Knižní novinky: září 2023

Září bude na knižní novinky z fantastiky opravdu bohaté. Stačí si jen vybrat.

Martin Králik, Leoš Kyša (eds.): Slovenský nářez

Slovenská fantastika se dere nahoru kvalitou i čtenářským zájmem. Slovenský nářez je velkolepé představení nejlepších současných slovenských autorů v češtině a je to seznámení, u kterého rozhodně chcete být. Ať už jde o světově známá jména jako Juraj Červenák či Michal Hvorecký, esa z východu, která už zabodovala u českých čtenářů jako Janko Iša, Peter Jelínek či Lívia Hlavačková, tak i další autory, kteří dokazují, že od Bratislavy po Košice vzniká velkolepá fantastika, která vás vezme do jiných světů a úžasných příběhů.

Do antologie přispěli: Juraj Červenák, Michal Hvorecký, Lívia Hlavačková, Katarína Soyka, Janko Iša, Ivana Molnárová Dubcová, Peter Jelínek, Alexandra Pavelková, Lenona Štiblaríková, Ján Gálik, Lucia Piknová Droppová, Anton Stiffel, Zuzana Stožická, František Kotleta

Vydá: Epocha

Miroslav Žamboch: Koniáš a Bakly

Koniáš překáží císařské válečné mašinerii víc a víc. Náklady ani obtíže už nerozhodují – rozkaz je jasný, jednou provždy se zbavit muže mnoha tváří: šermíře, žoldnéře, muže na stezce. Bakly půl svého života vede s císařstvím soukromou válku a jen to nejhorší je pro něj dost dobré. Nejtěžší je zabít ty, kteří nad svůj život staví něco jiného.

Vydá: Triton

Alžběta Bílková: Balada mrtvého světa

Nezkrotná magie Starého světa povstává. Fantasy od první vítězky Hvězdy inkoustu. Před stovkami let rozdělila magická apokalypsa svět vedví. Hledačka Robin Pembertonová je odhodlaná zjistit, co se tehdy vlastně odehrálo. Neváhá proto cestovat do Starého světa, kde vrtkavá magie ještě funguje – a může i zabíjet. Kai Austern, kapitán jednotky strážců Hranice, o tom ví své. Jeho bratr vědkyni kdysi doprovázel a už se nevrátil. Když se Kai s Robin nečekaně ocitnou ve Starém světě plném nebezpečí, uzavřou křehké spojenectví. Dokážou odvrátit temnou hrozbu, která může pohltit celý kontinent?

Vydá: Fragment

Petr Heteša: Necrobox

Když je vztek silnější než smrt, tak vás ani ta nezastaví. Zvlášť když se v tom šíleném elektromagnetickém dešti před vámi rozvine skutečné bojiště, které chtěli utajit a kvůli kterému vás dostali. Netušili ale, že si v tom datovém kráteru sami vykopali virovou past.

Byli příliš sebejistí a jejich nabubřelost a arogance z nich tryskala v gejzírech. Na věčně zamrzlém Atammiku měli k dispozici stovky kilometrů síťových rozvodů propojujících desetitisíce základových desek narvaných tak těsně k sobě, jak to jen dovolovala pravidla termodynamiky. Nezbylo mi nic jiného, než použít jejich vlastní zbraně. Jejich stínové moduly genetického kmene, jejich kvantové tunelující nanočástice a jejich biotechnologické mozkové nanosystémy. Laura mi za to stála.

Vydá: Brokilon

F. X. Svoboda: Noční host

V devatenácti povídkách vybraných z rozsáhlého díla F. X. Svobody (1860–1943), rodáka z Mníšku pod Brdy, navštívíme především brdské lesy a vesnice, a to převážně za tmy, ve chvílích, kdy se na odlehlých místech zjevují duchové, ďáblové, lesní skřeti a víly, kdy se nad lukami vznášejí přízraky vojáků z dávných bitev, na polní cestě se kodrcá povoz vodníkem a své prazvláštní historky vypráví sadař Janatka nebo Anna Kroupová, vdova po správci bažantnice, která měla blízko k záhadnému výraři Poupovi, jenž v sobě nosil duši lesa…

Knihu sestavil a doslovem opatřil Petr Boček. Je určena všem literárním dobrodruhům a hledačům temných kuriozit, kteří se chtějí obeznámit s výrazným představitelem staročeské venkovské gotiky a jeho působivě psanými díly, jež tiskem naposledy vyšla leckdy i před více než sto lety.

Vydá: Carcosa

Vladimír Šlechta: Bílá jako sůl

Druhá polovina třiadvacátého století, dvě stě let po Apokalypse.
Císařovna Beatrice zničila strukturu společnosti a v Bornnu se rozhořel boj o dominanci. Obyvatelé, kteří se do Posledního velkoměsta přistěhovali ze všech koutů Evropy, se rozdělili do frakcí a válčí mezi sebou. Náboženští fanatici z Askalonu, kanibalové ze Schwarzwaldu, domorodci ze zamořených bažin, vzbouřená císařská armáda i Bílá čarodějka se zbytkem svých věrných – ti všichni uzavírají spojenectví a pak se zase zrazují. Oggerd, velící malé armádě Svobodného Orgonu, se pokouší ochránit civilní obyvatele a nastolit jakýs takýs řád a pořádek. A Gowery, jak už to dělal mnohokrát, rozplétá předivo vztahů a zjišťuje, kdo je přítel a kdo nepřítel, kdo je spolehlivý spojenec a kdo zrádce.
Osud Bornnu visí na vlásku a nová Apokalypsa je na dosah.
Závěrečná část cyklu „Poslední velkoměsto“.

Vydá: Brokilon

Čítanka Neila Gaimana

Čítanka Neila Gaimana je neobyčejnou sbírkou obsahující to nejlepší z bohaté literární kariéry jednoho z nejoblíbenějších světových tvůrců. Výběr provedli ti, kteří autorovo cenami ověnčené dílo znají bezesporu nejlépe – jeho oddaní čtenáři. Tato podmanivá kniha představuje dosud nejvšestrannějším způsobem autorovu v mnoha směrech průkopnickou, jedinečnou a především nekonečně nápaditou beletrii.

Spolu s předmluvou nositele Bookerovy ceny Marlona Jamese a s krátkými ukázkami z pětice autorových románů pro dospělé obsahuje kniha téměř padesát povídek, z nichž mnohé patří mezi to nejlepší, co bylo v posledních desetiletích v rámci fantastického žánru napsáno.

Vydá: Argo

J. R. R. Tolkien: Pád Númenoru

Zmínky o dávném ostrově Númenor, jeho slávě a katastrofickém zániku se v Tolkienově díle opakovaně vracejí. Editor Brian Sibley z vydaných i nevydaných textů sestavil a komentářem opatřil ucelený chronologický přehled, ze kterého vyvstává předehra k Pánů prstenů – vzestup Saurona, svedení lidí, vykování prstenů moci, zpychnutí obyvatel Númenoru a potopa pohlcující ostrov, který býval pozemským rájem, katastrofa, která navždy proměnila podobu Ardy a uzavřela cestu na nejzazší Západ.

Vydá: Argo

Nicole Arend: VAMPS – Čerstvá krev

Kdesi ve švýcarských Alpách stojí VAMPS, prestižní akademie pro potomky těch nejbohatších a nejmocnějších upírských rodin. Dillon ale mezi upírskou smetánku nepatří – vlastně ani není upír. Je to dhampír: napůl člověk, napůl upír. Pokud se však chce dožít konce školního roku, bude se muset hodně rychle naučit používat své špičáky. Ukazuje se totiž, že v Dillonových žilách se skrývá něco mimořádného. Něco, co děsí jak jeho nové spolužáky, tak profesory. A s tím, jak roste Dillonova síla, roste i počet jeho nepřátel…

Zakousněte se do vzrušujícího příběhu, který nadchne čtenáře Atlasovy šestky a Vampýrské akademie!

Vydá: Laser

Alison Saftová: Nezkrotná magie

Něžný milostný příběh na pozadí smrtícího lovu odehrávající se v jedinečném fantasy světě, jenž vás pohltí svou bohatou atmosférou.
Když Margaret Weltyová spatří posledního žijícího mýtického tvora – legendární halu, ví, že brzy začne Půlměsíční hon. Ten, kdo halu zabije, odhalí prastaré magické tajemství a získá slávu a bohatství. Margaret je nejlepší ostrostřelkyně ve městě, přihlásit se však mohou pouze dvoučlenné týmy, a proto potřebuje alchymistu. Weston Winters není alchymista – zatím. Z každého učení ho vyhodili a jeho poslední šancí je, že ho přijme mistryně Weltyová. Když však dorazí na její panství, najde tam jen její dceru Margaret. Ta mu dovolí zůstat, má však podmínku: musí se s ní zúčastnit lovu. Přestože jsou Wes a Margaret jako voda a oheň, brzy zjistí, že je to k sobě táhne. S blížícím se lovem roste jejich láska, ale i napětí. Stane se klíčem k vítězství temná magie, kterou se jim podařilo odhalit? Nebo zemřou dřív, než ji budou moci použít?

Vydá: Fragment

Chelsea Abdullah: Zloděj hvězdného prachu

Bylo nebylo – dávno tomu… Loulie al-Nazari, proslulá Půlnoční obchodnice, si se zákony příliš hlavu nedělá. Se svým osobním strážcem, který je džin, hledají a prodávají zakázané magické předměty. Když zachrání život zbabělému princi, přitáhne k sobě pozornost jeho mocného otce – sultána – a ten ji pomocí výhrůžek pošle na výpravu za pokladem. Jde o čarovnou lampu, jejíž pomocí by ožila pustá země. Ale jen za cenu smrti všech džinů na světě. Loulie musí vybírat mezi touto výpravou nebo popravou, takže se vydá na cestu s nejstarším sultánovým synem a jednou z neblaze proslulých čtyřiceti loupežníků. Za pomoci osobního strážce, který má vlastní tajemství, musí přežít útoky ghúlů, přechytračit pomstychtivou vládkyni džinů a postavit se zákeřnému zabijákovi z vlastní minulosti. Ve světě, kde se vyprávění mění ve skutečnost a iluze v pravdu, Loulie zjistí, že nic – včetně nepřátel, magie a její vlastní minulost – není tím, čím se zdá. Nyní se bude muset rozhodnout, kým se stane.

Vydá: Laser

Gwendolyn Kiste: Rezavé panny

Léto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a její kamarádka Jacqueline právě ukončily střední školu, ale jejich budoucnost je temná a nejistá. Továrna za továrnou zavírá a rodiny čelí nezaměstnanosti a chudobě. Dívkám z Denton Street se však děje něco ještě horšího. Jejich těla se záhadně proměňují. Rezivějí jim kosti. V okolí se to proto hemží zvědavými turisty, lékaři a vládními zaměstnanci s podezřelými úmysly. Phoebe je jasné, že musí něco podniknout, aby Rezavým pannám pomohla a odhalila jejich tajemství.

Kniha, za kterou Gwendolyn Kiste získala Cenu Brama Stokera za nejlepší románový debut a Cenu This Is Horror za nejlepší román.

Vydá: Medusa

Steven Erikson: Bůh nedbá

Uplynulo mnoho let od chvíle, kdy do malé osady na břehu Stříbrného jezera přišli tři teblorští válečníci, a s nimi krvavé masakry a chaos. Ač se městečko vzpamatovalo a teblorské kmeny již na jih nevyrážejí, vzpomínka na minulé hrůzy zůstává. Karsa Orlong, jeden ze tří, je nyní považován za boha, i když je to bůh odtažitý a lhostejný. Jeho kult je jedním z mnoha, které se objevily v celém malazském světě, včetně uctívačů Coltaina, boha s černými křídly, a kultu průvodce mrtvých Iskara Jaraka, oblíbený mezi říšskou soldateskou.
Legie malazských mariňáků je na pochodu ke Stříbrnému jezeru. Objevily se zprávy, které naznačují, že kmeny za hranicemi se daly do pohybu. Mariňáci si nejsou jistí, čemu budou čelit. Třebaže malazská armáda prošla vývojem a dnešní mariňáci nejsou jako to ze starých časů, jedna věc se nezměnila: zvládnou všechno, co se jim postaví do cesty. Nebo při tom zemřou.
V témže čase ve vysokých horách, kde žijí teblorské kmeny, povstal nový válečný vůdce. Poznamenán skutky Karsy Orlonga se hodlá svému bohu postavit, i kdyby to znamenalo prosekat si krvavou cestu skrz Malazskou říši. Výše v horách se vynořila nová hrozba a Teblorům se krátí čas. Invaze, jejíž hrozba dlouho visela ve vzduchu, má začít každou chvíli. Tentokrát to nebudou tři obyčejní válečníci. Tentokrát se země na jihu chystají zaplavit tisíce Treblorů. A v cestě jim stojí jen jediná legie malazských mariňáků…

Vydá: Planeta9

John Shirley: Stormland

Postapokalyptický, kyberpunkový román z r. 2021 Johna Shirleyho (1953), přezdívaného „postmoderní Edgar Allan Poe“.

Děj se odehrává v jihokarolinském Charlestonu, povětšinou opuštěném místě, kde vinou klimatických změn vládnou hurikány a gangy, jimž čelí podivně mírumilovný kult, který se snaží udržet místní, smyslů zbavené obyvatele příčetné. Hlavními postavami jsou bývalý sériový vrah a bývalý šerif, kteří jsou nuceni spolupracovat.

Vydá: Maťa

T. Kingfisher: Monin kouzelný průvodce obranným pečením

Čtrnáctiletá Mona se ani v nejmenším nepodobá velkým kouzelníkům, kteří mají na starosti obranu města. Nedokáže ovládat hromy a blesky ani promlouvat s vodou, její kouzelný společník je chlebový kvas jménem Bob a její magie působí jen a pouze na těsto. Vede pohodlný a spořádaný život v pekárně svojí tety, kde oživuje perníkové panáčky, aby zatancovali pro pobavení zákazníků.
Její poklidná existence však vezme za své, když Mona na podlaze pekárny objeví mrtvé tělo. Ulicemi města se plíží vrah. Vrah, který má spadeno na kouzelné obyvatele, a zdá se, že Mona je další na řadě. Jenomže v opevněném městě, kde náhle schází všichni velcí kouzelníci, může být tenhle vrah nakonec její nejmenší starost…

Vydá: Slovart

Tanya Byrne: Posmrtná láska

Ani smrt je nerozdělí.
Světla auta. Poslední, co Ash slyší, je tříštění čelního skla na milion kousíčků, které se třpytí jako hvězdy. Ale přece to přežila. Nebo ne? Letos na silvestra dostala Ash pozvánku z posmrtného světa, která se neodmítá: připojit se ke klanu neohrožených smrtek, které převádějí duše mrtvých z města dál vstříc jejich osudu. Nedokáže však zapomenout na svou první lásku Poppy a udělá cokoli, aby se s ní mohla ještě jednou setkat… i kdyby to znamenalo jen několik společně strávených dní.

Vydá: CooBoo

Derek Landy: Žezlo Prapředků (Detektiv Kostlivec 1)

Smrtislav Hezoun není jen kostlivec v elegantním obleku, ale také elitní detektiv s mimořádně ostrým jazykem. Je sice mrtvý, ale smrt přelstil, aby mohl ochránit svět před odvěkým nepřítelem. Pokud ho však má porazit, bude potřebovat pomoc, a tu nachází v podobě své nové partnerky, mladičké Štěpánky.

Smrtihlav Hezoun a Štěpánka se ocitají v nekonečném víru dobrodružství, do něhož je přivádí snaha ochránit nejvzácnější majetek dívčina nedávno zesnulého strýce – Žezlo Prapředků, jež by mohlo přivolat na svět kruté bohy dávné minulosti. Má to však háček. Nikdo nevěří, že bájné žezlo a dávní bohové existují, a tak se Smrtislav a Štěpánka mohou spolehnout jen na sebe.

Vydá: Slovart

Laird Barron: Černá tma zapomnění

Don Miller žije ve šťastném manželství se ženou, která je pro něj vším. Zároveň však celý život trpí záhadnými výpadky paměti a jen zřídkakdy se rozpomíná na některé podivné příhody z jejich společné minulosti. Teprve na sklonku života Don odhaluje, proč se vlastně bojí tmy, proč ho tak děsí dveře do sklepa ve venkovském domě, který jeho manželka zdědila, a co všechno se skrývá v okolních lesích.

Laird Barron předkládá v tomto románu zatím nejkomplexnější obraz svého lovecraftovského hororového mýtu o bytostech z jiného světa, nazývaných „Děti Staré pijavice“, který nastínil již v několika kultovních povídkách.

Vydá: Laser

Isabel Cañasová: Hacienda

Napínavý román o strašidelném panství uprostřed agávových polí.

20. léta 19. století. V Mexiku končí válka za nezávislost na Španělsku a z císařství se stává republika. Otce mladé Beatriz během povstání popravili a její rodný dům vypálili. Když ji pak pohledný don Rodolfo Solórzano požádá o ruku, Beatriz se rozhodne, že nebude naslouchat zvěstem o náhlém úmrtí jeho první manželky, a nabídku přijme. Hacienda San Isidro ovšem není bezpečným útočištěm, jaké si představovala.

Po Rodolfově odjezdu za prací si Beatriz v pustém domě začne připadat jako v děsivém snu. Nemůže spát. Ruší ji podivné zvuky a živé obrazy. Cítí, že ji na každém kroku něco pronásleduje. Manželova sestra Juana se jejím obavám vysmívá. Proč ale sama odmítá v noci vstoupit do domu? Proč kuchařka zapaluje kopálové kadidlo? A jak skutečně zemřela první doňa Solórzano? Beatriz ví s jistotou jen jedno – s haciendou je něco v nepořádku. S žádostí o pomoc se obrátí na mladého kněze Andrése, kterému jeho domorodá babička předala užitečné schopnosti. Budou však stačit na to, aby Beatriz, která ho nebezpečně přitahuje, ochránil a porazil temné síly, které haciendu zcela ovládly?

Vydá: Jota

Simon Jimenez: Ztracení ptáci

Záhadné dítě se ocitá v péči osamělé ženy na pouti vesmírem, což jim oběma navždy změní život.
Kapitánka lodi, osvobozená od plynutí času. Němé dítě, které si s sebou nese břemeno nepředstavitelné moci. Tisíciletá žena pronásledovaná vlastními chybami, jež by vydaly na mnoho lidských životů. V uhrančivém příběhu, který se klene napříč prostorem a časem, v sobě tito vyděděnci navzájem objevují to, co jim v životě schází: lásku a vědomí, že někam patří. Pocit domova. Nový začátek. Minulost po nich ale stále prahne, a pokud je dožene, hrozí, že tuto provizorní rodinu roztrhá na kusy.
Ve výpravném sci-fi Simona Jimeneze se proplétají silné a hluboce lidské příběhy, meditace o důsledcích environmentální krize i odvážné vize budoucích technologií a politických uspořádání.

Vydá: Host

Adalyn Grace: Beladona

Osiřelou Signu vychovávala řada opatrovníků a každý se zajímal spíš o její bohatství než o ni – a všichni ji časem opustili. Jediní příbuzní, kteří zbývají, jsou výstřední Hawthornovi žijící v krásném, ale ponurém panství Thorn Grove. Pán domu se ze zármutku nad smrtí své ženy dostává pomocí skandálních večírků, zatímco jeho syn bojuje za záchranu rodinné reputace a dcera trpí záhadnou nemocí. Když se objeví duch jejich matky a tvrdí, že byla otrávena, Signa si uvědomí, že by rodina mohla být ve vážném nebezpečí, a začne pátrat po vrahovi. V tom jí nejvíce pomáhá spojenectví se Smrtonošem, fascinujícím a nebezpečným stínem, který byl od narození po jejím boku. Přestože jí udělal ze života peklo, pomalu Signě ukazuje, že jejich pouto je silnější – a neodolatelnější –, než si dokázala představit.

Vydá: Yoli

Chris Panatier: Šňůraři

Nevšední sci-fi román plný absurdního humoru
Ben sice není žádná bedna, ale pokud jde o chrlení kuriozit ze světa broučích genitálií nebo starožitných hodinek, vyrovná se i nejvěhlasnějším expertům. Problém je, že nemá ponětí, odkud se v něm všechny ty znalosti berou. Ví také ledacos o Tónu, tedy až na to, co to je a proč po něm kvůli tomu pase snad půlka lovců odměn v galaxii.
Poté co s kámošem Pattonem skončí v manikúrovaných spárech extravagantního masorobota, se Ben dozvídá, jakou má vlastně cenu a jak nebezpečný ve skutečnosti může být. Snad mu Patton vyzbrojený sklenicí nakládaných okurek pomůže z téhle patálie vyváznout, protože znalosti sexuálních praktik pisivek brazilských jim ke spáse nejspíš stačit nebudou.

Vydá: Host

Rosie Talbot: Šestnáct duší

Šestnáctiletý Charlie má problémy. Žije v Yorku, nejstrašidelnějším městě v Anglii, a všichni jeho přátelé jsou duchové. Sestry mu zase nalakovaly protézy a objekt jeho milostného zájmu chodí s někým novým. Navíc z yorských uliček záhadně mizí slavní duchové. Charlie je odhodlaný se do toho nemíchat, ale Sam, otravný kluk, který rovněž vidí mrtvé, od něj očekává, že vypátrá, kdo – nebo co – je za to zodpovědný. Když se ale vypaří i duch, jemuž je Charlie zavázaný, nezbývá mu než se skutečnosti postavit čelem, stejně jako citům, které začíná chovat k Samovi. Chlapci musí spojit síly a připravit se na nejhorší, protože jejich protivník se nezastaví před ničím. V sázce jsou posmrtné životy a Charliemu dochází čas…

Vydá: Yoli

Lindsay Ellis: Konec axiomu

Pravda je lidské právo.
Konec Axiomu je napínavý sci-fi thriller. Hlavní hrdinkou je jednadvacetiletá Cora Sabino, která se ocitá v nebezpečí poté, co její otec, slavný whistleblower, odhalí, že vláda před lidmi tají existenci mimozemšťanů na Zemi. Po záhadném pádu meteoritu, unesou Cořinu rodinu vládní agenti. Ona uteče, ale zkříží přitom cesty mimozemšťanovi, který ji implantuje dorozumívací zařízení. Cora a mimozemšťan pak uzavřou spojenectví, aby si vzájemně vypomohli v zoufalé situaci.

Vydá: CPress

Arkadij a Boris Strugačtí: Dravé věci naší doby

Vítejte v naší době – 20. letech tohoto století, jak si je představovali Arkadij a Boris Strugačtí. Není to svět Poledne, ještě ne, ale zářná budoucnost již probleskuje jen kousek za obzorem. Svět po desetiletích válek a hospodářských otřesů konečně nabývá na stabilitě, a s rostoucím sebevědomím dokonce zvedá hlavu ke hvězdám.

Ivan Žilin, bývalý kosmoletec a nyní agent Rady bezpečnosti, přijíždí do blahobytného přímořského letoviska, aby prošetřil sérii podezřelých úmrtí. Již od počátku ale zjišťuje, že to nebude mít jednoduché: Městečko totiž ukrývá nespočet lákadel a kratochvílí, kterým místní říkají „kruhy ráje“. Žilin se toho tedy během svého několikadenního pobytu nakonec dozví víc, než by si býval přál – sám o sobě, o lidech i o lidstvu jako takovém.

Román Dravé věci naší doby je mrazivou a znepokojivou vizí budoucnosti, v níž všichni všechno mají, ale v níž každému přesto – nebo právě proto – něco důležitého chybí.

Jediné předcházející české vydání románu (z roku 1985 pod názvem Dravci mého století ) bylo neblaze zasaženo dobovou cenzurou. Jedno z nejdiskutovanějších děl se nyní konečně dostává do rukou čtenářů v novém překladu, založeném na necenzurovaném a plně zrestaurovaném originálu.

Vydá: Triton

Tereza Matoušková: Pláč němého boha 2

„Nemusíte přede mnou utíkat. Nic špatného jste neprovedl, vše padá na mou hlavu. Já vám poručil, abyste skříňku otevřel. Kvůli tomu jste se ocitl v temnotě. Je na mně, abych vás dostal zpátky.“ Velemágova dcera Denyela si zvyká na život ve vyhnanství. Podařilo se jí omotat si kolem prstu velitele Oázy i většinu kolonistů. Blíží se však katastrofa, která může její život znovu převrátit naruby. Mezitím vůdce povstalců Worlih a nekromant Toreus nedbají varování dětí pouště a vstupují do prastarých tunelů pod městem Mornean. Chtějí pátrat po zapomenuté nekromantské technologii, která jim může přinést vítězství. Magie smrti je však zrádná a Toreus už nejednou podlehl jejímu šepotu. Na dalekém severu se nová vílí královna nezastaví před ničím. Ve skrytu duše touží po tom, aby města s továrnami znovu pohltil les. Také dračí král se snaží dosáhnout cíle všemi prostředky. Pokud má znovu spojit dvě poloviny svého těla, musí prve porazit staré bohy. Podmoří se proměňuje a každý východ mechanického slunce je nejistý.

Vydá: Laser

Leigh Bardugo: Brána pekel

Moc, vražda, magie. Alex Sternová se vrací v druhém dílu mysteriózní série! Najít cestu do podsvětí, ukrást duši z pekla. Jednoduchý plán, který se může zvrtnout tak na tisíc způsobů. Galaxy „Alex“ Sternová je odhodlaná dostat Darlingtona z pekla – i kdyby ji to mělo stát budoucnost v Léthé a na Yale. Pohrává si však se silami, které jsou mimo její kontrolu, a když začnou umírat členové fakulty, rozhodně to není náhoda. V New Havenu působí cosi smrtícího, a pokud má Alex přežít, bude muset čelit vlastní minulosti i temnotě přebývající v samotných zdech univerzity.

Vydá: Fragment

Stacey Marie Brown: Nezkrotná říše

Spalující přitažlivost v dystopické Budapešti. Druhý díl temné fantasy série. Brexley přežila strádání, mučení – a dokonce i Warwicka Farkase. Kvůli jeho zradě se stala zajatkyní Killiana, nádherného vládce budapešťských fae. Brzy však zjistí, že Killian není ten zlovolný vůdce, o němž slýchala. Čím víc času spolu tráví, tím víc se jejich vztah proměňuje. Když se ale ukáže starý známý, Brexley dostane šanci uniknout… a pak celý její svět exploduje. Mezi dobrem a zlem už není jasná hranice. Brexley musí rozplést smrtící síť lží a podvodů, než se stane další obětí nezkrotné vílí říše.

Vydá: CooBoo

R. F. Kuangová: Dračí republika

Jedna válka skončila. Další válka právě začíná.
Říše Nikan už třikrát ve svých dějinách bojovala o přežití v krvavých makových válkách. Třetí z nich sice právě skončila, ale šamanka a válečnice Rin nemůže zapomenout na zvěrstvo, které spáchala, aby zachránila svůj lid. Teď je na útěku před pocitem viny, závislostí na opiu, jež se kolem ní utahuje jako svěrák, i vražednými pokyny ohnivého Fénixe, pomstychtivého boha, jenž ji obdařuje strašlivou mocí.
Nechce se jí žít, ale odmítá zemřít, dokud nezabije zrádnou císařovnu, která zaprodala její vlast nepřátelům. Rininou jedinou nadějí je spojit síly s mocným Dračím správcem, který se chystá dobýt Nikan, sesadit císařovnu a založit novou republiku. Císařovna a Dračí správce však nejsou tím, čím se zdají být, a Rin se stále víc obává, že láska k Nikanu ji opět donutí uplatnit Fénixovu smrtonosnou moc. Neexistuje totiž nic, co by neobětovala pro záchranu své vlasti… a pro pomstu.

Vydá: Host

Amanda Foodyová, C. L. Herman: Pád všech neřádů

Brutální vyvrcholení krvavého turnaje je tu!
Sedm nejstarších rodin v Ilvernathu mezi sebou kdysi válčilo o skrytý pramen vysoké mágie, dokud nedospěly ke krutému kompromisu — ke kletbě, již na sebe seslaly. V každé generaci pak posílaly svého šampiona do turnaje na život a na smrt. Vítěz své rodině zajistil výlučné právo používat ilvernathskou vysokou mágii po příštích dvacet let — dokud na oblohu nevyjde další Krvavý měsíc značící, že předchozí cyklus skončil a turnaj začíná nanovo. Před dvěma týdny kletba znovu započala.
Hranice mezi městem Ilvernath a turnajovým územím padly. Všude kolem se to hemží reportéry. Mrtvý chlapec nevysvětlitelně znovu ožívá, a do boje navíc vstupuje nový šampion, který se snaží zlomit kletbu nadobro… Každý ze zbývajících šampionů stojí před volbou: pokusit se rozebrat turnaj kousek po kousku, nebo bojovat na život a na smrt?
Pád všech neřádů je závěrečným dílem dvoudílné mágické série.

Vydá: Host

Anthony Piers: Modrý adept (Začínající adept 2)

Stilův život je bláznivé pendlování mezi dvěma světy. V technologickém Protonu je nevolníkem, který se snaží obhájit své právo na život soutěží ve Hře. Zatímco ve světě Fáze vládne magií. Ani v jednom světě však není v bezpečí.

Kromě vítězství ve stále obtížnějších soutěžích musí získat lásku Modré paní, bojovat s drakem, objevit ničivou zbraň – a samozřejmě hledat ty, kteří se ho snaží zabít. A aby toho nebylo málo, čeká ho souboj na život a na smrt, při němž jsou mu jeho magické schopnosti k ničemu…

Vydá: Triton

Robert Jordan: Stín se šíří (Kolo času 4)

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu. Rand al’Thor se prohlásil za Draka Znovuzrozeného a nyní musí naplnit proroctví, že ochrání svět před návratem Temného. Mezitím v síních Tar Valonu Aes Sedai odhalily agenty temnoty ve vlastních řadách a v Aielské pustině uchovává ukryté město tajemství určené pouze několika málo vyvoleným. Ve víru nejistoty, rozdmýchaném protichůdnými zájmy Aes Sedai, Aielů, bělokabátníků, Mořského národa, Seančanů a Zaprodanců, se Rand vydává do tajemného Rhuideanu hledat odpovědi, aby mohl naplnit svůj osud.

Vydá: Laser

James S. A. Corey: Zástup vzpomínek

Na Marsu experimentuje vědec s novým typem motoru, který jednoho dne umožní lidstvu cestovat ke hvězdám.
Skupina trestanců na vězeňské stanici vyhloubené v nitru asteroidu nemá ani ponětí, jaká katastrofa se na všechny valí.
Šéf podsvětí se připravuje opustit rodnou planetu sužovanou přelidněním, znečištěním a chudobou.
Rodina bojuje s protivenstvím na kolonizovaném cizím světě, kde nalezla nový domov.
To vše, a mnohé další, najdete v této neobyčejné povídkové sbírce.

Vydá: Triton

Neal Shusterman: Kosení

Příběhy Smrtek pokračují! Neal Shusterman se společně s autory a autorkami Davidem Yoonem, Jarrodem Shustermanem, Sofíou Lapuente, Michaelem H. Paynem, Michelle Knowlden a Joelle Shusterman vrací do populárního světa své nejslavnější série, aby společně navázali tam, kde Zvon skončil, ale ukázali i mnohem víc. Čekají na vás noví hrdinové i nepřátelé, ale i staří známí. Zbývá ještě mnoho příběhů, které je potřeba odvyprávět…

Vydá: Yoli

Shigor Birdman: Brutální béčkový masakr

Najít a brutálně zničit okřídleného mutanta jménem Gray je přesně typ práce, jakou měl Brian „Bý“ Edger vždycky v oblibě. A za normálních okolností by to bylo snadné dokonce i v Norportu, městě, kde vedle lidí žijí i ghúlové, vlkodlaci, andělé a jiná monstra.
Jenže to by do toho Edgerovi nesměli strkat prsty vůdci snad všech frakcí, co v Norportu operují – od upíří královny Hladu přes démonického gangstera Heralfa až po starého boha Kronikáře. O vrazích, jejichž kvalita stoupá spolu s tím, jak tajemný klient zvyšuje cenu za jeho hlavu, a neodbytných pojišťovácích nemluvě.
Jenže ani pokusy zajistit mu útulné místo na krchově nejsou tak otravné jako ozvěny minulosti, snažící se škodolibě vrátit každou možnou škvírou do Edgerova života.
Jak se měsíc pomalu blíží k úplňku, městem se šíří šílenství, zákony reality přestávají fungovat a ulicemi teče krev… Předpověď budoucnosti varuje: Zvýšená pravděpodobnost výskytu brutálního masakru, následovaná lehkým apokalyptičnem.

Vydá: Mystery Press

Ludmila Svozilová: Zemři, Kaine – Stín

Nikomu se nesvěřuj. Ničemu nevěř, dokonce ani tomu, čeho se můžeš dotknout.
Nevěř ani sama sobě. Nevíš, kdo vlastně jsi.
Matyldiny životní jistoty se jedna po druhé tříští během několikaměsíční krvavé cesty napříč provinciemi Kanady. Kým je ve skutečnosti člověk vedle ní? Kdo je ona sama? Čemu ještě vůbec může věřit? Věci nejsou tím, čím se zdají být, a ten, kdo Matyldu sleduje, už má s lidskou bytostí pramálo společného. Matylda prchá a pokouší se zametat stopy. Učí se obnovit ztracené schopnosti. Rezignuje, ale znova se staví na nohy. Tváří v tvář smrti bojuje divoce, zákeřně a bez ohledu na vlastní život. Zbývá jí poslední karta, jediný možný zoufalý krok.

Vydá: Golden Dog