Becca Fitzpatrick

Beccu Fitzpatrick znají čeští čtenáři jako autorku tetralogie Zavržený vydávanou nakladatelstvím Egmont. Její první román se rychle stal slavným bestsellerem a dostal Beccu Fitzpatrick mezi nejprodávanější autory v USA.

FitzpatrickBeccaNov20122Americká autorka Becca Fitzpatrick se narodila 3. února 1979, vyrůstala v Utahu a v současné době žije s rodinou v Coloradu. Vystudovala zdravotní školu, v oboru pak ale nikdy nepracovala. Zajímavostí je, že na studiích ji chtěl nechat profesor angličtiny propadnout a kvůli němu neměla Becca v té době ke psaní příliš vřelý vztah.

Becca ráda běhá, slídí ve výprodeji po botách nebo sleduje detektivní filmy. V prosinci 2000 se provdala za Justina, rodáka z Filadelfie. V únoru 2003 ji manžel překvapil zapsáním do kurzu psaní, jako dárek k jejím čtyřiadvacátým narozeninám. V průběhu navštěvování kurzu začal pomalu vznikat příběh o Patchovi a Noře, ačkoliv se tehdy hlavní hrdinka jmenovala Ellie Fairchildová. Až později byla přejmenována na Noru Greyovou. Trvalo to dlouhých pět let, než byla kniha konečně hotová. Hrubý koncept měla autorka hotový za pár měsíců, ale celek se jí nelíbil, a tak příběh neustále upravovala. V červnu 2008 našla agentku Catherine Draytonovou a v září téhož roku už kniha putovala na pulty knihkupectví.

Že chce být spisovatelkou, to věděla od dětství. Rozhodla se v okamžiku, kdy ve svých osmi letech sledovala Válku Roseových a Honbu za diamantem s Michaelem Douglasem a Kathleen Turnerovou. Začala si představovat samu sebe, jak zachraňuje sestru, pobíhá v džungli a čelí hrozícímu nebezpečí nebo hledá poklad.

Na vysokou školu má plno živých vzpomínek, což pravděpodobně vysvětluje, proč se stala spisovatelkou pro mladší čtenáře. Závodně běhala, hrála na klarinet v kapele a byla součástí VICA a Národního čestného společenství. Kamarád ji donutil, aby zkusila hrát basketball, a jeden čas dokonce zvažovala špionážní dráhu. Konkrétně plánovala, že bude agentkou CIA. Když však zjistila, co všechno tato profese obnáší, změnila názor. V dubnu 2001 odpromovala na univerzitě Brigham Young a začala pracovat jako sekretářka, učitelka a účetní na vysoké škole Provo v Utahu.

Práva na ságu Zavržený odkoupila filmová společnost LD Entertainment. Obsazení herců není stanoveno, jelikož casting zatím neproběhl.

Zavrzeny-obalka_cz.indd

Tvorba:
1. Hush, Hush (2009) – Zavržený (2010)
2. Crescendo (2010) – Crescendo (2011)
3. Silence (2011) – Ticho (2011)
4. Finale (2012) – Finále (2012)

Hush, Hush v podobě grafické novely (2012)

Středoškolačka Nora Greyová pociťuje vůči pohlednému Patchovi nedůvěru, přesto ji to k němu neodolatelně přitahuje. Cítí jeho přítomnost, i když není poblíž, a nedokáže na něj přestat myslet. Inteligentní dívka nerada riskuje, ale srdci se poručit nedá. Než se naděje, je do Patche zamilovaná a dává v sázku vlastní život. Minulost tohoto mladíka je temná a děsivá, stejně jako jeho prvotní úmysly vůči Noře.

Kiss Me Deadly: 13 Tales of Paranormal Love (2010) – jedná se o třináct paranormálních milostných příběhů od kolektivu autorů, kam Becca Fitzpatrick přispěla povídkou o andělech.

Oficiální stránka autorky: beccafitzpatrick.com