Rachel Morganová – drsná čarodějka z Díry

Nakladatelství Fantom Print v  červenci vydalo čtvrtou knihu z  dosud desetidílné detektivní série Díra o čarodějce Rachel Morganové. Díra je městská fantasy o světě, jež zasáhla světová pandemie viru z  geneticky upravených rajčat a málem zapříčinila vyhubení lidské rasy. Chcete si dát pizzu? Není problém! Ale bude bez  kečupu. Nabídnout člověku rajče je považováno za urážku, ale nadpřirozené bytosti si jej s  chutí dopřávají, když ho seženou.


Rachel Mariana Morganová žije v Cincinnati, zbožňuje svůj červený kabriolet a přitahuje problémy jako magnet. Posuzuje lidi podle toho, jak se k  ní chovají, a ne podle jejich minulosti, takže si získává přátele i na místech, kde by je nikdo nečekal. Rachel potřebuje cítit nebezpečí a riskovat svůj život, aby věděla, že žije. Zemská čarodějka zprvu provozuje bílou magii, ale postupem času už nevidí pouze černou a bílou, ale i různé odstíny šedi a sem tam si vypomůže démonskou magií. Budoucnost moc neřeší, a pokud může, odsouvá nepříjemné problémy na později. Drsná čarodějka je impulsivní a tvrdohlavá a často si zbytečně komplikuje život tím, že do všeho skáče bez rozmyslu.

Kim Harrison stvořila alternativní svět natolik realisticky, až má čtenář pocit, jako by bylo normální jít do obchodu a narazit na upíra. Nacházíme se ve světě plném magie, kde jsou lidé obeznámeni s existencí nadpřirozených bytostí a kouzel. Autorka popisuje okolí barvitě a poutavě, dokonce věnuje pozornost i na první pohled bezvýznamným detailům, jako je změna barvy křídel u skřítků podle počasí a nálady nebo pravidla a následky magického světa. Právě to dělá z jejích knih skvělá díla plná překvapení a dramatických zápletek.

Autorka čtenáři srozumitelně vysvětluje různé odlišnosti nadpřirozených druhů, jejich vznik i pouta, a proto není problém vše snadno pochopit. Příběh má rychlý spád, dialogy včetně myšlenek jsou svižné a vtipné. Charakter postav má propracovaný do hloubky, a to včetně slabých i silných povahových rysů, takže má čtenář pocit, jako by je znal. Stěžejní protagonisté zůstávají stejní, ale objevují se i nové postavy, z  nichž některé se v  příběhu jen mihnou, zatímco jiné mají výraznější roli a potenciál pro budoucí využití, jako Ceri nebo vlkodlak David.

 

Mrtvá čarodějka přichází / Dead Witch Walking (2004)

Rachel pracuje jako vyšetřovatelka Inderlandské bezpečnostní agentury (IBA), ale protože dostává samé podřadné případy, dává výpověď. Ačkoliv se z  IBA neodchází (jedině v  rakvi), Rachel to přesto udělá a s  ní odejdou také upírka Ivy a skřítek Jenks. Nastěhují se do kostela a založí firmu Upírská čarodějná. Teď jde jen o to, jak dlouho firma vydrží vzhledem k  tomu, že se Rachel dostala na seznam IBA jako jejich hlavní cíl a na její hlavu je vypsaná odměna.

Ivy Tamwoodová má za sebou bolestivou a krvavou minulost, proto nikdo netuší, že se za její tvrdou maskou skrývá zranitelná duše. Pro upíry nepředstavuje sdílení krve na důkaz lásky problém, ale kvůli Piscaryho vlivu má Ivy překroucené emoce a čím hlubší lásku cítí, tím divočejší je. Mocný upír Piscary chce, aby se Iva stala jeho prostředníkem, a proto ji nutí dělat věci, které nechce. On je příčinou toho, že Ivy po tříletém půstu opět začne pít krev. (recenze)

 

 

Hodný, zlý a nemrtvý / The Good, the Bad, and the Undead (2005)

Rachel se snaží udržet firmu nad hladinou, což není právě jednoduché, když ji poslední klienti vypekli, přijímá tedy spolupráci s lidskou agenturou  FIK na případu sériových vražd čarodějů. Vedle toho ji uhání upír Kisten, který původně chodil za Ivy, a nyní se jeho pozornost zaměřila na Rachel. Ta si však vyčítá, že udělala důvěrníka ze svého přítele – knihovníka Nicka, a on si od ní kvůli tomu drží odstup.

Ivy s Kistenem pochází z  bohatých rodin, znají se od dětství a jeden čas spolu zkoušeli žít, ale nakonec se rozešli jako přátelé. Mocný upír Kisten Felps se snaží dostat Rachel na rande všemi dostupnými prostředky. Ukáže se jako zkušený svůdce, skvělý manipulátor, muž znalý módy i pozorný a ohleduplný společník. (recenze)

 

 

Nikdy nezemřít / Every Which Way But Dead (2005)

Rachel využila nabídky démona, aby dostala mocného upíra Piscaryho do vězení. Démon Algaliarept si chce z  čarodějky udělat svou důvěrnici, ale Rachel se rozhodne jej přelstít.  Aniž by to zamýšlela, zaplétá se Rachel do bojů o moc v podsvětí, a zjišťuje, že nic není černobílé a že není zlosyn jako zlosyn.

Arogantní a prohnaný Trent Kalamack není tak bezcitný, jak se jevil v prvním díleje. Až nyní ho má čtenář možnost poznat blíž a zjistit důvod jeho jednání včetně toho, proč si vydělává v tak pochybném oboru. (recenze)

 

Pro hrst amuletů / A Fistful of Charms (2006)

Uběhl už téměř rok od odchodu Rachel s Ivy z  IBA. Rachel se snaží usmířit s  Jenksem, což se jí podaří jen díky tomu, že je jeho syn Jax v  Michiganu a potřebuje pomoc. Nick ukradl mocný artefakt, který může změnit rovnováhu inderlandské moci a rozpoutat válku mezi upíry a dlaky, což by mělo nepříznivý dopad na lidskou populaci. Rachel při jeho záchraně čeká nespočet nebezpečných situací.

Jenks dostal v knize víc prostoru a čtenář má konečně šanci poznat jeho bojovnou náturu a bohatou slovní zásobu. Jenksovo zvětšení do lidské velikosti přináší mnoho humorných a akčních scén. Statečný skřítek je popsán velice realisticky, takže už na něj nelze pohlížet jenom jako na malého otravu, který si věčně ztěžuje. Když je potřeba, dovede být otec padesáti čtyř dětí chladnokrevný, ale tuto svou nemilosrdnou stránku staví na odiv jen vzácně, protože ji schovává za lehkovážnou maskou. (recenze)

Urban fantasy s detektivní zápletkou a drsnou hlavní hrdinkou má pomalejší rozjezd, co se prvních dvou knih týče, zato třetí díl čtenáře chytí a už nepustí a čtvrtý jej pouze utvrdí v  úsudku, že udělal dobře, když s  touto sérií neskončil, ale dal jí šanci. V případě série o Rachel Morganové platí, že každý další díl je lepší a lepší.

Americká autorka Kim Harrison má na kontě kromě deseti knih ze série Díra také faktografického průvodce, několik novel, povídek a komiksový prequel, v  němž se čtenář dozvídá, jak se Ivy s  Rachel seznámily. Její knihy jsou plné překvapení, zvratů, magie, adrenalinu, mocenských her, dominance i humoru. Městská fantasy je nabitá jak akcí, tak emocemi, které pohltí nejen hlavní hrdinku, ale i čtenáře.

Původně vyšlo na webu Časopisu XB1.