Olivie Blake: Atlasova šestka

Tajný magický spolek, jedinečná nabídka, šest soupeřů a spousta lží. To je Atlasova šestka.

Alexandrijská společnost, tajná organizace chránící prastaré znalosti dávno ztracených civilizací, sdružuje ve svých řadách pouze ty nejlepší z nejlepších. Jde o skutečně elitní klub, který pouze jednou za dekádu přijímá několik málo nových členů. Konkurence je proto obrovská, ale odměnou pro úspěšné zasvěcence bývá zaručený život v luxusu, moc, prestiž a vysoké postavení. Výběr aktuální šestice kandidátů pro vstup do Společnosti probíhá pod taktovkou jejího správce Atlase Blakelyho. A jeho volba z řad magicky nadaných medeiánů je skutečně unikátní.

Libby Rhodesová a Nicolás Ferrera de Varona patří mezi jedny z nejmocnějších fyzikálů vůbec. Oba dokážou myslí přetvářet hmotu a bourat přírodní zákony. A dohromady jsou ještě mocnější, jen kdyby spolu dokázali aspoň trochu vycházet. Reina Moriová je jednou z nejmocnějších naturalistek, před kterou se sklání všechny květiny a stromy na planetě. Parise Kamaliové se ve čtení myšlenek nemůže nikdo vyrovnat, Tristan Caine prohlédne každou iluzi a Callum Nova má zdánlivě nevinnou schopnost empatie, nevinnou jen do té chvíle, než vás přiměje udělat cokoliv, co si jen on sám bude přát.

Ani jeden z těch, kdo jsou postaveni před lákavou a tajemnou nabídku slibující přístup k netušeným vědomostem, nakonec Atlase neodmítne. Následují ho do sídla Společnosti, kde musí společně strávit rok studiem, aby se kvalifikovali pro přijetí za právoplatné členy. Během té doby budou mít přístup ke stále většímu množství pokladů, které ukrývá zdejší obrovská knihovna, a budou posuzováni na základě prokázaných schopností. Na konci pět z nich dosáhne zasvěcení a jeden bude vyloučen. Co to přesně znamená, na to budou muset přijít sami.

Atlasova šestka je velkým souborem promarněných příležitostí. Na papíře zní premisa románu skvěle: souboj mezi šesticí nadaných kouzelníků, kteří se ocitají na nebezpečném místě, kde nic není takové, jaké se na první pohled zdá; magická knihovna s nepřeberným množstvím skrytých vědomostí; atmosférický „dark academia“ příběh plný intrik a podrazů. Mohlo jít o opravdu výbornou věc…

Problém možná spočívá už v tom, že autorka knihu původně vydala vlastním nákladem. Čekala bych, že poté, co se jí ujalo velké nakladatelství, projde román pořádnou editací, ale tady tomu tak zřejmě nebylo. Výsledek je podle mě skutečně špatný. Snad Olivie Blake zkoušela být novou Donnou Tartt a napsat něco v duchu Tajné historie, ale nepovedlo se jí to.

Přestože jde o knihu pro dospělé, kde hraje velkou roli manipulace, svádění a ovládání druhých, svým tónem zapadá spíš mezi young adult. Což by se ještě dalo přehlédnout, protože s podobným mixem dnes na poli fantasy slaví úspěchy třeba Jay Kristoff, jenže jeho postavy bývají zajímavé a dává si záležet na komplikovaném ději a promyšlených zvratech. V Atlasově šestce není nic. I s nedostatkem akce a plochým příběhem by kniha ještě mohla mít smysl, pokud by byla dostatečně atmosférická a měla dobře napsané hlavní hrdiny. Ale tady se na většině stránek odehrává jen prázdné filozofování a rádoby chytré a hluboké rozhovory. Postavy mají dobrý základ, ale neprocházejí žádným vývojem, jsou snobské, nudné a autorka navíc nedokáže skrýt to, že mezi nimi má jasné favority.

Vím, že určitá míra nabubřelých diskuzí, pomalého tempa a elitářství k žánru patří, ale vždy to musí být něčím vyvážené a opodstatněné. Přála bych si dozvědět se víc o Alexandrijské společnosti i o světě, který je zjevně podobný tomu našemu, ale kde jsou lidé s magickými schopnostmi plně začleněni do společnosti. Zřejmě? A když už jsme u magie, jaká má pravidla? A co přesně chce Společnost postavy naučit? Atlasova šestka není ani zdaleka tak chytrá a hluboká kniha, za jakou se chce vydávat. Autorka v ní sice nakousla třeba témata přístupu k vědění, povahy času a reality, nic z toho však nedokázala smysluplně využít.

Marně se na knize snažím najít něco hezkého kromě krásné obálky a skutečně nádherných ilustrací od Little Chmury. Přitom měla Atlasova šestka tolik potenciálu. Nezbývá než doufat, že druhý díl, který v angličtině vychází právě v těchto dnech, přinese zlepšení ve všech směrech.

Ukázka

Originální název: The Atlas Six
Stránky autora: https://www.olivieblake.com/
Vydal: Laser, 2022
Překlad: Jiří Janák
Vazba: vázaná
Počet stran: 432
Cena: 499 Kč