Vic Jamesová: Zlatá klec (Temné nadání 1)

Zlatá klec je zlaté vězení. Své o tom ví i Hadleyovi, kteří pracují v přepychovém sídle velice mocné rodiny. Hadleyovi nejsou ničím víc než bezbrannými otroky…

Před mnoha generacemi proběhla v Anglii revoluce, která o trůn připravila krále Karla I., v jejím čele stál předek význačné rodiny Parvů. Ten patřil mezi Mocné, obdařené zvláštními magickými silami. Později další člen rodiny Parva – Jardin nastolil nový řád, kdy v čele země stojí během omezeného volebního období kancléř. Vždycky je to někdo z Mocných. Někdo z novodobé a skoro všemocné šlechty, ale i mezi nimi se občas najde černá ovce rodiny, která nemá magickou sílu. Ostatní obyvatelé mají velice podřadný status, který se může zlepšit po vykonání povinných deseti let nucených prací.

Rodina Hadleyových se rozhodne nastoupit do služby společně. Rodiče a nejstarší dcera Abi vymyslí plán, aby mohli zůstat všichni pohromadě a vyhnuli se nejhorším pracovním táborům. Puberťák Luke a malá Daisy by jako nezletilí měli zůstat se svými rodiči a Abi má skvělou pracovní kvalifikaci, aby se pracovnímu táboru vyhnula. Všechno běží jako na drátkách až do jejich nástupu do služby u nejmocnější rodiny – Jardinů. Pro šestnáctiletého Luka navzdory zákonům nebylo nalezeno žádné místo, a tak na rozdíl od zbytku rodiny končí v nejhorším pracovním táboře v zemi.

Rodinu Jardinů tvoří mocný bývalý kancléř s nebývalými politickými ambicemi a jeho vznešená žena. Jejich nejstarší syn sice má mocensky vhodnou budoucí nevěstu, ale to mu nebrání pořídit si potomka s děvčetem z nucených prací. Škoda, že matka jeho dcery tragicky zemřela. Prostřední syn pomáhá matce s vedením domácnosti, ale má jednu zásadní vadu, protože mu chybí magická moc. Nejmladší syn dostal hojný příděl magické síly, ale zároveň je z celé rodiny nejdivnější. Věnuje se vlastním intrikám a dobře skrývá své karty.

Zlatá klec, první díl young adult trilogie Temné nadání, nemá jednu hlavní postavu. Příběh je střídavě vyprávěn z pohledu Abi a Luka Hadleyových, ale několik kapitol vypráví i Gavar Jardin a jeho snoubenka Bouda. Toto uspořádání umožňuje sledovat tok příběhu z různých úhlů, ale zároveň to může způsobovat jistou nepřehlednost. Dystopický svět, který Vic Jamesová stvořila, zahrnuje hlavně britské ostrovy, ale občasné zmínky naznačují, že systém mezi obyčejným obyvatelstvem a Mocnými funguje v každém státě jinak. Někde líp a jinde o poznání hůř. Samotný příběh odsýpá ve slušném tempu. Postavy nemají čas zahálet a o nečekané zvraty rozhodně není nouze.

Zlatá klec není něžná, milá a idylická romance. Naopak se jedná o ukázku bezmoci, nespravedlnosti a tvrdého boje o moc. Mezi young adult příběhy spadá do stejné kategorie jako třeba Hunger Games. Zároveň by se tenhle vymyšlený svět dal popsat jako realita v Harrym Potterovi, kde Lord Voldemort sice neexistuje, ale Smrtijedi se chopili moci a pevně mají v hrsti celé ministerstvo. Využívají přísné zákony pro své vlastní ambice a občas krajně zvrhlé touhy. Nemagičtí lidé se na deset let stávají otroky v továrnách, farmách nebo domácnostech, a pokud přežijí a neskončí mnohem hůř, tak se jim možná dostane lepšího postavení. Možná.  Přesto se najde pár odvážných z  řad Mocných i z nemagických obyvatel, kteří se nechtějí s bezprávím smířit. Časy se zkrátka mění, ale možná to nebude k lepšímu.

Trilogie Temné nadání je spíše pro starší čtenáře (15+), protože vykreslený svět se inspiruje v nejtemnějších událostech lidských dějin a britská autorka se týrání svých hrdinů rozhodně nebojí. Přesto je příběh chytlavý. Popisuje komplikovaný boj mezi dobrem a zlem a ty nejzajímavější postavy rozhodně nejsou černobílé. Nečekaný konec jenom čtenáře šponuje, protože čekaní na pokračování může být krutě dlouhé.

Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Milena Hordinová
Počet stran: 328
Vazba: pevná
Cena: 349 Kč