Nancy Holder, Debbie Viguié: Vlčí pramen – Souboj

V Ozarských horách leží městečko Wolf Springs. Pomalu se vylidňuje, protože mladí z venkovského zapadákova míří do větších měst. Kdo by také toužil bydlet v díře, která na několik měsíců v roce skončí odříznutá sněhem od civilizace. Obyčejní lidé netuší, že v lesích svádí boj dvě vlkodlačí smečky. Zima se blíží a mrtvých přibývá.

Holder_Vlci-pramen_SoubojKat McBrideová toho za těch pár měsíců u dědečka ve Wolf Springs prožila hodně. Nestačila se vzpamatovat z tragické smrti matky a už si musela zvykat na nového místo, školu i spolužáky. Vzápětí jí pokousal modrooký vlk a ona sama se začala proměňovat ve vlkodlaka. Její smečka – Fennerové z Wolf Springs – se dostala do konfliktu se smečkou Gaudinových. Kat si musí vybrat, komu patří její loajalita. Ke všemu někdo v okolí městečka vraždí lidi, zjevně ji sleduje pověstmi opředený Pekelný pes a stále nenašla tajemný stříbrný důl Madre Vena. Kromě nadpřirozených komplikací musí řešit i svůj náročný osobní život. Vlkodlaky tají před dědečkem. Přitahuje ji zadaný Justin Fenner, ale miluje dědova kmotřence Vladimira „Tricka“  Sokolova.  Zkrátka příliš mnoho záležitostí pro skoro dospělou holku.

Román Souboj bezprostředně následuje po ději Zákonu smečky. Katelyn se ve třetím díle nachází uprostřed brutální šarvátky mezi Fennery a Gaudinovými, což je to poslední místo, kde by chtěla být. Jako osoba z vnějšku nechápe jejich malicherné spory, když se v okolí dějí záhadnější věci. Jejím jediným spojencem je Cordelia, dcera alfy Fennerů, která skončila mimo rodinnou smečku a byla nucena se provdat za Dominika Gaudina. Obě dívky řeší, jak nastolit příměří, nenechat se roztrhat Pekelným psem, najít vraha místních obyvatel i stříbrný důl. Tentokrát navíc vstupuje do hry nová strana, Boží psi, bojovníci nejen proti démonům.

Po dvou napínavých dílech, kde se Katelyn začala zamotávat do tajemství a úkladů městečka Wolf Springs, se pomalu začíná blýskat na lepší časy. Lži začínají vycházet najevo, objevují se nečekané souvislosti a na světlo se dostávají stará tajemství. Nancy Holder a Debbie Viguié dobře vygradovaly atmosféru celé série a ve třetím díle konečně předkládají čtenářům rozuzlení. Jen by bývalo lepší, kdyby o sobě Boží psi dali vědět mnohem dřív nebo vůbec neexistovali, protože patří k jednomu ze zbytečných a rušivých prvků celého Souboje.

Jako ve správné „young adultce“ ani v Souboji nechybí milostný trojúhelník, i když v tomhle případě víc než jeden. Kat je zamilovaná do Tricka, ale nesmí mu říct o vlkodlacích. Naopak Justin je vlkodlak, ale má snoubenku, a rozhodně by se neměl snažit Kat svést. Jak může milostný vztah fungovat, když někdo není tím, čím se zdá být…

Ani tentokrát nenechaly autorky hlavní hrdinku zahálet. Naopak ji protáhly spoustou krve a násilí, dopřály jí hororovou atmosféru a zapletly ji s pochybnou náboženskou sektou. Aby Kat přežila a zachránila své blízké, tak se musí postavit na vlastní nohy a nebát se si dupnout. Přece se nenechá smést rozhodnutím jiných, když jí osud nadělil pár výhod. Kat od začátku série vyspěla a snaží se přizpůsobit drsnému životu vlkodlaků, ale to neznamená, že se jí líbí a že se mu bez boje poddá. Příliš mnoho může ztratit, i životy svých přátel nebo ten svůj.

Vlčí pramen – Souboj se čte jedním dechem. Dobře střídá akci, napětí, drama i chvíle pohody. A konečně odpovídá na znepokojivé otázky, které si Kat i čtenáři kladou od prvního dílu.

Ukázka

Vydal: Alpress, 2014