Jodi Taylor: Jedna zatracená pohroma za druhou

Víte, kde mají největší spotřebu historiků na světě? V Ústavu pro výzkum dějin u Svaté Marie. Kdo si myslel, že dějiny jsou nuda a šeď obohacená o knihy nebo rýpání v zemi, toho zaměstnanci ústavu přesvědčí o opaku.

Pracovat ve vzdáleném terénu a být na cestách se nedá věčně, a proto doktorka historie Madeleine Maxwellová dá na radu bývalé třídní učitelky a podá si žádost o stáž u Svaté Marie. Už při první prohlídce areálu ji zarazí, že se před ní většina zaměstnanců chová velmi obezřetně. K čemu vůbec historici potřebují vlastní ochranku? Doktorka Maxwellová velmi rychle zjišťuje, jaké neobvyklé postavení má Ústav pro výzkum dějin v kampusu Převorství sv. Marie, spadajícího pod Thirskou univerzitu. Tak neskutečné a neobvyklé, že Max nemůže nic zabránit (kromě náročného zaškolení) v nástupu na pozici historika. Ústav se věnuje praktické stránce výzkumu historie – zkoumají historické události v příslušné době. Ideální a nic neříkající popis zaměření výzkumu. Laicky by se to dalo popsat jako cestování v čase, ale takové označení zaměstnanci vůbec nepřipouští. Vždyť všichni vědí, že s cestováním v čase si hrají jen snílci nebo milovníci sci-fi.

Doktorka Madeleine Maxwellová, odbornice na starověkou archeologii, společně s dalšími stážisty nastupuje, aby se podrobila náročnému studiu a brutálnímu tréninku, který bude završen prvním skokem v čase. Pokud uspěje, může se stát jedním z historiků a cesty do minulosti podnikat vcelku běžně.

Román Jedna zatracená pohroma za druhou se hemží takovým množstvím postav, že v úvodu nechybí rejstřík, aby se čtenář brzy neztratil. Vztahy na pracovišti se postupně vyvíjejí. Tvoří se nepřátelství, kamarádství a Max se stihne dokonce i zamilovat.

První díl série od britské spisovatelky Jodi Taylor pomalu odkrývá zdánlivě normální svět, ovšem za branami Ústavu pro výzkum dějin se dějí divné technické věci. Nakonec se však ukazuje, že všechno nejsou jen zázraky techniky, protože dějiny samotné se odmítají nechat měnit. To pak zasáhne osud nebo prozřetelnost, úplně všechno se pohnojí a následuje Jedna zatracená pohroma za druhou. V tom lepším případě. V horším se z takové dějinami sabotované operace historik nevrátí živý.

Jedna zatracená pohroma za druhou představuje velmi zajímavé a nepříliš typické čtení. Na jedné straně dynamické, svižné a obohacené i o akční rovinu.  Na druhé straně se některé záležitosti odehrají až moc rychle, povrchně a odtažitě. Vztahy mezi některými postavami se mění zdánlivě bez příčiny. Čas v knize pluje divně i bez cestování v čase. To z románu tvoří velmi nezvyklý mix, který je docela těžké zařadit. Mnoho věcí zůstává na konci nevysvětleno a nedořešeno.

Jedna zatracená pohroma za druhou patří k tomu druhu literatury, který si své čtenáře najde, ale už po prvních několika stránkách je jasné, že není pro každého. Stejně jako každý nemůže pracovat ve Svaté Marii, tak ani každý nebude tuhle knížku milovat.

Ukázka

Vydal: Laser, 2021
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: pevná
Počet stran: 376
Cena: 359 Kč