N. K. Jemisinová: Sto tisíc království

Sto tisíc království, jeden z nejlepších románových fantasy debutů jednadvacátého století umně kombinuje vražedné politické intriky George R. R. Martina s kouzelnou atmosférou Neila Gaimana, a přesto ani na okamžik nesestoupí z vlastní jedinečné cesty k srdcím čtenářů.

„Sto tisíc království jsou úchvatným debutem, jenž oživuje schéma mocných říší s vládci, před nimiž se klaní sami bohové. Román působí přiměřeně ohromujícím a přitom úžasně detailním dojmem.“
Charlie Jane Andersová, držitelka ceny Hugo

Jemisin_Sto_tisic_kralovstviANOTACE:
Yeine Darr je vyvrženec z barbarského severu. Ale když její matka za záhadných okolností zemře, je dívka povolána do velkolepého města zvaného Nebe. Tam ke svému ohromení zjistí, že byla jmenována dědičkou krále. Ovšem trůn Sta tisíce království nelze získat snadno. Yeine se náhle ocitne ve středu nemilosrdného boje o moc a je postavena proti vlivným příbuzným, o jejichž existenci do té doby netušila. Bojuje o svůj život a přitom je čím dál hlouběji vtahována do tajemství halícího matčinu smrt a do krvavé historie vladařské rodiny, jíž se nečekaně stala součástí. Osud světa visí na vlásku a Yeine zjišťuje, jaké nebezpečí představuje láska a nenávist a bohové a smrtelníci, pokud se neoddělitelně propletou.

Románové dílo mladé afroamerické autorky se dočkalo bouřlivého přijetí ze strany žánrové kritiky i čtenářů. Talentovaná autorka za něj na samém prahu své literární kariéry získala několik ocenění a bezpočet dalších nominací, což jen stvrzuje, jak silným dojmem její knižní debut působí.

O autoce:
N. K. JEMISINOVÁ
Afroamerická spisovatelka Nora K. Jemisinová se narodila 19. září 1972 v Iowa City ve státě Iowa. V dětství trávila léta v New Yorku a zbytek roku v alabamském Mobile. Vystudovala psychologii a výchovné poradenství a od té doby se věnuje svému oboru. Po deseti letech života v Massachusetts se přestěhovala do milovaného New Yorku a vedle psaní fantastiky se věnuje rovněž blogování. Psát se pokoušela už od svých deseti let, v roce 2002 absolvovala kurz tvůrčího psaní Viable Paradise a brzy poté poprvé vstoupila do fantastického žánru. Od roku 2004 publikovala asi patnáct kratších prací, z nichž dosud nejznámější je krátká povídka „Nenulové pravděpodobnosti“ (2009) z online časopisu Clarkesworld, která jí překvapivě vynesla nominace na prestižní žánrová ocenění Hugo a Nebula.

Opravdovým průlomem v její literární kariéře se stal román Sto tisíc království (2010), za který si vedle ceny Locus pro nejlepší románový debut opět vysloužila nominace na Huga, Nebulu, ale i na několik dalších prestižních ocenění. Úvodní díl trilogie Dědictví se posléze dočkal pokračování pod názvy The Broken Kingdoms (2010) a The Kingdom of Gods (2011), v němž autorka dále rozvíjí příběh ze světa lidí a bohů pod nadvládou všemocného královského rodu Arameriů. Talent pro tvorbu zvláštních světů prokázala i v následující dvoudílné sérii Dreamblood: The Killing Moon (2012) a The Shadowed Sun (2012), v níž čtenáře zavedla do městského státu Gujaareh, kde magicky nadaní sběrači shromažďují duše umírajících, nevyléčitelných a starých a s jejich pomocí pak udržují mezi ostatními obyvateli mír a spokojenost.

Vydá: Argo, duben 2013
Překlad: Jana Rečková