Druhy vampírů 5

Takže je tu písmenko „E“. Budou tu Filipíny, pak i něco z Řecka, zabrousíme k Asyřanům, ale i do Maďarska. Tak děcka, je tu Strejda K. a opět náš abecední výčet, sebraný z našeho malého Bestiáře.

Druhy:
Ekek -Filipíny
Ekimmu – Sumer, Sýrie
Empusa – Řecko
Erzsébet Bátory – Maďarsko

Ekek (také jako Ek Ek) – máme tu ptakolidskou potvůrku z Filipín. Staří lidé vyprávějí o potvoře vypadající jako Manananggal (což je něco jako Američany profláklý Mothman), ale má blíže k Wak Wak. Teď vím, že vás matu a dělám to schválně, a to proto, že náš Ek Ek a Wak Wak toho mají dost společného až na jedno, Ekek má zobák, zatímco Wak Wak ne. A proč teda mezi upírama? To z toho důvodu, že loví jen v noci (tady rozdíl s Manananggalem, ten byl „pozorován“ i ve dne). A po čem že to prahne, jasně děcka, „Flesh and Blood“, jak by řekli naši angličtí přátelé (pro neangličtináře „maso a krev“). Ekek na sebe bere formu, či chcete-li, morfuje se na velkého ptáka, či dokonce netopýra (tady pozor, jedná se o pozdější zásah vampských mýtů, originální Ekek jedině ptakoforma), a hledá spící a hlavně těhotné ženy a zabíjí nenarozeňátko vysátím většiny krve skrze matčinu dělohu. To prý provází podivný „Ek-Ek-Ek“ zvuk, který lidi navádí si myslet, že je potvora daleko od nich.

Ekimmu (také jako Edimmu) – zlý duch, jenž přišel z „onoho“ svět zpět, aby se krmil na lidstvu. Je tu potvůrka, která má kořeny ve starověkém Sumeru, je to odkaz na Utukku (u nás známého jako Urkuku), známého ducha temnot, který se pásl na lidech. Prostě další upír, kterého obvykle naleznete mezi bezdomovci, či živořícího v parních kotelnách, tunelech, či stokách. Ekimmu se dá popsat jako vzdušný opar, temně plující potemnělým příbytkem za účelem vysát vás. Tato potvora je vůči lidem velice mstivá, to znamená, že když má důvod, vysaje vás a když ne, stejně vás vysaje. Jedná se prý o někoho, kdo byl zabit násilně, nebo se utopil, nebo jeho mrtvola byla poškozena, nepohřbena, prostě to bylo celé v nepořádku a on se vrátil pomstít. Taky se může jednat o zemřelého, co nebyl náležitě pohřben, nebo se o něho jeho rodina náležitě nepostarala. Je na pováženou, že tenhle šmejd nedá prý pokoj ani mrtvým. Je mu absolutně jedno, zda škodí živým, či mrtvým duším. Pokud se chce mstít, tak to dělá a když, tak z gruntu. Porušuje i taková tabu, jako je požívání hovězího (ve starém Sumeru absolutní zákaz). Je velmi těžké ho vymítat za pomocí exorcismu, někdy pomůže znovu pohřbít.

Empusa – ve starověkém Řecku nebylo jen princezny Xeny a Herkula, byla tu i potvůrka, dcerka to Hekaté (takže se nejedná přímo o upíra, ale možná trošilinku o démoníka ale to dneska přehlídnu). Každého, kdo na svých poutích chovati se neuměl, opanovala a vysála z něj vší krve kapky. Takhle ji popisují jakožto oslí stvoření, kolikrát křivé hnáty a druhé dřevěné. Ale co, poutník úchylný spatřiti v ní ženy krásné může a pak už mu nic nepomůže. Jen nechápu, proč ve filmech je vždycky Empusa prototyp ženský Wamp. Prostě oslík.

Erzsébet  Báthory (někdy Elizabeta Báthoryová, Čachtická paní, Krvavá hraběnka) – tenhle příběh je profláklý jako hrábě Drákula, takže to hodím jen ve zkratce. V těch dobách knížata a hrabata zabíjeli poddané, v té době byli bohatí a chudí a kde jsou prachy, tam se objevují čarodějnice a nekromanti. Jakožto nejmovitější žena okolí, byla všem trnem v oku. Takže jestli se koupala v dívčí krvi či ne, je jedno. Byla v lednu 1611 souzena v nepřítomnosti, odsouzena, její majetek rozdělen mezi ostatní šlechtu. A ona sama zazděna, prý domácí vězení.

Konec páté části