MONUMENTAL

V úrodné deltě Nilu se rodí mocná říše. Její vliv se šíří do celého světa a obrovské pyramidy jsou právem označeny za divy světa. Ale je jediná? Kdepak. Na mrazivém severu povstali Vikingové, mocný dánský národ. V Řecku se definují základy demokracie a filozofie. Ani Asie nezůstává pozadu. Rozpíná se čínská říše, už jste slyšeli o střelném prachu nebo Velké čínské zdi? A Japonské souostroví? O tom se moc neví, zatím.

Monumental je civilizační hra, kde budujete svou civilizaci skrz několik věků. Kombinuje herní mechaniku  deckbuildingu, tedy vytváření balíčku s pohybem po mapě a kontrolou území.

Hra je určena pro jednoho až čtyři vládce civilizace ve věku od deseti let a jeden běh světa vám zabere jednu až dvě hodiny.

 🎲 Co najdete v krabici

V krabici najdete celkem 5 zemí – Egypt, Japonsko, Dánsko, Čínu a Řecko. Pro každou civilizaci máte k dispozici 15 základních karet, většina z nich je stejných. Každá civilizace má jednu unikátní kartu budovy a jednu kartu vědomostí. Dále kartu vojevůdce a 5 karet politické kultury. Jednotky jsou prezentovány kartonovými žetony, každý národ má 1 žeton vojevůdce, 2 žetony zvědů, 2  opevnění a 9 vojáků. Pro závěrečné počítání bodů tam jsou ještě malé kulaté žetony se znakem civilizace.

Co najdete v krabici

Pro deckbuilding jsou důležité karty, které budete nakupovat a budete si jimi rozšiřovat svůj balíček. Jsou zde 3 základní budovy – dílny, laboratoře a střelnice a pak 42 karet rozvoje. Karty rozvoje se dělí na tři věky a každý věk obsahuje karty staveb, vědomostí a divů světa.

Součástí hry je i mapa, která je modulární, tvořena šestiúhelníky. V krabici najdete čtyři hlavní města a dalších 36 dílků terénu, takzvané provincie. Provincie jsou různého typu, což nemá na základní hru žádný vliv, a mají různou obrannou sílu, což je důležité pro dobývání a ovládnutí  území.

V krabici je hromada žetonů. Ty se používají především na mapě. Jsou zde žetony barbarů, svobodných měst, trhů a surovin. Kartonové žetony doplňují plastové žetony zdrojů.

Kromě pravidel je v krabici ještě průvodce mapami, kde najdete základní rozestavení pro dva až čtyři hráče v různé obtížnosti.

Hra nabízí i sólo mód s Automou, pro tu je v krabici připraveno 20 karet.

V krabici jsou rovnou 3 rozšíření, neboli moduly. Ty můžete do hry přidávat najednou všechny  nebo si vybrat jen některé.

🎲 Renesance

Modul renesance prodlužuje hru a obsahuje 12 karet éry renesance. Ty se vkládají mezi druhý a třetí věk.

🎲 Nestvůry

Rozšíření obsahuje 12 karet nestvůr, k nim příslušné žetony a žetony barbarů, pomocí kterých se nestvůry dostávají do hry.

🎲 Hrdinové

Tento modul přidává do hry ikonické hrdiny z příslušné éry. Ty si můžete za nějaké to zlato najmout. Celkem je ve hře 12 hrdinů, mají své karty a žetony.

🎲 Jak se to hraje

Podle příručky si postavíte mapu. Jsou zde mapy pro 2 až 4 hráče a vždy různé obtížnosti. Obtížnost je v podstatě nastavena dostupností zdrojů a obtížností dobývání sousedních polí. Podél mapy ještě vytvoříte nabídku karet nákupu, poblíž dáte žetony zdrojů a kartičky divů světa.

Žetony jednotlivých národů

Každý hráč si vybere národ, za který chcete hrát, vezme si základní karty a postaví z nich mřížku tři krát tři karty. Tyto karty tvoří jeho  město. Vedle si dá kartu vojevůdce a karty politické kultury. Postupně si hráči vyberou hlavní města, kde umístí své žetony, a můžete začít.

Hráči se střídají po tazích. Tah každého hráče se skládá ze čtyř postupných kroků. Nejprve hráč aktivuje svoje město, tedy vybere jeden sloupec a jednu řadu karet, které pootočí o 45° a z aktivovaných karet si vezme příslušné zdroje. Základní zdroje jsou tři – červené vojsko, černá výroba a modrá věda. Tyto zdroje musíte vždy ve svém kole utratit.

Poté se můžete pustit do provádění akcí. Těch můžete provést, kolik chcete, v libovolném pořadí i počtu opakování, záleží jen na tom, na co máte zdroje. Za zdroje si můžete koupit nové karty. Tady je důležité, že karty jdou navrch vašeho dobíracího balíčku, a pomocí akce vědecké objevy je dokonce můžete v tomtéž kole zahrát.

Karty prvního věku

Můžete si také vzít kartu s divem světa a postavit si na svém území  nějaký ten monument. Za to zaplatíte příslušnou cenu a pak ještě jednou, abyste stavbu dokončili. A kromě toho, že na svém území postavíte stavbu, která zvyšuje vaše obranné číslo,  její karta jde do vašeho balíčku.

Další akce je pohyb po mapě. To vás stojí zdroje, za každý pohyb platíte jeden červený žeton vojska. Pohybovat můžete buď zvědy, kteří na mapě sbírají suroviny nebo navštěvují tržiště, nebo vojáky, kteří dobývají nová území. Abyste nějaké území dobyli, musíte vyvážit jeho obranné číslo, které tvoří číslo území, jednotky na území a případně stavby. S vojáky také můžete vybudovat opevnění, kdy  postavíte obrannou věž, a vojáky si tím uvolníte k dalšímu použití.

Důležité jsou i karty politické kultury. Ty jsou opravdu silné a mohou vám dosti pomoci. Ale pozor, nová karta vždy překryje tu původní, takže platí jen její efekt.

Hra končí, když se mají doložit do nabídky karty, ale už nejdou. Všichni odehrají stejný počet kol a pak se spočítají body. Bodují se čtyři kategorie, počet divů světa, počet ovládaných území, počet karet politické kultury a počet karet vědomostí. A v každé kategorii ten, kdo je nejlepší, dostane další body.

V pravidlech je ještě zmíněna varianta “pro plynulou hru”, kdy se hráči střídají po akci a tedy se výrazně zkracuje doba čekání na tah, hlavně ve více hráčích.

🎲Moje hodnocení

Co se mi líbí? Tak zaprvé určitě grafika. Líbí se mi grafika na kartách, obrázky na jednotlivých polích mapy, prostě celkově vzhled hry.  A i z hlediska kvality komponentů je hra produkčně velmi dobře zpracovaná. V krabici máte i plastový insert, kam herní součásti přehledně uložíte.

Hodně mě baví mechanika města a tahle část deckbuildingu. Líbí se mi systém aktivování jednoho řádku a sloupce i to, že nové karty kupujete a pokládáte na balíček a můžete je ve stejném kole rovnou použít, nebo si naplánovat, kam vám na konci kola přijdou do mřížky.

Líbí se mi, že musíte “hrát na všechno”, na všechny čtyři bodované věci. Nedá se to utáhnout třeba  jen silnou armádou.

Startovní karty a žetony Japonska

Zajímavým prvkem jsou karty politické kultury. Máte pět silných karet, ale vždy máte ve hře jen jednu a postupně je překrýváte. Kromě toho, že každá další stojí více zdrojů, musíte taky plánovat, kdy kterou mít nahoře. V případně dobře zvolené kombinace vám to může hodně pomoci.

Zajímavá mechanika je, že žádné jednou dobyté pole nemůžete úplně opustit, takže vám postupně docházejí vojáci a musíte s tím počítat.

A jak je to s interakcí mezi hráči? Hra je spíš takové to skupinové sólo, většinou koukáte do svých karet a vymýšlíte, co a jak zkombinovat. Z hlediska mapy si na začátku postupně všichni rozeberou území okolo svých měst, bojuje se o nějaké uprostřed, když se snažíte zajistit si body za převahu v ovládání největšího počtu regionů. Pokud budete hrát podle pravidel pro plynulou hru, tedy budete se střídat po tazích, je interakce větší. Pokud provedete vždy jen jednu akci, musíte aspoň trochu sledovat, co dělají soupeři, abyste své plány stihli realizovat a nezabrali vám třeba území před vámi nebo nekoupili kartu, co nutně chcete.

Rozehraná hra ve dvou hráčích

Achillovou patou jsou pravidla. Ty jsou napsaná špatně, dost věcí je nejasných, v pravidlech neuvedených. Zaprvé úplně chybí přehled komponent hry s popisem, co je co. Třeba co je žeton svobodných měst, to se musíte domyslet. Stejně tak by u map mohla být legenda žetonů, to by taky pomohlo. Nebo informace, že jsou ve hře také tři alternativní divy, pro každou éru jeden. Fajn, ale co to znamená? No znamená to, že když chystáte balíček karet, máte z každé éry odebrat jednu kartu divů. Na druhou stranu, pokud to neuděláte, tak se zase tak moc nestane, hra bude o kolo delší. Na spoustě karet je napsáno, že můžete využít výhodu některé karty politické kultury. Bohužel u obrázku a popisu karty slovo výhoda nikde nenajdete.  Prozkoumával jsem i anglická pravidla a je to tam stejně nejasně. Pak pomůže už jen boardgamegeek. Nakonec jsem i přesto hru dokázal “rozchodit”.

 🎲 Jednou větou

Pokud jste ochotni přijmout hůře napsaná pravidla, kde si něco budete muset dohledat nebo se na tom domluvit,  a máte rádi deckbuilding, rozhodně hru aspoň vyzkoušejte. A za mě je to výborné i jako dvojkovka.

Počet hráčů: : 1 – 4
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 1 – 2 hodiny
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Funforge
Autoři: : Matthew Dunstan
Originální název : Monumental
Rok vydání : 2020
Orientační cena : 2 159,-