Knižní novinky: červenec 2023

Ani v červenci nemusíte mít obavy, že by z žánru fantastiky nevyšlo pár novinek ke čtení.

Tereza Matoušková: Pláč němého boha

Před dvěma tisíci let si velemág Xandrius podrobil národy a vybudoval světovou říši. Kouzla mu zajistila dlouhověkost a zdálo se, že bude panovat věčně. Teď se však šeptá, že se jeho čas krátí, a bez vlády pevné ruky začínají zemí zmítat nepokoje. Velemágova dcera Denyela o otce obětavě pečuje. Musí strpět nejenom starcovy vrtochy, ale taky se vypořádat s intrikány u dvora, kteří se nemohou dočkat, až si utrhnou svůj díl moci. Z odlehlých koutů říše zatím přicházejí podivné zprávy. Povstalci z pouště si do čela zvolili od narození chromého a zohyzděného Worliha. Věří, že mu znetvoření propůjčuje zvláštní sílu, která jim pomůže zvítězit. Mezitím v lesích daleko na severu zkropila kmeny stromů krev vílích žen. Na nebi se objevují podivné pukliny. Někteří dokonce tvrdí, že chrámy jsou prázdné, bohové mrtví a nebožtíci vstávají z hrobů. Denyela zkazkám nevěří a snaží se v první řadě zachránit otcovo dědictví. Jenomže se brzy sama přesvědčí, že ne všechny neuvěřitelné příběhy jsou smyšlené.

Vydá: Laser

Filip Kalčák: Noc pro chrliče

Údery mečů, výstřely křesadlových pistolí, ale i intriky a humor. Strhující fantasy, která osloví nejen fanoušky Zaklínače. Každý obyvatel Šerostraní zná legendu o pokladu ukrytém na nedosažitelném místě zvaném Akvabanka. Politický rozvrat a začínající válka teď mnohé změnily. Kořistníci, dobrodruzi i žoldáci se začínají šikovat za jediným cílem – nalezením bájného bohatství. Za vábením rubínů se vydává i prostořeký bard Velihra, jeho přítel Kouzliván a charismatická Šestka. Poprvé se setkali na maškarním plese, kde se objevila i postava v masce chrliče a s krví na rukou…

Vydá: Fragment

Brian Evenson: Píseň, kterou se objasňuje svět

Sbírka dvaadvaceti hororových povídek amerického autora, který s oblibou zkoumá hranice našeho vnímání reality. Získalo World Fantasy Award.
Brian Evenson je oceňovaný autor současného hororu. Učí literaturu, má rád Becketta, přečte stovky knih ročně. Jeho vlastní díla byla přeložena do více než deseti jazyků; píše minimalistické, znepokojivé strašidelné příběhy, v nichž zpochybňuje naše vnímání skutečnosti.

Vydá: Gnóm

Karen Lynch: Nezdolná

Saře se před deseti lety zhroutil svět, když byl její otec brutálně zavražděn. Teď je jí sedmnáct, ale vzpomínky na ten den ji stále pronásledují a touha pochopit, co přesně se stalo, ji pohání vpřed. Sama přitom žije život plný tajemství – Sařini přátelé a rodina nemají tušení o jejím spojení s nadpřirozeným světem, ani o Sařině mocném daru, který jí byl dán do vínku. Při hledání odpovědí na otázky o svém původu a otcově smrti se Sára dostává se do hledáčku upíra a vystavuje se tak smrtelnému nebezpečí. Zároveň potkává Nikolase, bojovníka, který Sáře obrátí svět vzhůru nohama a chce ji i navzdory jejím protestům ochraňovat. Může mu ale důvěřovat? A co když lidé kolem ní skrývají ve skříních mnohem horší kostlivce než ona sama

Vydá: Yoli

Kat Delacorte: S ohněm v krvi

Některé lásky končí v plamenech… Lilly si rozhodně nepředstavovala, že poslední ročník střední školy stráví v takové díře, jako je městečko Castello ukryté kdesi v italských horách. Na internet nebo jiné technologie zapomeňte. Rozpadající se domy jsou prolezlé podivnou magií a válka mezi dvěma klany tam zuří už celé generace. Otevřenému konfliktu brání jen Generál a změť mnoha pravidel. Lilly si vůbec není jistá, komu vlastně věřit – a jestli vůbec může věřit sobě samé…

Vydá: CooBoo

Ed McDonald: Dcera Rudozimy

Raine je teprve sedmnáct let a už má děsivé tajemství – dokáže komunikovat s mrtvými, což je dar, který se v kraji bez milosti trestá smrtí. Dělá tedy co může, aby svou nebezpečnou schopnost utajila, jenže osud má jiné plány, a tak se Raine shodou několika nešťastných okolností i vlastních špatných rozhodnutí ocitá ve víru událostí točících se kolem nechvalně proslulé pevnosti Rudozima, kde sídlí mystický kult bojových mnichů, jejichž magie je stejně mocná jako smrtící.

První díl velkolepé nové fantasy od Eda McDonalda, autora úspěšné série Černé křídlo.

Vydá: Laser

Marissa Meyerová: Prokletá

Strhující rozuzlení temného pohádkového příběhu od autorky Měsíčních kronik Blíží se Nekonečný měsíc. Král duchů hodlá zajmout jedno z božstev a vyslovit přání, aby se jeho milovaná Perchta vrátila z podsvětí. Serilda a Zlat se mezitím pokoušejí zlomit kletby, které poutají jejich duchy k prokletému hradu Adalheid. Brzy se však ukáže, že královu touhu po pomstě neuspokojí jediné přání a jeho záměry mohou změnit říši smrtelníků navždy. Dokážou Serilda a Zlat překazit jeho temné plány, vyřešit záhadu Zlatova zapomenutého jména a ochránit své nenarozené dítě?

Vydá: Egmont

Sasha Laurens: Mladokrevní

Střední vám může pěkně pít krev. Zvlášť když je plná upírů Kat a Taylor spolu mají sdílet pokoj na koleji a oběma je jasné, že to neskončí dobře. Zatímco pro Kat je prestižní upírská škola vykoupením ze života v chudobě a utajení mezi lidmi, Taylor má plné zuby konzervativních hodnot upírské smetánky. Pak ale Kat začne odhalovat tajemství krevní náhražky, kterou kvůli nebezpečnému viru všichni pijí místo lidské krve. Ačkoli jejich přátelství minule neskončilo dobře, Kat a Taylor musí spojit síly, aby rozkryly záhadu, která možná sahá daleko za hranice školy.

Vydá: CooBoo

A. K. Mulford: Dvůr vysoko v horách

Devatenáctiletá Remy ví, že je dost možná poslední rudou čarodějnicí, a je odhodlaná tak zůstat. Už třináct let se jí daří skrývat se před lovci čarodějnic po té, co král Severního dvora porazil její domovský dvůr a vypsal na hlavy červených čarodějnic odměnu. Když narazí ve zdánlivě bezpečném hostinci na čtyři válečníky, dojde ke střetu s princem fae na osudové misi. Pohledný princ Hale z Východního království chce zastavit válku se Severním dvorem, než jeho království potká stejný osud jako kdysi Remyno. K tomu ale potřebuje červenou čarodějnici. Živou. Může Remy princi důvěřovat? A může být její padlý dvůr vzkříšen ze spárů krále Severního dvora? Aby Remy měla šanci zachránit sebe i svůj lid, musí spolu s Halem a jeho společníky vyrazit na nebezpečnou výpravu za nalezením ztracených relikvií…

První kniha napínavé fantasy ságy Pět korun Okrithu. Očekávejte nebezpečí, intriky a vzrušující vášeň!

Vydá: Laser

Nela Mičková: Království v kameni

Napínavý fantasy příběh z královského prostředí o boji s vnějšími i vnitřními démony, o podlých zradách, tajemstvích i lásce.
Princezna Morgane je dcerou krutého krále, který vládne království uvězněnému ve skále Vermilionských hor, o jejichž nebezpečných nástrahách se během staletí rozneslo mnoho pověr. Po několika pokusech o její i bratrovu vraždu utíká Morgane do samého srdce hor, kde svádí boj nejen s nástrahami a nestvůrami divočiny, ale i se sebou samou. Musí se rozhodnout, zda půjde ve stopách svého otce, nebo zda si najde svou vlastní cestu. Dokáže se Morgane postavit krvežíznivým obludám i ničivým iluzím? Začne její zmrzlé srdce milovat? A jak se vypořádá s tajemstvími, která měla navždy zůstat pohřbena?

Vydá: Pointa

Sourya Sihachakr: Talli 1 – Dcera Měsíce

Talli je z lidu, který byl po staletí perzekvován a upalován na hranicích. Patří totiž k posledním Zaříkávačkám, potomkům dávného spojení bohyně Měsíce s člověkem. Na první pohled obyčejné mladé děvče, ale její krev skrývá zapovězenou schopnost povolat bájné chiméry.
Jako malou ji zachránil lord Borin, kterému se příčilo zavraždit bezbrannou holčičku, a po léta ji ukrýval před králem a jeho Zvláštním oddílem na svém hradě. Bohužel, vzhledem k tomu, že schopnosti malé Zaříkávačky na sebe nenechaly dlouho čekat, její ukrývání bylo čím dál těžší, až vyústilo v nevyhnutelné.

Vydá: Zanir

Marjorie Liu, Sana Takeda: Netvora 6 – Slib

Do Známého světa přišla válka. V jejím epicentru se Maika Půlvlčice i její přátelé snaží vyrovnat s následky svých činů. Dlouho očekávaná znovushledání a dávno pohřbená tajemství však můžou všechno změnit. V šestém svazku Netvory, obsahujícím sešity 31 až 35 a také Netvora: Vzpomínky 1 a 2, se Maika s Kippou podělí o chvíle z dětství, které je hluboce ovlivnily. Složitá minulost se prolíná s bouřlivou současností. Maika musí moudře volit spojence a balancovat na ostří nože mezi důvěrou a opatrností. • cena British Fantasy (za nejlepší grafický román) • 5 cen Willa Eisnera (za nejlepší pokračující sérii, publikaci pro mládež, scénář, kresbu a obálky) • 4 ceny Hugo (3× za nejlepší grafický román a nejlepšího kreslíře) • CENA HARVEYHO KURTZMANA (za knihu roku)

Vydá: CREW

Donny Cates, Ryan Stegman: Carnage – Naprostý masakr

Město se zbarví do rudé… do krvavě rudé! Venomův psychotický potomek Carnage se vrátil – a má v plánu povraždit každého, kdo kdy nosil symbionta! Cletus Kasady se celé měsíce zdržoval na samém okraji marvelovského vesmíru, ale teď se chystá v plné parádě vrátit do New Yorku – a je silnější, než kdy byl! Aby toho nebylo málo, objevuje se ve hře nový hráč a je to někdo, koho byste rozhodně nečekali! Spider-Man a Venom se statečně staví Carnageovu šílenství, ale situace se pro ně nevyvíjí vůbec dobře. Nejistí spojenci si jen tak tak zachrání kůži, a nakonec jim nezbude než zapojit do boje s Carnagem celou družinu hrdinů. Drsná pravda je taková, že z tohohle konfliktu někteří nevyváznou v jednom kuse… pokud ho vůbec přežijí! OBSAHUJE SEŠITY ABSOLUTE CARNAGE č. 1–5 A MATERIÁL PRO FREE COMIC BOOK DAY 2019 (SPIDER-MAN/VENOM), SEŠIT Č. 1 – AUTORŮ DONNYHO CATESE, RYANA STEGMANA, JP MAYERA A FRANKA MARTINA.

Vydá: CREW