Sally Green: Napůl divoký

Napůl zlý je prvotinou anglické spisovatelky Sally Green. Po úspěchu knihy v zahraničí vzniklo pokračování Napůl divoký. U českých čtenářů ale první díl takový úspěch nezaznamenal. Jak se povedla druhá kniha trilogie?

Green_Napul-divokySvět je rozdělen na Bílé (hodné) čaroděje, Černé (zlé) čaroděje a obyčejné lidi (blažeje). Hlavní hrdina Nathan je takzvaný Poloviční kód. Napůl Černý čaroděj a napůl Bílý čaroděj. Je synem nejmocnějšího a nejobávanějšího čaroděje Marcuse a jedině Nathan může svého otce zabít.

Napůl divoký navazuje na konec Napůl zlého. Nathan se po útoku Lovců skrývá v lese a čeká, až na smluvené místo dorazí i jeho kamarád Gabriel. Střetli se s mocným klanem Bílých čarodějů a museli se rozdělit. Místo něj ale narazí na Nesbitta, který ho zavede k Černé čarodějnici Van Dalové, s níž se Nathan spojí. Společně plánují záchranu jeho umírající dívky Annalise. Mocná čarodějka ji drží ve velmi nebezpečném spánku a nezbývá jí mnoho času. Mezitím tajně vzniká odboj proti vysoce postaveným Bílým čarodějům, do jehož čela se postavil nelítostný Soul O’Brien. Lovci vládnou velmi přísnou rukou a vraždí Bílé i Černé Čaroděje.

Nathan se od prvního dílu moc nezměnil. Je to ta nejdůležitější postava, ale autorka ho nevykreslila tak, aby si ho čtenář oblíbil a zapamatoval. Díky jeho nově získanému Nadání, na které čekal celý svůj život, se proměňuje do divokého zvířete a v příběhu je tak mnohem víc akčnějších a napínavějších scén, ale ani tak se nejedná o nic převratného.

Postava, která zřejmě čtenáře zklame, je samotný Marcus. Doposud totiž o něm Sally Green psala jako o obávaném a mocném čaroději, který se ničeho nebojí a je téměř nepřemožitelný. Když se ale v románu ukázal na scéně a vystupoval tam delší dobu, nijak zle ani nebezpečně se neprojevoval. Některé situace byly těžko uvěřitelné, až směšné. Černý čaroděj Marcus se zařadil mezi obyčejné postavy, kterými je Napůl divoký doslova přecpaný.

Postav v knize rozhodně není málo a vzhledem k tomu, že jsou nevýrazné a těžko zapamatovatelné a autorka je v příběhu jen představila, aniž by jim dala větší šanci se projevit, zdají se vcelku zbytečné. To bohužel není jediný zádrhel románu. Hned samotný úvod je velmi protahovaný a pro čtenáře z toho vzniká pomalý a hlavně nudný rozjezd.

Zklamáním pro fanouška fantasy je i to, že autorka nechala téměř vymizet magii. Kromě přeměňování Nathana na divoké zvíře tam není zhola nic kouzelného. V pár bojích magie sice pomůže, ale mnohem víc se v románu řeší milostný trojúhelník, kterým se Sally Green snažila zaplnit hluchá místa.

Je vážně škoda, že příběh není tak dobrý jako samotné obálky obou dílů, které jsou velmi originální a nápadité. Pokud vás ale závěr celé trilogie zajímá, v první polovině příštího roku se můžete těšit na poslední díl Napůl pravdivý.

Vydal: Yoli; 2015

Koupit knihu