Jill Mylesová: Páni mají radši sukuby

První díl Deníků sukuby. V hlavní roli svérázná Jackie a její trable ve světě plném andělů, upírů a nebesky pekelných machinací.

Kdo by tušil, že anděl může dostat dívku do tolika pekelných potíží? Jackie Brightonová, mladá a seriozní archeoložka, se toho rána probudila v kontejneru a celý následující den je ještě podivnější. Její důvěrně známé poprsí velikosti B se nějak zdvojnásobilo na velikost D, sexuální apetit se stal neukojitelným a patrně měla svůj první sex na jednu noc… s padlým andělem. Vše, co si pamatuje, jsou zvláštně hypnotické oči krásného Noema… a pak temného cizince, jehož kousnutí ji přeměnilo v nesmrtelnou vzrušující svůdnici. (anotace)

Jackie Brightonová, průvodkyně v muzeu, se probudila v popelnici plné odpadků, v hlavě jen pár vzpomínek na spoustu sklenek martini a na modrookého blonďáka s „úžasnými rodinnými klenoty, které mu velmi důkladně leštila“. Od místního bezdomovce zjistí, že ji mezi nepořádek hodil tmavovlasý muž a že tehdy byla mrtvá. Jackie nestačí ujít ani pár kroků a narazí rovnou do svého modrookého ctitele Noeho. Spolu s ním se snaží poskládat své zmizelé dny. Zprávy pro ni nejsou příznivé. Zemřela a znovu povstala jako sukuba. Podle Jackie nemožné, ale když se její prsa začnou měnit ze 75B na 75D, její konfekční velikost ze čtrnáctky na šestku a muži se na ni lepí jako chlupy na izolepu, tak pochopí, že Noe měl pravdu.  Její novou průvodkyní se stává sukuba Remy, ale ani ta nedokáže ochránit svou svěřenku před úklady Nebes a královny upírů Nitocris.

Nejdůležitější postavou celého děje je samozřejmě čerstvě probuzená sukuba Jackie. Dříve potřeštěná muzejní šedá myš s brýlemi, ale teď sexbomba-potížistka s davy ctitelů. Její vnější schránka se změnila, ale uvnitř zůstala stále ta samá žena s talentem na přitahování neuvěřitelných trablů. O vnitřní proměnu Jackie se snaží její nová kamarádka Remy, milovnice výprodejů, táců nezdravého jídla z rychlého občerstvení a pár staletí stará sukuba.

Část viny na Jackiině přeměně má Noe Gideon. Serim, padlý anděl, který se zamiloval do smrtelné ženy a byl za trest vyhozen z Nebe spolu s dalšími. Noe se snaží o Jackie starat, ale s výjimkou vášnivého „horizontálního tělocviku ve dvou“ mu chybí potřebné zkušenosti.  Problémem s velkým P pro Jackie představuje tajemný upír Zane, jenž jí dělá doprovod a dozor při velkém dobrodružném úkolu. Zápornou úlohu v ději má nesmiřitelný odpůrce Serimů a upírů, prohnaný a intrikánský anděl-dealer Uriel, a mocichtivá děsivá démonská mrcha s titulem královny upírů Nitocris.

V prvním díle ze série od Jill Mylesové se Jackie i čtenáři seznamují se světem plným andělů, upírů a dalších démonů. Autorka vykresluje vlastní svět, který je na první pohled lidsky normální, ale ve skutečnosti ho tajně s lidmi obývají i další bytosti. Neobyčejně je vysvětlena i existence upírů a padlých andělů. Upíři jsou padlí andělé, co uzavřeli hodně nevýhodný obchod a začali preferovat místo chutí sexuálních ty krvavé. Sukuba vzniká složitým působením upíra i Serima na ženu a její následnou smrtí.

Hrdinka od prvních stránek přímo létá z průšvihu do ještě většího maléru, kouzlem sobě vlastním se do toho zamotává jako moucha do pavoučí sítě. Naštěstí je jako správná žena svého druhu vybavena ostrým jazykem, velkým poprsím, houževnatostí, nesmrtelností a poživačnou kamarádkou s platební kartou.

Páni mají radši sukuby rozhodní není klasická paranormální romance. Ona to vůbec není „paranormálka“. Na první pohled se jedná o parodii s erotickými podtóny. Na pohled druhý o velmi pestrý mix žánrů, kde je vidět lehký náznak urban fantasy, komedie a dobrodružných výprav Indiany Jonese nebo Lary Croft. 

Knížka má svižný děj, nenudí, ale ani příliš nešokuje (neplatí pro historiky, archeology, egyptology a náboženské fanatiky). Hlavním kladem je humor. Příběh baví od první do poslední stránky. Hrdince zdatně v této činnosti sekundují prořízlá pusa Remy a potměšile se bavící Zane.

U Levných knih je poměrně obvyklé, že jejich vlastní vydání obsahují množství překlepů, a ani tentokrát to není výjimkou, naštěstí je to vyváženo čtenářsky přijatelnou cenou. Obálka vypadá velmi pěkně, ač tématicky toho moc neprozrazuje.

Pokud milujete humor ve starších filmových parodiích a chcete zvednout náladu, tak Páni mají radši sukuby vyzkoušejte. Pokud se dokážete ztotožnit s prvotřídní průšvihářkou a užívat si s ní všechny katastrofy, tak také.

A jedna malá poznámka na konec: Názvy knih série se inspirují známými filmy s Marilyn Monroe, v tomto případě Páni mají radši blondýnky (1953).

Originální název: Gentleman Prefer Succubi
Nakladatelství: Levné knihy (2011)
Překlad: Ester Tajrychová
Obálka: Franco Accornero
Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Cena: 59 Kč

Za sehnání podkladů bych ráda poděkovala Cukýně.