Sebastien de Castell: Divotvůrce

„Někdy vám život rozdá karty, se kterými nejde hrát. A jedinou cestou k přežití je naučit se triky!“ Nic jiného nezbývá ani Kellenovi, který musí složit čarodějnické zkoušky, aby se z něj nestal pouhý otrok čarodějů. Jenže Kellen žádnou magií nevládne.

Sebastien de Castell přináší příběh ze světa, kde se dětem vytetuje na paži šest pásků představujících šest druhů magie. Do šestnáctých narozenin se musí tyto pásky rozzářit a prozradit, které druhy magie bude jejich nositel ovládat.

Tyto čarodějnické zkoušky má brzy podstoupit Kellen. Pokud je nesloží, stane se z něj Sha’Tep, tedy člověk bez magie, jenž má sloužit Jan’Tepům, čarodějům. Kellen pochází z mocného čarodějnického rodu – jeho otce se všichni kvůli jeho moci obávají, matka je jednou z nejznámějších léčitelek a sestra je už ve svých třinácti letech nejlepší v magické škole. Proto by se měl i Kellen stát čarodějem. Jenže nemá skoro žádnou magickou moc. Ví, že bude muset vymyslet nějaký trik, aby nezneuctil svou rodinu ani sebe. Do Kellenova rodného města také přichází bystrá dívka Ferius Parfax a s sebou přináší zvláštní balíček karet. Právě ona Kellenovi pomůže obrátit karty v jeho prospěch. Zároveň v městě narůstá napětí, které zde vládne od smrti klanového knížete, navíc se podle všeho vrátili dávní nepřátelé Jan’Tepů, kteří praktikují sedmý a zakázaný druh magie. Válka je na spadnutí.

Kellen je sympatický mladý chlapec, který se chybějící magickou moc snaží vyvážit vynalézavostí, zdravým selským rozumem a smyslem pro humor. Právě díky nedostatku magie se však dokáže dívat na věci z jiného úhlu a o to více vnímá nespravedlnost, předsudky a nedostatky, které panují v čarodějnické společnosti. Ferius cestuje po světě, zná tajuplné lektvary, kouří doutníky a nikam nejde bez balíčku karet. Často si nebere servítky, což jí i Kellenovi občas způsobí nemalé potíže. Zajímavé jsou i vedlejší postavy: krutý Tennat, mocný čaroděj Panashi i zábavný kočkoveverák Reisch s poněkud cynickým smyslem pro humor.

Divotvůrce je první díl young adult fantasy série, která spíše než dobrodružství a zvraty přináší příběh odehrávající se v bezcitné společnosti, kde nejdůležitější ze všeho je magická moc, s níž ruku v ruce přicházejí předsudky a pocit nadřazenosti vůči nečarodějům, nejedná se však o žádnou hlubokou sociální studii. Příběh jen klouže po povrchu a ukazuje, jak lidi dokáže strhnout touha po moci a uznání. Sebastien de Castell svět samotný nijak zvlášť nepřiblížil a nevykreslil, příliš nevysvětlil ani fungování magie.

Velkým kladem románu Divotvůrce je však jeho čtivost a chytlavost, příběh plný čarodějnických schopností, intrik a přetvářky a také jeho poselství, že přijmout sebe sama takového, jaký jsem, může být ten nejtěžší boj, který člověk kdy svede.

Ukázka

Vydal: Egmont, 2017
Překlad: Peter Kadlec
Vazba: vázaná
408 stran / 299 Kč