Tanya Huffová: Cena krve

První vysátá mrtvola, druhá, třetí… a v novinách začali psát, že Torontem bloudí upír. Vicki Nelsonová našla první oběť, a přestože už pár měsíců nepracovala na oddělení vražd, nedokázala ten případ nechat být. A to nejen proto, že ho vyšetřoval její bývalý parťák a milenec Mike Celluci.

Cena krve

Částečná ztráta zraku přinutila Vicki k odchodu od policie, založila si tedy soukromou detektivní kancelář, ale případy se jí zatím moc nehrnuly. Takže když jí Coreen, přítelkyně první oběti „upíra“, nabídne peníze za jeho dopadení, Vicki případ vezme, přestože na žádné upíry nevěří. To ovšem jen do okamžiku, kdy při svém pátrání narazí na Henryho Fitzroye, čtyřsetpadesátiletého syna anglického krále Jindřicha VIII.

Henry ovšem není žádný upírský akční hrdina, ale spisovatel ženských románů, který si užívá svého upířího klidu v Torontu. Chtěl by od svého neživota něco víc nebo aspoň někoho, komu by se mohl svěřit, protože náhodné známosti ho začínají nudit. Z jeho klidu ho vytrhne městem se šířící panika o upírovi, kterou musí zarazit dřív, než lidé začnou v upíry opravdu věřit.

Kanadská spisovatelka Tanya Huffová svou hlavní hrdinku Vicki stvořila jako nezávislou mladou ženu, která miluje svou práci a je v ní víc než dobrá, a kromě potíží se zrakem a muži jí hodila do cesty ještě tvory, o kterých lidstvo netuší, že existují.

Svižně napsaná fantasy detektivka má poměrně jednoduchou zápletku. Vicki a Henry spojí své síly, aby vypátrali studenta, který chce vyvolat démona, jenž by ovládl celý svět. Čtenář ví poměrně brzy, kdo má na svědomí vraždy ve městě, a tedy jen čeká, kdy na to přijdou i hlavní hrdinové a jak se s tím vypořádají. Henryho vzpomínky trochu narušují spád příběhu, na druhou stranu ale čtenáře lépe seznamují s jeho charakterem a odhalují, jak došlo k jeho přeměně.

Podle románu Cena krve byl natočen první dvoudíl seriálu Blood Ties, ovšem seriál je posunut do současnosti, zato kniha vyšla už v roce 1991. Pokud vás tedy v některé situaci napadá myšlenka, proč Henry nezavolá Vicki na mobil, když ji nemůže najít… prostě začátek 90.let, tedy žádné mobilní telefony.

Spokojenost s překladem i prací korektora, nenašla jsem skoro žádné chyby ani překlepy. Jen bych asi nenechala Henryho tykat postaršímu domovníkovi.

Celkově se jedná o dobrý úvod do série, kde další díly jsou podle mne ještě lepší než tento první. Ale bylo by chybou jej přeskočit, protože nás seznamuje nejen s Vicki a Henrym, ale i s Mikem a Tonym, kteří sehrají svou úlohu i v dalších dílech.

Vydal: Brokilon; 2009