Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Sága 2

V jedné daleké galaxii se nachází planeta Pevnina. Kolem ní rotuje měsíc  Girland. Obyvatelé obou těles spolu absolutně nevycházejí. Vedou mezi sebou dlouholetou válku, která se časem přesunula  do domovských světů jejich spojenců. Někde mezi těmito světy letí vesmírem netypická raketa, na její palubě se nacházejí Marko a Alana. Bývalí vojáci ze znepřátelených stran, kteří se stali rodiči holčičky Hazel.

CV-YLMT000-XX.qxdVesmírný úprk Alany, Marka a Hazel pokračuje. Posádka lodi se neplánovaně rozrostla o Klaru a Barra nebo jinými slovy o babi s dědou z taťkovy strany. Těžko říct, kdo je víc šokovaný, jestli Marko, že vidí po dlouhé době svoje rohaté rodiče, nebo oni, když se setkají se svou okřídlenou „snachou“  Alanou a zjistí, že jejich synek je tátou malé míšenky. Rozhodně tomu nepomáhá, že Alana je nepřítel a seznámila se s nimi oděná jenom do osušky.  Marko s Klarou se vydávají na nejbližší planetu, kde vinou nedorozumění skončila vykuchaná přízračná chůva Izabela. Alana si zatím musí poradit se svým „tchánem“ Barrem a malou Hazel.

„Rodiče si říkali, že když to nějak přečkáme, naše protivníky nevyhnutelně začnou rozptylovat jiné a naléhavější starosti. Neodpustí nám sice nikdy, ale třeba na nás zapomenou.“ (str. 22)

Druhý svazek komiksu Sága opět nabízí příběh z pohledu miminka Hazel. Kromě současnosti občas zabrousí i do minulosti, a tak čtenář zjistí, jak se vůbec dva odlišní jedinci jako Alana a Marko dali dohromady a počali dítě. Dost prostoru samozřejmě dostávají i Klara s Barrem. Nechybí ani princ Robot s televizní obrazovkou místo hlavy, jenž pase po uprchlících. Svou dějovou linku dostal i lovec lidí Vůle se svou prolhanou kočkou. Druhá kniha lehce rozvíjí zápletku načrtnutou v úvodním díle a přibližuje hlavní postavy. Samotná dějová linka se však nijak výrazně neposunuje.

Scénář k příběhu, který není úplně fantasy, ale ani docela sci-fi, opět stvořil Brian K. Vaughan. Příjemnou a výraznou kresbu má znovu na svědomí  kanadská komiksová ilustrátorka Fiona Staples. Druhý svazek Ságy obsahuje komiksové sešity sedm až dvanáct.  V komplikovaném vesmíru se kromě techniky a různých cizích ras objevuje ve velké míře i magie.

Sága je svižná akční jízda s bravurními hláškami a neotřelými nápady a jednoznačně čtením pro dospělé. Nechybí v ní nahota, krev, násilí ani sexuální narážky. Obzvlášť strana dvacet dokáže vypálit nejednu sítnici. Brian K. Vaughan zbytečně netlačí na pilu, neplýtvá zbytečnými informacemi a šokujícími odhaleními. Všechno dávkuje v přiměřeném množství, aby nenudil, ale zároveň čtenáře nepřesytil.

Komiksový příběh Sága stojí stále na začátku a autoři si určitě schovávají pár es v rukávu. Tak sem s nimi a s dalším putováním Alany, Marka a Hazel. Tihle tři mají před sebou velkou budoucnost… pokud se jí dožijí.

Vydal: BB/art, 2016

Koupit komiks