Metropolis

Album Metropolis od Jihlavských velikánů XIII. Století bylo na dlouhou dobu jejich posledním výtvorem. Deska o celkové délce 50 minut obsahuje 10 písní, většinu z nich nahraných jiným stylem, než na jaký jsme zvyklí.

Metropolis

Po úvodním intru Castel Argis, které mistrně evokuje atmosféru středověkého gotického hradu, snad všichni pochopí, co jsem měl na mysli. Titulní skladba Metropolis je prakticky celá nahrána (snad až na refrén) na klávesách. A nejen tato, ale i další skladby na albu dostaly za pomocí syntetizátorů elektroničtější podobu, což na půvabu díky Petrovým skvělým textům nijak neubírá.

Jedním z velikých hitů desky je bezpochyby Fatherland, skandování na koncertech při této písni svědčí o tom, že mezi českými posluchači je velice oblíbená. Následující Svátek hladových je emotivní píseň s promyšleným textem a vynikajícím šeptavým zpěvem. Bela Lugosi´s Dead je cover verzeod britských Bauhaus a jako jedna ze dvou anglických písní na albu pojednává o konci života herce, který ztělesnil roli Draculy.

Stonehenge je opět silně elektronickou, nicméně chytlavou písní, za kterou následuje největší skovost alba a dle mého i nejkrásnější a moje nejoblíbenější píseň od XIII. Století, Hvězdy chtějí patřit tobě. Mistrná klavírní práce Martina Klužáka (který mimojiné není uveden na obale, jelikož to slouží jako chyták. Jak říká sám Petr Štěpán: "Jenom hňup nepozná brilantní hru klavírního virtuóza.") tvoří spolu s dokonalým zpěvem neuvěřitelnou symfonii. U tohoto skvostu jsem schopen probdít celé noci, jelikož melodie i text jsou…prostě dokonalé.

Druhou anglickou písní je London after midnight, opět vcelku chytlavá, rockovější záležitost. Následující Absinth evokuje obraz, jak autor sedí o půlnoci v pokoji, kouří, popíjí Absinth a čeká na příchod duchů minulosti. Jak sám Petr přiznává, text písně skutečně vznikl v takovéto chvíli a i já se občas zachovám při poslechu této skladby stejně…

Poslední píseň Hindenburg je tak trochu raritou, instrumentální píseň je zakončená autentickou nahrávkou reportéra, který celou tu zkázu majestátní německé vzducholodi sledoval.

Metropolis je změnou oproti předešlým deskám XIII. Století, nicméně mu to neubírá na kráse. Jistě si mezi vámi našlo mnoho přiznivců a myslím, že je to jedno z nejlebších alb, jaké se kdy Petrovi povedlo.