Čarodějové, čarodějnice, čarodějčata II – John Pritkin

Šílený vědec s mozoly od zbraní se sbírkou starých jizev a hromadou tajemství. Společenský jako mokrá kočka a trpělivý jako kolibřík závislý na kofeinu. To všechno a mnohem víc je válečný mág John Pritkin ze série Cassie Palmerová od Karen Chance.

Okolo sto osmdesáti centimetrů vysoký válečný mág Stříbrného kruhu se zelenýma očima a nakrátko ostříhanými (jako kdyby je osekali mačetou) blonďatýma vlasy. Nemá tetování Kruhu a přístup k jeho magické základně. Na levý bok si od svého přítele Archieho „Maca“ McAdama nechal vytetovat stylizovaný meč. Čepel magického tetování se táhne po celé délce boku a končí na kyčli. Nenosí spodní prádlo, ale vlastní pěkný kožený kabát. Váleční mágové jsou čarodějové a čarodějnice, které Kruh (je jedno jestli Černý nebo Stříbrný) vycvičil v lidských i magických bojových technikách. Používají taktiku: „Napřed střílej a až potom se ptej“ a mají různé specializace. Pritkinovou je likvidace démonů. Ze svého pracovního oboru bývá občas paranoidní, protože vidí démony i tam, kde nejsou. Na kontě má přes tisíc zabití.

Povahou nebezpečný krvežíznivý cvok, který děsně nerad prohrává. Nervozitu se snaží zakrývat hrubostí. Má mezery v mezidruhovém vzdělání. Upíři ho děsí a znechucují. Dokonce označil Mirceu, člena Senátu, jako TU VĚC. Překvapivě to přežil. Uzdravuje se stejně rychle jako upíři, ale potřebuje k tomu správné zaklínadlo. Dokáže si nechat přirůst utržené ucho i zahojit hluboké jizvy. Překvapivě má jen síť starých jizev na lopatce, což je při akčním životě válečného mága divné. Údajně páchne po magii a střelném prachu. Trpělivost není jeho silná stránka.  Má panovačné způsoby a zřejmě pracuje pouze v režimu nasranosti – opravdová nasranost, netrpělivá nasranost a vyděšená nasranost.  Je nepravděpodobné, že by dokázal přežít bez své denní dávky kofeinu (šest hrnků), resp. je nepravděpodobné, že by někdo dokázal přežít v jeho společnosti, kdyby Pritkin nedostal své kafe. Pokud může, tak si pochutnává na zdravé výživě. Podle jasnovidky Cassie Palmerové trpí „alergií na kontakt s lidmi“. Je bordelář bez fixace na věci denní potřeby a vrah zelených rostlin.  Podle svědectví zainteresované osoby líbá stejně, jako dělá všechno ostatní – přímo, nebere zajatce, intenzivně.  Nikdo dost soudný mu nepůjčí auto, protože sešrotoval závodní speciál na siločáry Alfa Romeo Spider.

Chance_Obejmi_nocNosí u sebe víc zbraní než celá jednotka SWATu. Na hrudi mu drží překřížené pásy s množstvím munice. Na pásku i na zádovém popruhu má snad všechny druhy zbraní, od mačet, nožů, kuše, přes upilovanou brokovnici a pistole až několika granátům. Kromě toho nosí sbírku malých lahviček, jež obsahují různé lektvary od dračí krve po svěcenou vodu. Občas se mu kolem hlavy vznáší pár zbraní a většina i z nich díky magii jejich vlastníka dokáže svou kořit pronásledovat i mimo jeho fyzický dosah. Nikoho nepotěší, když je pronásledován sadou nožů jako rozlobeným vosím rojem. Pokud zrovna potřebuje stěhovat větší hromadu arzenálu, tak své hračky dokáže zmenšit. K ruce má golema, hliněnou sochu oživenou starodávnou hebrejskou magií. Dříve golemové vykonávali pochůzky pro rabíny, ale teď je používají váleční mágové.

Záznamy Stříbrného kruhu uvádějí, že se narodil v Manchesteru v roce 1920, ale důkaz byl zničen při nepřátelských náletech za války. Jeho pravé jméno není ani Pritkin, ani John. Dokonce mu není pětatřicet, na což fyzicky vypadá. Byl znám pod několika různými jmény (jeho matka ho pojmenovala Myrddin) a jedno z nich je v jistých kruzích i poměrně slavné. Narodil se v době, kdy se letopočet skládal jen ze tří číslic po Kristu. Jeho matka v sobě měla kapku krve Pohádkové říše, ale zemřela při jeho narození. Jeho otec Rosier se může vydávat za normálního člověka, ale má k němu blízko asi jako žába k medvědovi. Vyrůstal jako vyděděnec mezi lidmi, než se ho Rosier rozhodl vzít k sobě do jiné reality. Než z ní Pritkina vykopli, tak v normálním světě uplynula hromada staletí. John byl ženatý, ale přišel o manželku o svatební noci za tragických okolností, které si dosud dává za vinu. Okolo roku 1793 byl na výletě v Paříži a na konci 19. století bydlel v Anglii. Už nějaké to století vlastní malou farmu u Stratfordu nad Avonou. Při svém převelení do Spojených států svůj dům před časem pronajal svému příteli Jonasovi.

Chance_Proklej_svitaniStříbrným kruhem byl poslán na jednání upírského Senátu, aby přivedl odpadlou Sibylu jménem Cassandra Palmerová, která dospěla bez vzdělání na dvoře upíra Antonia, odříznutá od Kruhu a všech, kdo ji mohli učit. Upíři ho podezřívají, že dostal za úkol Cassie zabít, protože byl jmenován styčným důstojníkem jen pár hodin před jejím příchodem a téměř všichni vědí, že je proslulý neortodoxními pracovními metodami. Bohužel situace v nevadském sídle MAGICU (Metafyzická aliance pro lepší mezidruhovou spolupráci – Metaphysical Alliance for Greater Interspecies Cooperation) – ústředí pro věci, které na člověka vyskočí v noci – se změnila v chaos nejen působením cizího mocichtivého upíra Rasputina. Pritkin brzy zjistil, že s Cassie to nebude vůbec jednoduché. Díky ní si užil úžasnou bitku s krysodlačími satyry nebo snad satyřími krysodlaky? Dostal se do konfliktu se senátorem Mirceou Basarabem (hned několikrát a v různých dobách), zúčastnil se exkurze v pařížských katakombách s bandou černých mágů v závěsu, podíval se do Pohádkové říše, prolézal trosky MAGICu, podíval se i do minulosti, měl menší konflikt s Rasputinovými poskoky, menší nepříjemnosti mu tam způsobily starořecké Graie jménem Enýo, Pefrédo a Deinó, dočasně ho očarovala gargoylice Miranda.

„Ráda bych si to vyjasnila. Napřed ses rozhodl, že jsem démon, protože mám jakousi moc, ale nezeptal ses na ni, ani jí nerozumíš. Když tato teorie padla, označil jsi mě za padlou Sibylu a za děvku. Něco mi ušlo, nebo mě prostě jenom nemáš rád?“ (Dotkni se temnoty, str. 229)

Chance_Unesena_stinemDle teorie, nepřítel mého nepřítele nemusí hned být můj přítel, ale rozhodně existuje i něco jiného než otevřené nepřátelství. Pritkin uzavře s Cassandrou dočasné příměří. Pouze s její pomocí mohl totiž najít Myru, druhou Sibylu, která je podezřelá z vraždy bývalé Pýthie. Lady Femonoe zabil arsenik. Není příliš šťastný, když zjistí, že síla Pýthie k němu Cassie přitahuje, protože dívka musí dokončit jistý rituál, aby se přechod magické síly dokončil. Bohužel naprosto opačný názor má magický geis, kterým ji nechal očarovat upír Mircea. Je totálně v šoku, když zjistí, že moc Pýthie přechází na Cassie Palmerou. Přece někdo takový nemůže být novou hlavní světovou prorokyní. Cassie ho rozhodně nepotěší ani ve chvíli, kdy za jisté služby slíbí jedné z bytostí v Pohádkové říši, že sežene druhý díl Codexu Merlini. Vlastně ho to totálně nasere, protože pokračování slabikáře moderní magie obsahuje hodně špatné věci. Lady Femonoe složil přísahu, že bude ochraňovat Pýthii a její nástupkyni s nasazením vlastního života, ale to bohužel netušil, kdo ta nástupkyně bude. Cassandru Palmerovou… vlastně Lady Herofiliu VII. by nejraději pře…trhnul.

„Jestli ty dnes v noci zemřeš, tak proto, že tě zabiju já,“ informoval mě Pritkin.
„Takových vztahů jsem taky pár měl,“ pronesl duch účastně.
„Ale my ve vztahu nejsme,“ zamumlala jsem. (Obejmi noc, str. 16)

Lady Herofilie VII. se stala jeho chráněnkou, na jejíž hlavu je vypsaná odměna půl milionu eur. A Pritkin kromě její bezpečnosti musí hlídat i svou kůži. Přeci jen až příliš často pro její blaho cedí vlastní krev a minimálně desetkrát ho málem zabili. Díky Cassie dokonce dostane příležitost sžít se se svou ženskou stránkou, když se jí podaří prohodit jejich těla. Pritkin utrpí menší duševní trauma, když Mircea chce projevit Cassie trošku důvěrnosti a on se zrovna nachází v jejím těle. Jako třešničku na dortu mu nervní Cassandra oholí nohy. Cassandřin a Pritkinův vztah je velmi rozporuplný, i přestože spolu měli více méně se* hmm, tedy řešili krizovou situaci (jakékoliv jiné označení je nepřípustné vzhledem k žárlivosti jistého upírského senátora).

Může existovat pro válečného mága se specializací na lov démonů nebezpečnější povolání? John Pritkin dokazuje, že ano. Není nic nebezpečnějšího než pomáhat Lady Cassandře, čerstvé světové Pýthii.

Zdroj: Karen Chance: Cassie Palmer 1-4 (vydává Baronet)