Bill Willingham: Mýty 7 – Arabské noci (a dny)

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. V sedmé knize se příběhová linka vrací zpátky do města, kam míří velice vznešená návštěva. 

Myty_ArabskeOd voleb se situace v Mýtově relativně uklidnila. Vlády se chopil Krásný princ a jeho lidé, ale prohnaný aristokrat zjišťuje, že mít na starost mytickou komunitu je podstatně těžší než zachraňovat princezny z nesnází. Nic zajímavého se mezi „západními“ Mýty vlastně neděje. Dokud před lesíkem nezastaví nablýskaná bílá limuzína, jejíž osazenstvo ale žádná delegace nevítá.

Po šesté knize s podtitulem Domovina se hlavní příběhová linka opět vrací do newyorského Mýtova. Arabské noci (a dny) se skládají ze čtyř částí: Špatná angličtina, Džin a tonik s ledem, Návrat do Bagdádu a Válečný čin. Do New Yorku přicestuje emisar arabských Mýtů, protože jejich magický svět napadl Nepřítel. Krásný princ musí rázem řešit diplomatickou krizi, ale naštěstí existuje někdo, kdo se s arabskými Mýty dokáže skvěle domluvit.

Balada o Rodneym a June se z velké části odehrává v Domovině. Dřevěný voják Rodney patří mezi udatné bojovníky. Při jedné z bitev s arabskými Mýty je lehce zraněn a musí si dát opravit součástku. Na ošetřovně potkává dřevěnou zastupující zdravotnici June. Vzájemné sympatie se časem změní v něco hlubšího. S řešením jejich zvláštní situace by snad mohl pomoci jejich „Otec“.

Bill Willingham tentokrát výrazně zahrál na psychologickou strunu svých postav. Nejvíc si smlsnul na Krásném princi, který se probudil z krásného a idylického snu o starostování do kruté reality každodenního života plného zodpovědnosti, pracovitosti, mizerného platu a věčně nespokojených voličů. Mezi nejzajímavější postavy, i když působící hlavně tajně v pozadí, patří čarodějnice z perníkové chaloupky.

Sedmá kniha Mýty – Arabské noci (a dny) obsahuje komiksové sešity 42 až 47. Scénář vytvořil, jako u všech předchozích knih, skvělý a nápady hýřící Bill Willingham. Kromě něho nemůže chybět ani osvědčená kresba Marka Buckinghama a Steva Leialohy u hlavní dějové linie. Grafické podoby Balady o Rodneym a June se chopili Jim Fern a Jimmy Palmiotti. Oba celky nejsou zaměnitelné, protože se jejich grafické ztvárnění výrazně liší. Hlavní část si udržuje dynamičtější a realističtější nádech s tvrdšími konturami. Ve vedlejší naopak převládá jemnější kresba, s jemnějšími odstíny bez propracovaných výrazů, která se vcelku hodí k hořkosladké lovestory mezi Rodneym a June.

Mýty 7: Arabské dny (a noci) skvěle pokračují v rozehraných zápletkách z minulých dílů, což znamená, že celou sérii je nejlepší rozečíst od první knihy. Zároveň přicházejí s novými odbočkami, křižovatkami a linkami. Mimo scénu se stále drží jedna z nejzajímavějších postav série a nezbývá než čekat, jak se vynoří a koho kousne do pozadí. Přes všechny napínavé intriky a lehkou akci zůstává tahle kniha jen zajímavým a nenudícím tichem před bouří. Už je téměř zvykem, že čtenáři zůstanou po poslední stránce netrpělivě nažhavení na další pokračování, aby zjistili, co nového se mezi oblíbenými exulanty z magických světů semele. Směle do toho a víc obrázků.

Vydal: Crew, 2015

Koupit komiks