Paper Girls 2

Když se v prvním díle parta holek vydala na svou běžnou trasu rozvozu novin, ani jedna netušila, že se jim toho dne naprosto změní životy. Čtyři dospívající dívky se najednou ocitly uprostřed multigenerační války, která se odehrává v minulosti, přítomnosti i budoucnosti.

Na začátku druhé knihy se dvanáctiletá Erin a její tři nové kamarádky ocitají kdesi v pravěku, kam utekly z apokalyptického roku 2016. Jejich cílem je vrátit se do konce osmdesátých let dvacátého století, kde jejich jedinou starostí bylo doručování novin. Jenže to nebude tak snadné, protože skoro ve všech časových rovinách bojuje divný stařík milující Apple produkty proti teenagerům mluvícím mimozemskou řečí. Můžou děvčata vůbec někomu z nich věřit? Podaří se jim někdy vrátit zpátky?

Hromadu otázek nemá pouze Erin a další děvčata, ale také čtenáři, kteří už od první knihy tápou podobně jako hlavní čtveřice. Čtenář sice může nakouknout o kousek dál, ale na ucelení obrazu komiksového světa to nestačí. Jednotlivé sešity v druhém díle Paper Girls se navíc soustředí spíš na akci než na objasňování záhad. Otázka mezigenerační války a cestování v čase se odkrývá jen velice pomalu a spíš v náznacích, což může být pro někoho frustrující. Pro jiné čtenáře naopak může být zajímavé slepovat si malé střípky dohromady. Přestože patřím do druhé skupiny, začínám trochu pochybovat, zda má scenárista Brian K. Vaughan příběh dostatečně promyšlený. Objevují se totiž další a další záhady, počet otázek se zvyšuje a vysvětlení není v dohledu.

Schéma jednotlivých sešitů se dost podobá. Děvčata se dostanou do nové časové linie, jsou neustále v nebezpečí, před někým prchají a rády by se vrátily zpátky do normálního života. Nejsou to ale jen pterodaktylové, roboti a Apple maniaci, kdo je ohrožuje. Erin, Máca, KJ a Tiffany musí řešit i běžné problémy spojené s dospíváním a identitou. Díky cestám v čase vidí svou budoucnost, a tak kromě současných problémů musí řešit i to, co se jim ještě nestalo. Paper Girls nejsou jen sci-fi, ale také příběh o dospívání, ve kterém se tvůrci nebojí mluvit o menstruaci a sexualitě.

Mimo bláznivý příběh je opět nutné vyzdvihnout konzistentní kresbu Cliffa Chianga a dechberoucí barvy Matta Wilsona. Společně se jim podařilo od sebe odlišit různá období tak, aby se čtenář neztratil. Navíc oceňuji i grafické zobrazení již zmiňované menstruace. Normalizuje to běžné prožitky poloviny populace, které se většinou explicitně nezobrazují.

Cestování v čase bývá vždy složité sledovat, ale tvůrci Paper Girls se rozhodli to čtenářům ještě víc zkomplikovat tím, že vůbec nic nevysvětlují. Přes mírnou frustraci nad nedostatečnými odpověďmi si myslím, že komiksová série rozhodně stojí za přečtení už jen kvůli vizuální stránce. Navíc ještě zbývá poslední třetí kniha, která snad příběh aspoň trochu uzavře.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
252 stran / 599 Kč