Hubertus Rufledt, Helge Vogt: Alisik 1 – Podzim

V rakvi leží dívka oděná v nádherných bílých šatech, jež právě otevřela oči. Zdál se jí sen? Kde je a kdo, nebo co jsou ty podivné pokroucené postavy, které se nad ní sklání? Co že to říkají? Takže Alisik: Jsi na starém městském hřbitově! A jsi mrtvá!

Bohužel Alisik nesní, opravdu se probudila jako duch ve společnosti jí podobných. Tedy skoro. Ostatní vědí, kým byli, jak zemřeli a proč na starém hřbitově jsou. Alisik si vůbec na nic nepamatuje. Duchové ji ubezpečují, že si určitě časem vzpomene, jenže vzpomínání trvá nějak moc dlouho. Ubíhá jí den za dnem, nebo spíše noc za nocí, a všechny se zdají stejné. Stejné noci svázané pravidly světa mrtvých, jejichž porušení se přísně trestá. Pak se setká s mladíkem Rubenem, který na rozdíl od všech živých, co duchy nevnímají, je alespoň slyší, a dozví se od něj znepokojivé zprávy o dalším fungování hřbitova.

Scénář komiksového příběhu Alisik: Podzim napsal německý autor Hubertus Rudflet a graficky ho ztvárnil Helge Vogt. Má tři další pokračování, které již v originále vyšly.

Zápletka je velmi jednoduchá a v příběhu se toho moc nestane, spíše jde o seznámení čtenářů s postavami a zákonitostmi světa mrtvých. Zajímavost tak komiksu dodávají ilustrace a atmosféra, která z nich dýchá. V knížce se střídají různé styly, které od sebe odlišují časová období, příběhy postav a jejich vzpomínek, ale i stránky z příruček a notesů.

Alisik je představená jako často popisovaný typ dívky v jiných knihách pro mládež. Je citlivá, má ráda zábavu a smutek zahání nakupováním a zkoušením oblečků. Z dalších postav se čtenář nejvíc dozví o jejích společnících na hřbitově a o Rubenovi.

Alisik: Podzim mi hodně připomíná Mrtvou nevěstu Tima Burtona, kterou mám moc ráda. Možná i proto jsem z Alisik byla rozmrzelá a knížka mi přišla jako líbivé dílko vytvořené hlavně pro oko na úkor děje. Třeba se ale pokračování ukáže v lepším světle.

 

Vydal: Crew, 2018
Překlad: Petr Jan Vinš
Vazba: pevná
Typ komiksu: barevný
112 stran / 279 Kč