisů čas od času zasahoval jeho hlavní pomocník Lední medvěd či tajemník elf Ilbereth. Díky půvabným kresbám, vtipu, i motivům, které připomenou Tolkienovy romány, jsou Dopisy Otce Vánoc víc než jen soukromým dokumentem rodinného života. Poprvé vyšly v omezeném výběru nedlouho po Tolkienově smrti; z této edice vychází i první české vydání z roku 1994 (Dopisy Děda Mráze). Pro vydání v Argu už byla k dispozici nová edice, přinášející faksimile a přepisy víceméně všech dopisů a ilustrací. Toto půvabné dílko se tak poprvé dostává k českým čtenářům v úplnosti.
Vydá: Argo

Mark E. Pocha: Temná epocha

Od počátků v roce 2008, kdy o sobě dal Mark E. Pocha vědět „Nedozírnými důsledky administrativních omylů“, přes plejádu různě drsných, bizarních, provokativních, nostalgických i sarkastických povídek až po současnost, reprezentovanou texty na rozloučenou, můžeme sledovat vývoj nadaného spisovatele, který vždycky uměl strhnout, vyděsit a pobavit.
Kniha obsahuje úvodní slovo, objasňující okolnosti jejího vzniku, čtrnáct časem prověřených děl, vybraných z českých a slovenských časopisů a antologií, a také čtyři dosud nepublikované povídky, které buď léta čekaly na vhodnou příležitost, nebo vznikly speciálně pro tento sborník. Ten je speciální i tím, že v něm autor ohlašuje svůj konec, rozhodnutí odejít do „uměleckého důchodu“.
Vydá: Carcosa

Kristýna Sněgoňová: Krev pro divoženku

Rusalky, žínky, meluzíny, divoženky, magicky nadané bytosti žijící na okraji moderní společnosti a stále si strážící svá tajemství před lidmi. Jenže s lidmi se to má tak, že tajemství nesnášejí a chtějí zjistit i to, co by pro ně možná bylo lepší nevědět. Eliška Blažková slouží prvním rokem na malém slezském oddělení Centrály speciálních činností a její snahou je právě jedno tajemství odhalit. Jak to, že dokázala sama zabít divoženku? Kde se v ní taková síla vzala? A jak to změní křehké soužití lidí a víl?
Vítejte ve špinavém světě víl, krve, staré magie, světě, který z Kristýny Sněgoňové udělal takřka přes noc hvězdu české fantastiky.
Pokračování úspěšného románu Krev pro rusalku.
Vydá: Epocha

Radovan Kolbaba: Meč a jeho rytíř

Meč, který rozetne jakoukoli zbroj, je snem každého válečníka!
Méně však již bojovníci sní o magických mečích vybavených panovačnou vůlí projevující se ostrými filipikami.
A Renetar, bezvýznamný nejmladší syn hraběte, který ono podivné dědictví nečekaně získá, s ním vyjíždí do světa coby bludný rytíř napravující křivdy a bezpráví!
Poslyšte příběh dobrodružný, břitce humorný i dojemný, kterak čtvrtý syn ke štěstí přišel..
Vydá: Straky na vrbě

Karin Novotná: Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech

Víte, jak to chodí. Základka je jako zlý sen, obzvlášť když jste knihomolka na prahu puberty a vypadáte trochu jinak než ostatní. Snažíte se zapadnout, anebo těch pár let alespoň přežít. Rebeka věří, že už ji nic nepřekvapí. Pak se ale ukáže, že tu největší bitvu má teprve před sebou.
Stačí jedno podivné setkání a už nikdy se nebude dívat na oblohu jako dřív. V bouřkových mračnech se totiž ukrývá něco daleko temnějšího než déšť, hromy a blesky. Proti čemu vlastně bojuje? A existuje způsob, jak to zastavit?
Možná si nakonec bude přát, aby ta bouře nikdy neskončila…
Vydá: Golden Dog

Roman Bílek a Petr Boček: Temné stránky

Trojice záhadologů z oblíbeného webu Temné stránky se vydává do hloubi šumavských hvozdů k usedlosti Pohádka spojené s řáděním sériového vraha Ivana Roubala. Opravdu jim jde jen o natočení zajímavé reportáže, nebo za tím vězí i něco jiného, mnohem děsivějšího? Vždyť každý z nás má v duši temné stránky…
Vydá: Golden Dog

Jitka Ládrová: Němé duše

Původní český fantasy román, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá
Omden z duše nenávidí povolání svého otce, který je majitelem bordelu — tím se on tedy rozhodně nestane. Má v plánu odejít na univerzitu a začít žít jiný život i se svou sestrou Namií. Pokud by se mu to podařilo, zachrání ji tím před osudem prodejné dívky. Proto ví, že nesmí selhat.
Maargelus je korunním princem mocné dynastie Maerovců. Od dětství ho vedli k zodpovědnosti a vychovávali jako budoucího krále. Nyní od svého otce dostane nový úkol — udržovat diplomatické vztahy s říšskými velvyslanci. Hned první dopis od jeho strýce ale napovídá, že to nebude tak jednoduché.
V Šelmích drápech — městě, kde žijí i Omden s Namií — se totiž začaly objevovat záhadné mrtvoly. Co když ale za jejich smrt nemůže tygr, jak se říká mezi lidmi, ale někdo jiný?
V srdci džungle žije zlo, kterému je třeba dát jméno.
Vydá: Host

Radmila Tomšů: Začarovaná sezóna

Svobodně jako vítr se toulat po světě!
Jak je to krásné být prostým komediantem…
Principál herecké společnosti však má občas hlavu v pejru z přízemních starostí!
Jak nasytit hladový soubor, kdy uvést nově nastudovanou hru, jak zbavit božského pěvce chorobné trémy…
A když se k tomu přidají magické kejkle a úklady, je o zábavu (i maléry) postaráno.
Stihne vůbec soubor nastudovat muzikál Kočky, jednoznačně slibný sukces?
Začarovaná sezóna je milá, hravá, odlehčená.
Vstupte do ní a propadnete kouzlu potulného herectví!
Jen dále, velectění, stačí odhrnout oponu této knihy…
Vydá: Straky na vrbě

Petr Boček (ed.): V říši mrtvých

V této antologii vás čeká 43 strašidelných příběhů české literatury 19. století. Všechny spojuje mysterium smrti a věci s ním spojené: svět nemocnic, blázinců, piteven, mučíren, márnic a hřbitovů, šeptání umírajících, výkřiky a vzdechy mučených, ďábelský smích nemrtvých, duchové, vraždy a šílenství. Záměrem sestavitele bylo představit co nejpestřejší výběr temných příběhů české literatury 19. století. Naleznete v nich jak fantastické, tak čistě reálné zlo. Žánrově se jedná o protipověrečné texty, klasické povídky, báje a pověsti, pohádky a také parodie na „hrůzostrašný škvár“, který si brali na paškál mnozí tehdejší mravokárci. Jejich soudobou recepci sice může poněkud komplikovat archaický jazyk, pomalejší spád děje nebo podrobnější popisy, zato vás zcela jistě odmění nezaměnitelným kouzlem dávno zašlých časů.
Vydá: Golden Dog

Jan Hlubek: 23:55

Hodiny tikají. Za pět povídek odbije půlnoc. Temná a mrazivá, vzbuzující beznaděj a podporující primitivní pudy. Dovolte vlastní imaginaci, aby vás schvátila. Žádný svět není tak magický jako ten ve vaší hlavě.

Nakladatelství Canc uvádí sbírku, jež mapuje povídkovou tvorbu kontroverzního spisovatele Jana Hlubka od počátku až do roku 2023 a svými žánrovými přesahy tečuje několik literárních odvětví.
Vydá: Canc

Jan Kucin: Nekonečný krok

Druhý díl původní české fantasy série Koruna snů o světě, z něhož zmizela magie
Tragické události ve městě Poslední Přání donutily Erika a jeho společníky uprchnout a bojovat o holý život. Sourozencům Devě a Kerinovi se tak zavřely dveře pro návrat do rodné Lovecké osady. Skupina se proto vydá na strastiplnou cestu do vytouženého bezpečí Mořské Brány. Mnohé síly v království se však už daly do pohybu.
Na Vrbenské vrchovině vypukla válka a strach, živený pověrami a krutostí, není to jediné, co zachvátilo lidská srdce. Lovci začínají chápat, že největší boj podstoupí s minulostí, budoucností a s tím, co sami sobě dovolí.
Dorian a Vladimír Bertonovi se v Mořské Bráně vyrovnávají s následky vlastních kroků, pošpiněných krví, drogami a magií. Udržet pohromadě síť intrik a moci je však stále těžší. A démonův vliv se zatím trpělivě plazí do všech stran.
Solomon se vydává až na druhý konec světa. Neví proč ani kam přesně. Jeho rozpolcená mysl mu však nedá vydechnout. Tisíce let neskutečna se v něm mísí s touhou konečně vše nechat být. Jenže on musí jít dál, i kdyby mu cesta nakonec rozervala tělo i duši.
Vydá: Host

Jakub Hoza: Sochaři masa

Nad obzorem se sbíhají černá mračna a rozbahněnou krajinou Aisante projíždí dostavník. Uvnitř veze starého lovce lidí, známého pod zaslouženou přezdívkou Smrťák, a jeho vězně, neblaze proslulého psance Lambrechta – což ovšem není nic proti společnosti v kupecké stanici, kde se chystají strávit noc.
Žádný z jejích obyvatel tam není náhodou, a ti, co se tváří nejnevinněji, ze všech nejméně. Vypadá to na pěkně zlých pár hodin, a to nejen kvůli bouři, která jim zabraňuje odejít. Neříká se tam tomu totiž Ďáblův chřtán jen proto, že nynější stanice kdysi bývala sídlem rodu Boistureů, uvrženého do klatby za paktování se s pekelnými silami… Navíc existuje nemalá šance, že v ní cestující nejsou tak docela sami.
Na tohle dostaveníčko uprostřed stoletého deště zkrátka nikdo z nich dlouho nezapomene. Alespoň tedy, pokud se dožijí rána, protože nic není smrtonosnější než tajemství.
Snad jen hrozby, které nepocházejí z tohoto světa.
Vydá: Mystery Press

Radek Starý: Pád temnoty (Arila 4)

Vítězství v Citadele získalo všem drahocenný čas, během nějž se svět Aldonolu připravoval na příchod nevyhnutelného. Ale vypůjčený čas vypršel. Temnota z oblohy padla na lidský svět a bohové jdou do války. Arila si konečně přizná skutečný rozsah svých sil a zjistí, jestli je za ně připravena zaplatit krutou cenu. Sestoupí přízraky z nebes, nebo se pád temnoty ponese ve znamení jejich porážky?
Vydá: CooBoo

Stephen King: Cyklus vlkodlaka

První výkřik se ozval od zasněženého železničáře, který cítil, jak se mu tesáky zahryzly do krku. Další měsíc se ozval výkřik extatické agónie napadené ženy v její útulné ložnici.
Nyní se scény neuvěřitelné hrůzy objevují pokaždé, když na odlehlé mainské městečko Tarker Mills zasvítí úplněk. Nikdo neví, kdo bude napaden příště.
Jedno je však jisté. Když měsíc ztloustne, Tarker Mills zachvátí ochromující strach. Ve větru je totiž slyšet skučení, které připomíná lidská slova. A všude kolem nechává stopy netvor, jehož hlad nelze ukojit…
Vydá: Beta

Emily Lloyd-Jonesová: Kostischrány

Ne všechny mrtvoly zůstanou pod zemí navěky.
Sedmnáctiletá Ryn se od smrti svých rodičů živí jako hrobnice v odlehlé velšské vesnici Colbren na úpatí drsného a smrtelně nebezpečného pohoří Annwvyn. Pohřbů je v poslední době čím dál méně a nad Ryninou rodinou se vznáší hrozba, že přijdou o dům a skončí v chudobinci. Vesničané totiž pro jistotu mrtvoly upalují, protože ne všichni mrtví zůstávají mrtvými nadobro.
Vzkříšeným mrtvolám říkají kostischrány a Ryn s nimi má bohaté zkušenosti. Při jedné ze svých výprav v lese narazí na kartografa Ellise, který se kostischráně připlete do cesty. Naštěstí pro něj se mladá hrobnice umí dobře ohánět sekerou a zachrání mu život. Ellis si pak najme Ryn jako průvodkyni a společně se vydávají skrz nevyzpytatelný les až do samého srdce hor k bájnému hradu opředenému legendami, kde budou muset čelit kouzelným stvořením, nebezpečným kostischránám i hluboko pohřbené pravdě o sobě samých.
Vydá: Host

Alex Pheby: Mordie

TAJNOSTI A MRTVOLY JSOU SKRYTY V KATAKOMBÁCH POD MORDIÍ. V chudinské čtvrti tohoto nebohého města zničeného mořem žije s rodiči mladý chlapec Natan Treeves. Vydělává si na skromnou obživu sbíráním a prodejem pokladů z Živoucího bahna. Jako jiní chlapci hledá kouzelné položivé tvory, kteří se v něm rodí. Není to právě šťastný život, ale může být i horší – jednoho dne matka Natana prodá tajemnému Pánovi. Pán je mistrem magie a nezpochybnitelným vládcem Mordie. Udržuje město v chodu pomocí komplikovaných mechanických strojů, přesto však Mordii sužuje neustálé vlhko, slaná mořská tříšť proniká zdmi přístavních domů, žádný kus oblečení nebývá suchý a ulice skrápí vytrvalý déšť. Moc Pána za Mordie je velká, nikoli však nekonečná. To pozná, když se setká s Natanem. Navzdory strachu a chudobě vládne chlapec větší silou, než jakou kdy Pán poznal. Dokázal by zničit vše, co Pán dosud vybudoval, jen kdyby věděl, jak ji používat. Tak začne Pán spřádat zákeřné plány. Nathan musí čelit zradám, tajemstvím i pomstychtivému městu, kde byl zavražděn Bůh a kde vládne temnota… VÍTEJTE V MORDII! A zapomeňte na vše, co jste si dosud mysleli o temné fantasy. Alex Pheby otevírá v Mordii bránu do nové dimenze žánru.
Vydá: Planeta 9

Kenneth Bogh Andersen, Benni Bodker: Grimmové

Autoři si vybrali deset pohádek bratří Grimmů a předkládají nám je v podobě, v jaké je zpravidla neznáme. Bratři Grimmové svoje pohádky poprvé uveřejnili v letech 1812 a 1815 a v pozdějších vydáních mnohé z nich upravovali a uhlazovali, aby nebyly tak děsivé a pohoršlivé a lépe vyhovovaly dobovému vkusu vztahujícímu se na četbu pro děti. Většina čtenářů tyto pohádky zná ve verzích z posledního vydání bratří Grimmů z roku 1857. Z mnohých příběhů se ale za více než století a půl vytratila původní síla, nezkrotnost a drsnost. Autoři se v této knize vracejí k původním verzím a zároveň je vypravují vlastním hlasem, který mocně zesiluje světově proslulý a nezaměnitelný kreslíř John Kenn Mortensen.
Vydá: Argo

Scarlett St. Clair: Dotek temnoty

Persefona sice je bohyní jara, ale květiny při jejím doteku usychají. Doufá, že bude moct žít nový život v přestrojení za novinářku. Bůh smrti Hádes vybudoval ve světe smrtelníků impérium hazardních her, o nichž se šeptá, že vlastně nejdou vyhrát. Setkají se a Persefona mu slíbí nemožné – stvoří život v podsvětí, jinak navždy přijde o svou svobodu. Sázka však ukáže víc než jen její selhání v roli bohyně. Zatímco bojuje za svobodu, její láska k bohu smrti klíčí a vzkvétá – i když je zakázaná.
Vydá: CooBoo

Edward Lee: Sukuby

Slavný eroticko-okultní román mistra extrémního hororu konečně v češtině
Právničce Ann Slavikové se zdají děsivé sny s temným sexuálním nábojem. Vrací se v nich do minulosti: na svět přivádí svou dceru Melanii a zároveň je středem pozornosti záhadných postav v pláštích, které si chlípně pohrávají s jejím tělem…
V současné realitě slaví Ann úspěchy v práci, s dnes již sedmnáctiletou Melanií a svým partnerem básníkem Martinem plánuje výlet do Paříže. Jenže radostná očekávání jí kalí ona opakující se noční můra, která ji nakonec dožene k návštěvě psychiatra… a minulost o sobě dá vědět i tím, že zmatenou Ann nečekaně přivolá do jejího rodného městečka Lockwoodu, ztraceného kdesi v lesích, v hájemství vidláků a podivného matriarchálního společenství.
Souběžně s tímto vším se v končinách nedaleko Lockwoodu chce dostat na svobodu dvojice nebezpečných chovanců léčebny pro choromyslné. Jakou má jejich urputná snaha souvislost s Ann? A jak se vším souvisí blížící se rovnodennost a fakt, že v noci na vše shlíží narůžovělý měsíc?
Sukuby poprvé vyšly v roce 1992 v uhlazené podobě určené pro mainstreamové publikum. O devatenáct let později se dočkaly vydání nového, necenzurovaného, v podobě, jak je autor původně zamýšlel. Český překlad byl na autorovo doporučení pořízen z této pozdější verze, vydané kultovním americkým nakladatelstvím Necro Publications. Vzhledem ke všem těmto skutečnostem četbu doporučujeme čtenářům a čtenářkám starším osmnácti let, kteří jsou srozuměni s tím, že v rukou nedrží romantickou selanku.
Vydá: Carcosa

Amie Kaufmanová: Ostrovy bohů

Selly uvázla na pevnině, ale rozhodně tam nehodlá strávit zimu. Moře totiž volá a ona musí najít svého otce, který o sobě už dlouho nedal vědět. Plány jí však zkříží pohledný kouzelník. Ten potřebuje dokončit rituál na posvátných Ostrovech bohů, a tak postaví Selly i její posádku před složitý úkol: nepozorovaně překonat Půlměsíční moře. Plavba se vlivem zrady promění v noční můru, na jejímž konci se mohou dva nebezpeční bohové probrat ze staletého spánku… Vražedné dobrodružství na širém moři právě začíná!
Vydá: CooBoo

Nathan Ballingrud: Severoamerické jezerní příšery

Severoamerické jezerní příšery jsou souborem devíti povídek, v nichž se Nathan Ballingrud vydává na průzkum temných končin lidské duše, do podivného světa, který se vzpírá snahám o pochopení a nastolení řádu. V hlavní roli zde vystupují příšery všeho druhu — skutečné i smyšlené, příšery v nás i mimo nás. Knihou prostupuje zoufalství současného žití, bolest, ale také soucit a láska, někdy v nadpřirozeném hávu, který ovšem nepředstavuje hlavní zdroj děsivosti.
Ballingrudova debutová sbírka zaznamenala ihned po vydání v roce 2013 značný ohlas, získala Cenu Shirley Jacksonové a byla nominována na několik dalších prestižních žánrových cen. Toto je literární horor nejvyšší jakosti, mozaika drobných uměleckých děl temných tónů jako stvořená pro čtenáře, kteří se ve fantazii rádi vydávají na dobrodružné výpravy mimo svou komfortní zónu.
Vydá: Host

Kate Scelsa: Pochybná kouzla pro cynické čarodějky

Sedmnáctiletá Eleanor je tím posledním člověkem v Salemu, který by věřil na kouzla a čáry. Přišla o svou nejlepší kamarádku a první lásku, spolužáci se jí vyhýbají a ona přežívá ze dne na den sama a se zlomeným srdcem. Může ručně vyrobený balíček tarotových karet změnit její život? Nebo tajemná dívka Pix s čarodějnickým nadáním? Magie si cynickou Eleanor nakonec najde a ona se nechá vtáhnout do společenství mladých čarodějek.
Pronásleduje ji však komplikovaná minulost, se kterou se bude muset vypořádat, pokud nechce o nová přátelství přijít. Zvlášť když je ve hře i láska.
Vydá: Fragment

Judy I. Lin: Magie zalitá jedem

Jediné, co je pro Ning horší než ztráta matky, je vědomí, že je to její vina. To ona nevědomky uvařila jedovatý čaj, který ji zabil – jedovatý čaj, který teď hrozí, že připraví o život i její sestru Shu.
Když se Ning doslechne o soutěži, která má najít nejlepšího šen-nung-ši – mistra starobylého a magického umění přípravy čaje -, vydá se do císařského města, aby se zúčastnila. Vítěz získá od princezny laskavost, která může být pro Ning jedinou šancí, jak zachránit sestře život.
Ale mezi zrádnými soutěžícími, krvavou dvorskou politikou a záhadným (a pohledným) chlapcem se šokujícím tajemstvím může být ve skutečnosti ve větším nebezpečí právě Ning.
Vydá: Ocelot

Michel Faber: D aneb příběh dvou světů

Dhikilo se narodila v zemi, která formálně neexistuje, ale snaží se cítit jako doma v Cawber-on-Sands, městečku na pobřeží Anglie. Své rodiče viděla naposledy jako úplně malé dítě a to není jediné, čím se odlišuje od svých spolužáků ve škole. Vše zvládá až do dne, kdy z jazyka zmizí písmeno D. Prostě se vytratí z každého slova, které ho předtím obsahovalo – akorát si toho všimne jedině Dhikilo.
Jeen by si myslel, že ztráta jenoho malého písmena nebue v kažoenním životě přestavovat takový rozíl. Jenže ono to ělá potíže, až je nakonec situace oopravy ocela zoufalá.
Naštěstí se Dhikilo dá dohromady se záhadným profesorem a společně se vypraví písmeno D zachránit. Dokáže diktátorovi Gampovi zabránit ve zničení celého jazyka? A povede se jí odhalit, kdo je a kam vlastně patří?
D je mnohem víc než oslava 150. výročí smrti Charlese Dickense. Umožňuje mladým čtenářům pochopit politiku 21. století i změny ve společnosti, je to inspirující příběh o dívce, která se nenechá zdeptat temnými silami, a zbrusu nové dobrodružství v tradici Narnie. D je Faberův první román pro teenagery.
Vydá: Argo

Michelle Harrison: Špetka magie

Betty Widdershinsová touží po dobrodružství, které ji zavede daleko od Crowstonu, ponurého ostrova, kde vždycky žila. Místo dobrodružství však Betty a její sestry Fliss a Charlie dostanou sadu kouzelných předmětů, z nichž každý má svou vlastní moc: ošuntělý pytel na koberce, sadu dřevěných panenek a zrcadlo v pozlaceném rámu. A tyto kouzelné předměty s sebou nesou své vlastní strašlivé tajemství: rodinu sester pronásleduje po generace trvající kletba, která jim brání opustit svůj ostrov – odejdou-li, čeká je smrt.
Sestry se vydávají na cestu, aby kletbu zlomily a navždy osvobodily svou rodinu. Poté, co narazí na tajemného vězně, který tvrdí, že jim dokáže pomoci, se však ocitnou ve velkém nebezpečí. A aby kletbu zlomily – a zůstaly naživu -, musí rozluštit záhadu starou několik staletí, která zahrnuje ztroskotání lodí, pašeráky a čarodějnictví nejnebezpečnějšího druhu.
Vydá: Ocelot

Matt Haig: Holka, která zachránila Vánoce

Jestliže měla kouzla svůj začátek, mohlo by se stát, že jednou taky skončí?
Je Štědrý den, ale malé kominici Amélii Darreckové není ani trochu do skoku. Trčí zavřená ve sklepení robotárny pana Plazila a pomalu ztrácí naději, že jí Otec Vánoce splní přání a vysvobodí ji. Jenže to byla právě ona, kdo v Otce Vánoce uvěřil jako první. A jelikož Amélie teď věřit přestává, jsou Vánoce v ohrožení. Proto ji Otec Vánoce musí najít. S pomocí elfů, osmispřežení sobů, královny Viktorie a taky jistého pána jménem Charles Dickens se ji vydává hledat. Je nejvyšší čas…
Pokračování bestselleru Kluk jménem Vánoce.
Vydá: Argo

Jennifer L. Armentroutová: Světlo v plameni

Zachránit ji může jen ten, koho měla zabít. Druhý díl série Žár těla a ohně.
Pravda o Seřině plánu vyšla najevo a narušila křehkou důvěru mezi ní a Nyktem. Teď musí udělat všechno, aby zničila Kolise, falešného krále bohů. Nyktos má ale svůj vlastní plán a Sera si nemůže dovolit zamilovat se do zmučeného prvotního boha smrti. Vzpomínek na jejich společnou rozkoš se ale nelze jen tak zbavit. Když je oba Kolis povolá ke svému dvoru, objeví se zcela nové riziko. Prvotní síla života v Seře roste a bez Nyktovy lásky své povznesení nepřežije. Čas se krátí. Jak pro ni, tak pro celé říše.
Vydá: Fragment

Dmitry Glukhovsky: Stanoviště – Záchrana

V Moskvě probíhá slavnostní přehlídka kozáckého vojska. Nový car osobně vybírá nejstatečnější muže, aby je poslal na temná území, která kdysi bývala součástí velkého Ruska, dokud je neovládla vzpoura a všechny bývalé ruské země nepodlehly tajuplné smrtelné klatbě. Průzkumná četa má zjistit, co se na Stanovišti skutečně děje. Netuší, že je zde čeká skutečné Dantovo peklo…
Velkolepé vyvrcholení příběhu o Stanovišti, ze kterého přichází Smrt, aby rozpoutala apokalypsu…
Vydá: Laser

Nicholas Sansbury Smith: Duchové (Do pekel 2)

Zrada a oběť na nebesích… Před deseti lety zůstal helldiver Xavier „X“ Rodriguez opuštěný na povrchu Země. Ostatní, které svou obětí zachránil, se bez něj vrátili na Úl, vzducholoď, která byla jejich jediným domovem. Michael Everhart – chlapec známý jako Plecháč – nyní dorostl v muže a stal se velitelem týmu Raptor. Zatímco Michael skáče, aby udržel Úl ve vzduchu, kapitán Leon Jordan svírá kormidlo železnou pěstí. Pod jeho přísným velením ale sílí nepokoj, protože podpalubím se šíří proroctví přinášející naději. Když pak tajemné volání o pomoc pošle helldivery na povrch, začne Michael se svým věrným týmem odhalovat dlouho pohřbené pravdy a tajemství, která chce kapitán Jordan ochránit za každou cenu. Skáčou pro přežití lidstva… ale přežijí zradu?
Vydá: Laser

Tracy Wolffová: Vztek

Všechno je podivně pokřivené – včetně mě. Vrátila jsem se na Katmerskou akademii, ale pronásledují mě zážitky, na které si pořádně nevzpomínám. Co jsem vlastně zač? Zrovna když se znovu začnu cítit v bezpečí, objeví se Hudson a žízní po pomstě. Chce mě a Jaxona navždy rozdělit. Jenže na nás číhá daleko větší hrozba. Upíří dvůr se mě snaží vtáhnout do nebezpečné hry. Jestli chci přežít, budu muset spolu s přáteli porazit nepředstavitelné zlo, a to vyžaduje oběti. Možná větší, než jsem schopna přinést.
Vydá: Fragment

Naomi Noviková: Zlaté enklávy (Scholomancie 3)

Jste připraveni na závěrečnou lekci?
Jediná věc, o které studenti Scholomancie nikdy nemluví, je to, co budou dělat, až se z ní dostanou ven. Takhle pokoušet osud a spřádat plány na jakoukoli budoucnost by mohl jen hlupák. Přesto o tom všichni tajně sní — o té nepravděpodobné, malé šanci, že přežijí a dostanou se ven za brány školy. Ovšem nakonec se to podaří jen málokomu.
Galadriel Higginsové se však tento nemožný sen splnil a po čtyřech letech studia se vrátila do skutečného světa. Ještě nedávno by byla šťastná, protože ve svůj úspěch příliš nedoufala. Teď se však nemůže cítit hůř. Všechno se zvrtlo a ty, které zachránila, pravděpodobně čeká smrt v propukající válce. Takhle si El svůj návrat nepředstavovala. Ale vždycky může být ještě hůř. Sotva se ze spárů Scholomancie vysvobodila, musí se otočit na patě a vrátit se zpátky do jejích smrtících spárů.
Vydá: Host

Laura Thalassa: Vládce hvězdné oblohy (Handlíř 4)

Než se stal Handlířem a potkal svou lásku Callypso, byl Desmond Flynn jen nemanželským synem prosté písařky. Své magické schopnosti musel před ostatními skrývat, jenže Jinosvět je kruté místo, kde se slabost neodpouští, a proto s ním jednali jen o málo lépe než s otrokem. A s jeho matkou zrovna tak.
Desmond strávil dětství na Arestysu, nejchudším ostrůvku Říše, a pro zbytek Jinosvěta byl obyčejná, bezmocná víla. Osud s ním však měl jiné plány a zavedl ho z hlubokých jeskyní přes zločinné podsvětí Barbosu a bitevní pole na hranici Říše dne až k chodbám paláce v Somnii a uličkám velkoměst na Zemi.
Tohle je příběh Desmonda Flynna. Muže, který vzešel z ničeho a stal se vládcem hvězdné oblohy, aby zachránil nejen sebe a svůj lid, ale taky jednu nešťastnou dívku, kterou mu hvězdy přiřkly…
Vydá: Mystery Press

Marko Hautala: Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa

Kryšpín Kůstek nerad čte. Opravdu nerad. Když otevře knihu, písmena se promění v mravence a jeho začne bolet hlava.
O návštěvy knihovny nestojí, navíc tam mají psa Záložku, kterému smrdí z tlamy.
Otec ho však nenechá jen hrát videohry. Kdyby už Kryšpín Kůstek měl něco číst, tak vzrušující knihy. Je však přesvědčený, že takové neexistují.
Jenže svérázná knihovnice Sklep-Ula mu ke čtení nabídne právě jednu takovou vzrušující knihu. A ta ho pohltí. Nemůže přestat číst.
Za žádnou cenu ale nesmí nahlas přečíst poslední stránku. Nikdy…
Vydá: Golden Dog

Leo: Betelgeuse

Legendární sci-fi série, která vás vezme do vesmíru mezi neznámé a nebezpečné tvory. První lidská vesmírná kolonie na planetě Aldebaran-4 obnovila kontakt se Zemí a její společnost začala lépe fungovat. Tou dobou už ale loď Konstantin Ciolkovskij míří k jiné obyvatelné planetě, Betelgeuse-6. A historie se opakuje: kolonizační loď se přestala ozývat. Země vysílá narychlo další výpravu, jejíž členkou je i Kim, hrdinka první série, aby prozkoumala situaci a rozřešila zásadní morální dilema. Na Betelgeuse-6 totiž žijí záhadní „jumové“, tvorové tak odlišní, že je těžké určit, jestli jsou zvířata, anebo lidé jejich civilizaci jen dost nechápou. A v pozemských zákonech stojí, že pokud by byl na nové planetě nalezen inteligentní druh, kolonizační projekt bude bezpodmínečně zrušen. A navíc se zdá, že Aldebaran-4 není jediná planeta, kde se lidé setkávají s kosmickou záhadou jménem mantrisa… Tímto komiksem pokračuje velkolepá kosmická sága „Světy Aldebaranu“, jíž se u nás představuje scenárista a kreslíř Luiz Eduardo Oliveira, známější jako Leo, expert na mimozemské světy a podivné tvorstvo.
Vydá: CREW

Naoja Macumoto: Kaidžú č. 8 (2. díl)

Druhé kolo přijímacích zkoušek do japonských sil obrany je u konce a Hibino s Ičikawou jej přestáli bez vyloučení. Dlouho si však neodpočinou – na scéně se totiž zjevuje záhadná humanoidní nestvůra a oživuje své padlé druhy. Kikoru se ocitá pod útokem a situace působí zoufale. Podaří se Kafkovi ochránit Kikoru pomocí své doposud skrývané schopnosti? A co vlastně zamýšlí ona tajemná nestvůra?
Vydá: CREW