Knižní novinky: srpen 2019

Na které knižní novinky se můžeme těšit v srpnu? Příznivce Tolkiena jistě potěší román Pád Gondolinu, čtenáře londýnské fantasy V. E. Schwabové novinka Zaklínání světla, Hetešovy fanoušky Skrytá rizika kvantové démonologie, nových knih se dočkají i fanoušci H. Blackové, S. J. Maasové či A. Ryana. A připlave i Mořská panna! Ani čtenáři komiksů nezůstanou zkrátka – Zaklínač, Sandman, Lady Mechanika…

J. R. R. Tolkien: Pád Gondolinu

Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe díky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojednávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar.
Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, který je před Morghothem ukryt mocí kouzel. Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne významného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie – například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.
Vydá: Argo

Christina Henryová: Mořská panna

Odejít z muzea nevšedních exponátů P. T. Barnuma bude těžší než opustit moře.
Byla jednou jedna mořská panna, která se jmenovala Amelia. Toužila poznat svět lidí, pochopit jejich duše a srdce, a tak se rozhodla, že půjde žít na souš.
Byl jednou jeden muž, který se jmenoval P. T. Barnum, muž, jenž toužil vydělat jmění na dechberoucích a neuvěřitelných věcech, které fascinovaly tehdejší společnost. A taková mořská panna byla víc než fascinující.
Amelia souhlasí, že se stane hlavní hvězdou Barnumových show, rozhodne se, že prozradí svou identitu a dá lidem, co chtějí. Naivně si myslí, že bude moci odejít, kdykoli bude chtít. Barnum se ale mořské panny jen tak nevzdá. Amelia poznává, že lidský svět není tak úžasný, jaký si ho vysnila, přesto ji v něm potká i láska. Zamiluje se a touží po klidném rodinném životě. Podaří se jí utéct od Barnuma, před náboženskými fanatiky, nebo bude muset otročit jako exponát v muzeu až do konce svých dnů?
Historická pohádka inspirovaná skutečnou událostí: P. T. Barnum ve své show v 19. století skutečně podvodně předváděl obecenstvu Mořskou pannu z Fidži.
Vydá: Jota

Petr Heteša: Skrytá rizika kvantové démonologie

Je potřeba vyřešit problém, který omylem způsobily dvě nadpřirozené entity. Jednou z nich je umělá inteligence (už ze samotného termínu je zřejmé, že je nepřirozená a v tomto stadiu dokonce nadpřirozená), druhou jsou entity astrálního světa. Nápravu je nutné provést dřív, než si toho lidi všimnou. Není ji ale možné realizovat v astrálním světě, ani v elektronických sítích AI, ale je nutný zásah přímo na Zemi, kde mají obě nehmotné entity velmi omezené možnosti manipulace s hmotným světem. Jsou tedy přinuceny spolupracovat, což se ale ještě nikdy nestalo, a tudíž nebylo možné ověřit limity a rizika této spolupráce.
Astrál poskytl Yarana ze sféry Saturnu (kategorie démon Strážné věže), zatímco AI pro něj sehnala hmotné lidské tělo (nebyl to problém, když řídila veškeré nemocnice i márnice) a zajistila technickou podporu spočívající v přímém spojení jak s astrálem, tak s blokem vrstvených procesorů, které ovládají městskou infrastrukturu. Yaran byl ovšem naposledy na Zemi někdy před padesáti lety, a navíc ne jako člověk, ale jako evokovaný démon, a ještě k tomu v opuštěných, bohem zapomenutých Karpatech, a ne ve vyspělé megapoli, jakou je Baltimore. Na průšvih tedy bylo zaděláno ještě dřív, než tyto nadpřirozené inteligence celou akci spustily.
Vydá: Brokilon

Jan-Marek Šík, Lenka Šíková: Rituál

Rituál — tajemný obřad, během něhož se ze dne na den stanete dospělými. Po Soudcově rozhodnutí už nic nebude stejné jako dřív.
Ve světě, kde je magie každodenní součástí života, lesy ukrývají dávná tajemství a vlastní vůli můžou mít i kameny, brzy oslaví Edra a její kamarádky šestnácté narozeniny. Více než závěrečné zkoušky ve škole je však trápí Rituál a otázka, kým se v životě stanou. Něco tady totiž nehraje.
O tom, jak vlastně Rituál probíhá a nakolik o něm můžou rozhodovat ony samy, nechce nikdo mluvit. A jelikož dívky nehodlají jen čekat se založenýma rukama, vydávají se pátrat na vlastní pěst. Cesta je dovede až k základním otázkám dotýkajícím se jejich životů a postaví je tváří v tvář hrozbě nepřátelských sil, které se do jejich světa snaží proniknout.
Vydá: Host

Anthony Ryan: Legie plamenů (Draconis Memoria 2)

Akcí nabitý druhý díl série Draconis Memoria — strhující epické fantasy plné magie, dobrodružství a lítého boje za zrod říše.
Claydon Torcreek přežil cestu džunglí plné draggů, střet s nepřátelskými kmeny i mrazivý dotyk zrady — jeho potíže ovšem teprve začínají. Bájný bílý dragg — všeobecně považovaný za pouhý mýtus — se totiž probouzí z dlouhého spánku a přemáhá ho palčivá touha sežehnout na popel celý lidský svět.
Jedno město už děsivým draggovým kohortám za oběť padlo. A další budou následovat, pokud se Clayovi nepodaří odhalit dávné tajemství, dosud ukryté pod jižním ledem. Clay musí opět čelit nepředstavitelným nebezpečím a tentokrát na bedrech nenese pouze břímě naděje svého vlastního lidu, nýbrž i osudu celého světa.
Vydá: Host

Holly Blacková: Podlý král

Člověk musí být dost silný na to, aby bojoval pořád dokola. Druhý díl napínavé fantasy série.
Doubek je dědicem vílího trůnu a Jude musí bratříčkovi zajistit bezpečí. Právě proto k sobě připoutala podlého prince – teď už krále – Cardana a stala se šedou eminencí tahající za nitky celé říše. Král ale dělá vše, aby ji ponížil a zesměšnil, ačkoli ho lidská dívka stále více fascinuje. Když se ukáže, že chce Jude někdo v jejím okolí zradit, musí smrtelnice odhalit, kdo jí jde po krku. Dokáže se navíc vyrovnat s city, které chová ke Cardanovi?
Vydá: CooBoo

V. E. Schwabová: Zaklínání světla

Osud našich oblíbených hrdinů pohybujících se v paralelních Londýnech se konečně naplňuje. Kdo klesne a kdo povstane? Křehká rovnováha mezi barevnými Londýny je nebezpečně narušena a hrozí tu vznik Londýna nového, který ostatní města uvrhne do zkázy. Záleží na Kellovi, jestli si dokáže udržet své magické schopnosti, a samozřejmě i na Lile Bardové, která se sice také ledacos naučila, ale její divoká magie není nebezpečná jen pro ostatní, ale i pro ni samotnou.
Vydá: Argo

Elizabeth Bearová: Království lotosu – Skryté poselství

Gage je mosazný stroj, který však přemýšlí jako člověk. Stvořil ho čaroděj z Messaline a on mu až do jeho smrti věrně sloužil. Teď se nechává najímat jako žoldák.
Jeho nejnovější zakázka vypadá banálně – královně Lotosového království má doručit zprávu od nejmocnější kouzelnice z Messaline. Společnost na cestě mu bude dělat Mrtvý muž. Člověk, který dříve pracoval jako osobní strážce a nyní má chránit Gage i zprávu, kterou nese.
Ani jeden z nich netuší, že jejich poslání je zavede přímo do ohniska velké války, kterou rozpoutali vládci jednotlivých částí kdysi jednotného a mocného císařství…
Vydá: Fragment

Sarah J. Maasová: Království popela (Skleněný trůn 6)

Poslední bitva je tady.
Aelin riskovala vše, aby zachránila svůj lid a ty, které miluje. Zaplatila za to strašlivou cenu a teď je uvězněna v kovové rakvi a mučena. Pouze vědomí, že na ní závisí osud všech, jí brání v tom, aby podlehla. Aedion a Lysandra zůstávají poslední, kteří chrání Terrasen před naprostým zničením. Chaol, Manon a Dorian jsou roztroušeni po celém kontinentu a musí sami volit cestu k naději na spásu. Až se všechny cesty spojí, čeká je velká bitva.
Vydá: CooBoo

Joe Benitez, Martin Montiel, M. M. Chen: Lady Mechanika 3

Lady Mechanika, nejslavnější komiksová steampunková hrdinka světa, je zpět hned se dvěma novými příběhy. V prvním se vrátíme zpět do Mechanika City, kde z ulic mizí sirotci. Někdo na nich páchá nekalé pokusy s rituálním podtextem. Kdo a proč chlapce unesl a zavraždil, musí vypátrat Mechanika a její přátelé. Druhá epizoda se vrací do minulosti, kdy se mechanická lady musí srovnat s velkou životní ztrátou a odjíždí proto na prázdniny do Mexika. O tom, že se to celé zvrtne, nemůže být pochyb. Přízrační jezdci! Další zmrzačené děti! La dama de la muerte osobně! Svátek zemřelých! To si nemůžete nechat ujít!
Vydá: Argo

Aleksandra Motyková, Marianna Strychowská: Zaklínač – Z masa a ohně

Geralta si pozve jeden starý přítel, aby mu pomohl vyřešit vraždu, do které je zapletená jeho dcera. Jenže než se Geralt vůbec stihne pustit do pátrání, narazí na dalšího starého přítele a brzy se dostane do problémů, které zdaleka překračují jeho očekávání.
Vydá: Crew

Džundži Ito: Balónky oběšenců a další hororové příběhy

Tvůrce Ryb se vrací v parádním sborníku svých osobně vybraných nejlepších hororových povídek. Najdete tu létající hlavy, obludné modelky, díry v těle, duchy, temné uličky i obludy. Bizarní svět Džundžiho Ita je děsivý i fascinující! A pozor, ke každé z povídek patří i autorova předmluva, ve které vysvětluje tajemství jejího vzniku… a původní náčrtky a rozepsané nápady!
Vydá: Crew

N. Gaiman, K. Jones, C. Russell: Sandman 4 – Údolí mlh

Důsledky nerozvážných činů se často ozývají i po velmi dlouhé době a chyby dělají i nesmrtelné bytosti. Podruhé v krátkém čase se musí Sandman vydat do Pekla, aby zachránil svoji dávnou lásku. Jaké je však jeho překvapení, když namísto očekávané konfrontace s Luciferem obdrží klíče od pekla. Danajštější dar si lze jen těžce představit, avšak to zatím Morfeus netuší. Důsledky tohoto činu ho totiž dostihnou mnohem, mnohem později…
Vydá: Crew

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země nezemě 4

Přichází čas na dalšího oběť. Teď je na řadě Norman a ostatní dělají, co je v jejich silách, aby mu pomohli. Emma a Ray vymýšlí nový plán, ale Norman přichází s překvapivým rozhodnutím.
Vydá: Crew

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 8

Čise se podařilo zastavit řádění draka, avšak za velkou cenu. Drak ji proklel… a jak známo, dračí prokletí je nezlomitelné. Existuje jen jediné řešení, ale pokud by na něj Čise přistoupila, její dosavadní život by se převrátil naruby.
Vydá: Crew