Nové knihy za duben 2023

V dubnu se na knižních pultech objevily rovnou čtyři nové antologie českých autorů, ale také spousta nových sci-fi a fantasy románů, pokračování sérií a fantasy knih pro děti.

Jan Kotouč (ed.): Hrdinové českých zemí

V polovině devatenáctého století svět postihla katastrofa. Některé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině dvacátého století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. A po celém světě se také odehrávají příběhy z této antologie. Deset autorů se zhostilo vyprávění příběhů pokrývajících sto let této nové historie. Od domácí půdy Česko-slovenského království až po daleké americké pobřeží. Od Paraguaye po Indii. Od Jižní Afriky po Japonské moře. Najdeme zde českou spisovatelku na cestách po Americe, práci špionů i střetnutí flotil bitevních lodí na otevřeném moři. Ze všech se nakonec stanou hrdinové českých zemí.
Jedenáct povídek od deseti českých, slovenských i amerických autorů mapuje svět alternativních českých zemí.

Vydal: Brokilon, 2023
Vazba: pevná
426 stran / 548 Kč
Recenze

Kristýna Sněgoňová, Lukáš Vavrečka (eds.): Hlubiny města

Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!

Vydal: Epocha, 2023
Vazba: vázaná
472 stran / 585 Kč

Martin Fajkus, Jakub Mařík (eds.): Lovci monster – Fantom

Původní česká sbírka z univerza Lovců monster (Monster Hunter International). Obsahuje 11 povídek, z toho 10 od českých autorů a jednu od Larryho Correii. Týká se hodně našeho lokálního folkloru a monster – vodníci, permoníci, bezhlavá strašidla apod.

Vydal: Fantom Print, 2023
Obálka: Petr Willert
Vazba: brožovaná
480 stran /499 Kč

Jaroslav Mostecký: Bastard

Bretaň na počátku 9. století připomíná rozkopnuté vosí hnízdo. Zatímco keltští obyvatelé touží po nezávislosti, Franská říše v čele s Karlem Velikým nehodlá přijít o svoji nejzápadnější výspu. Vzpurný zeměpán Judaël snu o svobodě ale podřídil všechno, dokonce i bezpečí rodiny a svých poddaných.
V době, kdy s družinou nejvěrnějších hledá pomoc u earla z Ashfordu, se na bretaňském pobřeží vyloďují franští vojáci a schyluje se ke krveprolití. Pouze Judaëlův levoboček Yannig, který se schovává v přilehlých skalách, aby nebyl odveden jako čestné rukojmí na Karlův dvůr, ví, že je všechno jinak a že se Frankové vylodili až poté, co v zálivu ztroskotal vikinský drakar.
Aniž by tušil, komu může věřit, musí rozehrát hru o vlastní život, protože nepřítelem může být kdokoli – i jeho nevlastní bratr. Bastard Yannig brzy pozná, že cena za šanci jednoho dne usednout na otcův trůn se nepočítá na kulaté zlaté, nýbrž na životy přátel a rodiny. A aby toho nebylo málo, ve skalách se probouzí pradávné zlo, které čekalo na svou příležitost už od chlapcova narození…
Strhující historický román o střetu Keltů, Franků a vikingů od autora legendární ságy Vlčí věk. Zároveň také poslední dokončená kniha Jaroslava Mosteckého.

Vydal: Mystery Press, 2023
Obálka: Jana Šouflová
Vazba: vázaná
496 stran / 499 Kč
Ukázka

Michaela Merglová: Prázdnota

Každý v Metropoli Evropa má v sobě prázdnotu, kterou se snaží zaplnit. Někdo bojem s bezprávím jako bývalý policajt Richter, někdo hraním her jako streamerka Cilka. A někdo službou jiným. Rebeka vždycky chtěla pomáhat lidem a její vrozená schopnost vidět cizí démony a číst v myšlenkách ji k tomu předurčila. Jenže hledání Asiatky s modrým pruhem ve vlasech probudí věci, co zahýbou celým městem. V neonové Metropoli poteče krev. Hodně krve…

Vydal: Epocha, 2023
Vazba: brožovaná
392 stran / 399 Kč
Recenze

Kateřina Havlíková: Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy

Postapokalyptická pohádka pro dospělé
Straat žije v době, kdy se společnost dělí na ty, co obývají zbytky pevniny, široširý oceán a vzduch. On sám slouží jako lampář na vzduchoplachetnici. A protože ho v životě moc věcí netěší, pije.
Jednoho dne při bouři spadne přes palubu. Pád sice přežije, ale kdyby věděl, co bude následovat, radost by z toho neměl.
Bude muset strpět společnost mořeplavkyně, které při pádu poničí plavidlo, zajmou ho piráti, ocitne se na pevnině bez potřebného povolení, stane se lovnou zvěří kruté otrokářky, setká se s klukem, který mezi vzduchoplavci hledá otce, pokusí se zmizet ze soupisu mrtvých lampářů… ale hlavně — málem způsobí rozpad křehkého příměří mezi vzduchoplavci, mořeplavci a suchozemci.

Vydal: Host, 2023
Vazba: vázaná
312 stran / 399 Kč

Jakub Hoza: Spálená země 1

Rok 2121. Z české kotliny zbyla po události, pro kterou se vžilo označení Restart, jen radioaktivní pustina. Není ovšem třeba si zoufat. Vrátila se stará víra, a stejně jako kdykoliv předtím i teď nás chce všechny spasit. Snad to dopadne lépe než posledně.
Vyhlídky ale nejsou jenom radostné. Jako by nestačila přemíra záření, objevila se i hrozba, na niž jsou zárodky civilizace v Pustině krátké: armáda mutantů vybavených technologiemi, jakými by neměl nikdo disponovat. Bezpečí podzemního Trezoru proto musí opustit muž, který je ve všech směrech jen stínem toho, kým býval dříve.
A býval mnohým: zabijákem, vůdcem, prorokem… hrdinou. Aby ochránil, co mu ještě zbývá, bude se muset Strašák na to všechno zase rychle rozpomenout.
A můžete se vsadit, že pro sečtení všech, kteří u toho rozpomínání zařvou, vám nebudou stačit prsty jedné zmutované ruky. A nejspíš ani té druhé…

Vydal: Mystery Press, 2023
Obálka: Piotr Cieśliński
272 stran / 329 Kč
Ukázka

Vlado Ríša: Bitva vzducholodí (JFK 41)

John F. Kovář se snaží vrátit do normálního života společníka firmy Durand a spol: Import & Export. Adolf Hitler byl bohužel podruhé zvolen říšským kancléřem, Němci se stále agresivněji roztahují v Evropě a Kovář jim opět stojí v cestě. Z Británie do Prahy a pak s kapitánem Bigglesem a českými vlastenci do divočiny na dálnou Sibiř. Vrtule sviští, kulomety vražedně rachotí a vzducholodě hoří.

Vydal: Triton, 2023
Vazba: brožovaná
208 stran / 249 Kč

Petr Brožovský: Hon (Tanec papírových draků 2)

Už je to pět let od chvíle, co jsem naposledy umřel, ale pomalu mi to začíná chybět. Policejní sledovací a zásahový útvar jakž takž funguje, ale nikdo mě nevaroval, že to bude obnášet excelové tabulky, audity a videokonference. Jenže management nikdy nebyl mojí silnou stránkou – tou je střílení lidí. A tentokrát si to pár z nich opravdu zaslouží. Měli si pamatovat, že PSZÚ neodpouští. Přišel čas pomsty, protože některé hajzly nestačí zabít jen jednou. Hon začíná.
Hordy zfetovaných bezďáků, naštvané bejvalky, převtělující se duše, brynzové halušky, znepokojivý sex, magie, Hello Kittty a vůně střelného prachu! Plzeň se otřese v základech!

Vydal: Epocha, 2023
Obálka: Žaneta Kortusová, Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
344 stran / 339 Kč

Denisa Černá: Poslední člověk na planetě Zemi

Kdo doopravdy zničil planetu Zemi?
Učili ho, že Natura zničila planetu Zemi. Řekli mu, že Polis je jediné bezpečné místo. Kontrolovali, jak žije, jak se cítí, co si myslí. A pak přišla ona. Nico a Tabitha společně najdou cestu, jak se vymanit ze systému Polis, jak se přiblížit pravdě o minulosti a jak se vrátit ke kořenům lidstva. Co je pravda a co propaganda? Co je smyslem života? A jaké to je být člověkem se vším všudy? Nico je osmnáctiletý kluk, který chce znát odpověď na jednu jedinou otázku. Kdo doopravdy zničil planetu Zemi? Je ale připravený slyšet pravdu?

Vydal: CooBoo, 2023
Ilustrace: Adéla Stopka
Vazba: brožovaná
456 stran / 399 Kč

Shigor Birdman: Stará béčková legenda

Norport je město, ve kterém je vše magické a nadpřirozené přísně zakázáno, ale taky je to město, kam se s oblibou stěhují příšery na odpočinek. Proto se může snadno stát, že se v baru dvě potkají: jedna krásná a vonící po medu, druhá stará, páchnoucí pivem a cigaretami.
Může to dopadnout všelijak. V lepším případě brutálním masakrem. V horším tím, že druhý den do kanceláře zkrachovalého detektiva Briana „Bý“ Edgera vtrhne policie a pokusí se ho zatknout za únos švagrové nejmocnějšího démona zdejšího podsvětí.
Bý by byl spokojený, kdyby mohl dál chlastat a události posledních dní ignorovat. Ani on ale nedokáže zůstat stranou, protože se na něj začnou sypat bývalí kolegové, démoni, svatoušci i staří bohové. A když neochotně vystřízliví a začne se rozkoukávat, nelibě nese, co se s Norportem za dobu jeho dovolené na dně lahve stalo.
Nastal čas všem připomenout, která příšera sedí na vrcholu nadpřirozeného potravního řetězce…

Vydal: Mystery Press, 2023
Obálka: Filip Štorch
Vazba: brožovaná
408 stran / 379 Kč

Michal Březina: Není nebe nad Mexikem

Klára Konečná už toho všeho měla plné zuby, a tak se vydala na báječný trip po Mexiku. Netušila ovšem, že se jí na paty přilepí nebezpečná organizace, která by ráda oživila prastarého mayského démona. Navíc se jí do cesty připletl Diego.

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
192 stran / 249 Kč

Jan Hlubek (ed.): Esence hrůzy

V zapadlých koutech lidské duše se skrývají podvědomé instinkty, které nám pomáhají přežít. Udržují nás v bdělosti. Trénují nás. Varují. A to jednoduše proto, že je před čím. Svět je plný hrůz číhajících na každém kroku, mnohdy i tam, kde bychom je sotva čekali. Mají nejrůznější podobu, avšak zcela bez příkras lze říct, že mají společný punc, díky němuž se nám zastavuje dech. Svou osobitou esenci. Nejlepší autoři z Česka i Slovenska se spojili pod taktovkou Jana Hlubka, aby vám ji namíchali v té nejkoncentrovanější a nejaromatičtější verzi.
Autoři: Roman Bílek, Mark Epocha, Ivan Kučera, Petr Boček, Jiří Koreš, Michal Knotek, Tomáš Marton, Jana Pacáková, Rosana Zvelebilová, Pavel Hénik, Radoslav Kozák, Kristina Haidingerová.

Vydal: Canc, 2023
Obálka: Rosana Zvelebilová a Theresa Black
Ilustrace: Erika Ena Adamcová, Rosana Zvelebilová
Vazba: brožovaná
224 stran / 450 Kč

Arkadij a Boris Strugačtí: Pondělí začíná v sobotu

Když mladý programátor Saša Privalov během dovolené přijíždí do městečka Solovec v severním Rusku, netuší, jak moc se jeho návštěva protáhne ani nakolik změní celý jeho život. Již brzy se však kolem něho vrší záhady, tajemství přibývá a jeden nevysvětlitelný jev střídá další… A středobodem všech těchto podivností je zcela evidentně jistý ne tak docela obyčejný výzkumný institut. Je to sovětský Harry Potter nebo Teorie velkého třesku? Tak trochu obojí, ale zároveň ani jedno – jsou to totiž bratři Strugačtí ve své nejrozpustilejší náladě! A jak je u Strugackých zvykem, nejedná se o povrchní dílo, je tomu naopak. Hravá forma maskuje text, překypující všemožnými odkazy, aluzemi a reminiscencemi. Výsledkem je mnohovrstevnatý román, jenž nabízí hned několik různých možností, jak ho vnímat a číst. Řada citátů navíc zlidověla, a zároveň se dostala do povinné výbavy všech byť jen trochu erudovaných ruských novinářů i blogerů. Nové vydání románu Pondělí začíná v sobotu se zakládá na plně zrestaurovaném, necenzurovaném originálu.

Vydal: Triton, 2023
Překlad: Konstantin Šindelář
Vazba: vázaná
336 stran / 389 Kč

Adrian Tchaikovsky: Pěšky na Aldebaran

Strhující příběh astronauta ztraceného v nitru mimozemského artefaktu.
Jmenuji se Gary Rendell. Jsem astronaut.
Když se mě jako kluka ptali, čím chci být, až vyrostu, odpovídal jsem: „Astronautem, prosím!“ Snil jsem o tom, že se stanu astronautem, studoval a pracoval jsem jako astronaut. Když sonda zkoumající Oortův oblak našla podivnou mimozemskou skálu a byl vyslán mezinárodní tým vědců, aby tu záhadu letěl odhalit, stal jsem se členem posádky. Myslel jsem si, jakou mám kliku.
Měl jsem ještě větší kliku, když došlo ke katastrofě, náš tým se rozdělil a zabloudil v nekonečných chladných tunelech. Já jsem nějak přežil.

Vydal: Planeta9, 2023
Překlad: Milan Pohl
Vazba: flexi
180 stran / 299 Kč
Recenze

Richard Swan: Královská spravedlnost

Temná fantasy plná tajemství a detektivního pátrání
V císařství to vře, všude bují nepokoje, kacíři a mocní patriciové vzdorují moci císařského trůnu. Chaosu stojí v cestě pouze řád justiciárů. Sir Konrad Vonvalt je nejobávanějším justiciárem, který prosazuje zákon pomocí své bystré mysli, tajemných sil i šermířské obratnosti. Po boku mu stojí jeho nadaná osiřelá chráněnka Helena Sedanka.
Během vyšetřování vraždy jedné provinční šlechtičny však odhalí spiknutí sahající až na sám vrchol císařské společnosti. Sázky se zvyšují a jsou stále osobnější a Vonvalt s Helenou se musejí rozhodnout: přestanou prosazovat zákony, na které přísahali, aby ochránili říši?

Vydal: Host, 2023
Překlad: Dana Krejčová
Vazba: vázaná
463 stran / 499 Kč

Lucy Kissick: Plutoshine

Oceňovaný světový bestseller pro čtenáře Andyho Weira. Přeměna Pluta v živou dýchající planetu je zatím nejambicióznějším vědeckým projektem lidstva. Ovšem nikdo nepočítal s tím, že dojde k sabotáži. Pro ředitele projektu Luciana se klíčem stane devítiletá Nou, která byla dost možná přímým svědkem oněch tragických událostí. Jenže Nou pod vlivem traumatu oněměla a bez její výpovědi může celý proces terraformace selhat. Jenže na druhé straně také může otřást pohledem lidstva na jeho místo ve vesmíru…

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba: pevná
408 stran / 499 Kč
Ukázka

Peter Flannery: Decimus Fate a talisman snů

Decimus Fate je čaroděj, který už nepoužívá magii.
Tutor je lovec démonů, který už démony neloví.
Když je požádají o pomoc mniši ze zapadlého kláštera, kteří se stali obětí záhadné nemoci, jsou oba nuceni spolupracovat a vypraví se hledat příčinu a lék. Záhy však uvíznou v nebezpečné hře zločineckých bossů, zákeřných vrahů a bezohledných mágů, kteří čerpají svou moc z říše démonů.
Dva muži s temnou a pohnutou minulostí. Naučí se jeden druhému důvěřovat?

Vydal: Triton, 2023
Překlad: Miroslava Polová
Vazba: vázaná
320 stran / 419 Kč

Mort Castle: Nový měsíc na vodě

Ať už budete po zavíračce v zakouřeném jazzovém baru, kde téměř nikdo neumírá, na sousedním ranči, který vlastní zrůda, nebo ve výtahu, kde na dalšího cestujícího čeká zuřivá hrůza, rozpoznáte v těchto brilantních příbězích svět, o kterém jste si mysleli, že ho znáte – a ještě temnější svět, na který nikdy nezapomenete. Sbírka Nový měsíc na vodě je sbírkou Morta Castlea, kde představuje své nejlepší povídky. Začtěte se do krátkých příběhů muže, který je označován za “nestora hororu”, “hororového Charlese Dickense hororu” a “mistra současného hororu”.

Vydal: Golden Dog, 2023
Překlad: Martin Štefko
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
372 stran / 399 Kč

Emily Thiedeová: Kruté požehnání

Tři svatby. Tři pohřby. A trojnásobná vdova s děsivým prokletím.
Alessu vybrali bohové, aby chránila svůj lid. Do vínku však dostala krutý dar, který celou situaci komplikuje. K dosažení moci k sobě totiž potřebuje partnera s magickým nadáním, jehož sílu by mohla čerpat a násobit. Naneštěstí však své potenciální partnery nemilosrdně zabíjí pouhým dotykem. A dokud nepotká toho správného společníka, bude je zabíjet dál. Jak ale zjistí, kdo je ten pravý, když se ho nemůže ani letmo dotknout?
Ve svých osmnácti letech se Alessa stává už potřetí vdovou. A lidu dochází trpělivost. Zatímco za branami Citadely doutná povstání, její vlastní vojáci se obrátí proti ní. Zoufalá Alessa ve strachu o život přinutí neochotného pouličního vyvrhele Danta, aby se stal jejím osobním strážcem. Dante však skrývá svá vlastní nebezpečná tajemství. Mohl by být tím, kdo Alesse pomůže ovládnout její dar? Nebo se naopak stane její zkázou?

Vydal: Host, 2023
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: brožovaná
392 stran / 449 Kč

Natasha Pulley: Maják na severu

Píše se rok 1900. Anglie padla. Londýn je průmyslovým centrem Francouzské republiky. Joe stojí na nádraží, na sobě má kvalitní plášť s podšívkou ze skotské kostky a nepamatuje si nic. Vůbec nic. Neví, kdo je, ani jak se tam ocitl. Muž bez minulosti. Ale čas od času jako by přece jen něco viděl – místa, lidi… Prý je to jistá forma epilepsie. Až mu jednoho dne přijde pohlednice…
Co má Joe společného s majákem daleko u skotského pobřeží? Proč tam přichází zima během jediného dne? Kdo napsal jména na sloupy trčící z moře? Ale hlavně – jak dopadnou napoleonské války? A dožije se Joe současnosti? Ve strhujícím románu Natashy Pulleyové ucítíte pach krve, chlad mořské vody i ničivé plameny lásky.

Vydal: Argo, 2023
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Vazba: vázaná
424 stran / 598 Kč

V. Castro: Vetřelci – Vasquezová

Nový román ze světa vetřelců přibližuje životní příběh vojína koloniální námořní pěchoty Jenette Vasquezové, oblíbené ranařky známé z filmu Vetřelci, a její rodiny. Vasquezová, jejíž osud zpečetila nešťastná mise na planetu LV-426, musela celý život tvrdě bojovat o přežití. Narodila se do rodiny přistěhovalců s dlouhou vojenskou tradicí a odjakživa ji to táhlo k hvězdným dálavám. Než se však dostala do vesmíru, čekaly ji tvrdé roky v pouličním gangu a později ve vězení, z nějž se jí naskytla lákavá cesta ven prostřednictvím služby u námořní pěchoty. Za vytouženou kariéru však musela zaplatit vysokou cenu – vzdát se svých malých dvojčat a svěřit je do výchovy sestře. Její děti Ramón a Leticia si v životě musí najít vlastní způsoby přežití. Zatímco Leticia následuje matčinu kariéru u armády, Ramón nastoupí profesní dráhu u mocné korporace Weyland-Yutani. Jejich cesty se znovu sejdou na nejmenované planetě, jejíž naplánovaná budoucnost se lidem vymkne z rukou…

Vydal: Baronet, 2023
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
344 stran / 429 Kč

E. V. Knight: Čtvrtá děvka

Když bylo Kenzi Brooks sedm, sledovala, jak si po dopravní nehodě bere Počmáraný muž duši jejího bratra. Ten den od něj dostala dárek – králičí packu pro štěstí. O šestnáct let později už na Počmáraného muže nevěří, věří v přežití a v detroitských slumech dělá, co může. Když Kenzi málem ubijí k smrti, náhodou osvobodí Lilith.
A Lilith se zlobí…
Chce se pomstít. Pomstít se Bohu a celému lidstvu za to, že ji za odmítnutí podřídit se degradovali na pouhou démonku. Sestaví apokalyptický plán, jak zničit všechny, kdo ji opustili. Zapomeňte na Čtyři jezdce, Lilith dává dohromady Čtyři děvky.
Povstane Kenzi proti ní, aby zachránila svět, nebo se stane Čtvrtou děvkou?

Vydal: Golden Dog, 2023
Překlad: David Hálek
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
390 stran / 399 Kč

Kate Murray: Bojovníci s nicotou

Střez se monster ve svém nitru. Sedmnáctiletá Priscilla se narodila do jednoho z předních rodů gildy Bojovníků s Nicotou. Ti chrání lidstvo před útoky monster, která před věky pronikla do naší dimenze a jen díky těmto nadaným jedincům nezpůsobila zánik civilizace. Jako nejslabší z klanu Daalmanů je ale Priscilla svojí rodině jen na obtíž. Když v zoufalém pokusu osvojit si za pomoci zakázaného rituálu novou bojovou schopnost začne do našeho světa nekontrolovaně povolávat stvůry Nicoty, ohrozí tak nejen své nejbližší, ale možná i bezpečnost celého světa.

Vydal: Cosmopolis, 2023
Vazba: brožovaná
288 stran / 399 Kč

Lucy Taylor: Sklíčenost

Když Ruth Abbott utíká před nevydařeným milostným vztahem, najde práci v konvoji směřujícím na západ. Nikdy by ji nenapadlo, že se brzy zaplete do děsivé sítě ztracených dětí, čarodějnictví a satanistických rituálů. Starý mexický curandero, kterého požádá o pomoc, jí poradí, aby okamžitě utekla, a naznačí jí, že i ona má temná tajemství, která mohou přitahovat zlo.

Vydal: Golden Dog, 2023
Překlad: Martin Štefko
Vazba: brožovaná
138 stran / 179 Kč

Alexandra Christo: Píseň sirény

Princezna Lira je siréna z královského rodu a je ze všech nejsmrtonosnější. Ve své sbírce má srdce sedmnácti princů a je uctívána po celém moři, dokud ji ovšem zvrat osudu nedonutí zabít příslušníka vlastního druhu. Aby mořská královna potrestala svou dceru, promění Liru v to, co se jim nejvíce hnusí – v člověka. Lira, zbavená své písně, musí do zimního slunovratu odevzdat mořské královně srdce prince Eliana, nebo navždy zůstat člověkem.
Oceán je jediné místo, které princ Elian nazývá domovem, přestože je dědicem nejmocnějšího království na světě. Lov sirén je víc než jen podivný koníček – je to jeho poslání. Když zachrání v oceánu topící se ženu, zjistí, že je něčím víc, než se zdá. Slíbí, že mu pomůže najít klíč k definitivnímu zničení celého siréního rodu – ale může jí věřit? A kolik dohod bude muset Elian vyjednat, aby zlikvidoval největšího nepřítele lidstva?

Vydal: Ocelot Publishing, 2023
Překlad: Tereza Schlöglová
Vazba: pevná
328 stran / 399 Kč
Ukázka/recenze

Jessica S. Olsonová: Falešné růže

Může dokonalý portrét zachránit lidský život?
Myra má výjimečný dar. Svým malířským uměním dokáže měnit lidskou podobu. Aby se nestala terčem vydírání, musí své schopnosti skrývat. Jedné mrazivé noci však Myru navštíví guvernérova žena a žádá nemožné – vzkřísit svého mrtvého syna Willa. Pokud to Myra neudělá, udá ji. Po příchodu do honosného domu dívka zjišťuje, že mladíkova smrt nebyla nehoda, ale vražda. Dokáže za pomoci guvernérova syna Augusta odhalit pravdu a najít viníka?

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Eva Brožová
Vazba: brožovaná
376 stran / 429 Kč

Nick Martell: Královna dvou tváří (Království lhářů 2)

Michael Kingman si myslel, že jeho čas se naplnil. Ale katova sekera nedopadla – místo toho čeká na mladíka vyhnanství. A to ve chvíli, kdy odhalil pravdu o komplotu, který kdysi zničil jeho otce a rodinu. Jenže nemá žádné důkazy a sám je nyní považován za královraha. Jeho hlavu chce jak Zkažený princ, tak jeho sestra, nová královna. Ti, kdo mu měli stát po boku, volají po jeho krvi. A poslední spojenci skrývají svá vlastní tajemství. Ve službách nebezpečného žoldnéře možná odhalí pravdu, ale spíš dřív zemře – stejně jako království, které jeho rodina po generace chránila.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Karolína Limrová
Vazba: brožovaná
592 stran / 699 Kč

Laura Thalassa: Neznámý žalm (Handlíř 2)

Siréna a družka Desmonda Flynna Callypso unikla ze spárů šíleného krále Karnona. Jeho děsivé vězení se na ní trvale podepsalo, tím však její strasti zdaleka nekončí. Callie a Des se vydávají do Říše flory, aby pokračovali ve svém pátrání.
Záhy zjišťují, že najít Zloděje duší je pouze jeden z mnoha jejich problémů. Na světě neexistuje krutější místo než vílí dvůr a před intrikami králů a královen nemůže Callypso ochránit ani Handlířova magie.
Víly hrají nebezpečné hry. Některé touží po lásce nebo po pomstě, jiné baží po lidském mase a pár jich sní o věcech tak zvrácených, že je nelze ani vyslovit. Jedno je jisté: nikdo není tím, kým se zdá být. Dokonce ani Desmond.
Také Říše flory má záhad víc než dost: od krvácejících stromů po ocejchované otroky a nezvěstné stráže. V království všeho, co roste, klíčí cosi temného, a když si Callie nedá pozor, přijde o všechno, na čem jí záleží. Včetně jí samotné…

Vydal: Mystery Press, 2023
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: brožovaná
392 stran / 449 Kč
Ukázka

Alastair Reynolds: Poseidonův odkaz (Poseidonovy děti 3)

Tajemná zpráva od hvězdy vzdálené více než sedmdesát světelných let svede dohromady cesty Gomy a Kanua, potomků slavné rodiny Akinyů, která kdysi pomohla lidem proniknout do kosmických dálav. Soustava Gliese 163, odkud záhadný signál přišel, však skrývá mnohem víc překvapení, než se mohlo na první pohled zdát. Opravdu sem příslušníky lidského rodu přivedla odvěká touha najít odpovědi na velké otázky vesmíru, nebo jsou jenom pěšáky v gigantické šachové partii rozehrané civilizacemi tak starými a mocnými, že by původní obyvatelé planety Země byli pod jejich rozlišovací schopnost – kdyby neměli pár cenných vlastností? Alastair Reynolds ve velkolepém finále uzavírá ságu Poseidonových dětí a znovu dokazuje, že v žánru moderní space opery v novém tisíciletí těžko hledá konkurenci.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Petr Kotrle
Vazba: brožovaná
696 stran / 599 Kč

Brandon Sanderson: Alcatraz versus ďábelští knihovníci

Všechno, co jsem si myslel, že vím o světě, byla lež.
V den svých třináctých narozenin jsem já, Alcatraz Smedry (ano, pojmenovali mě po slavné věznici – neptejte se), obdržel poštou balíček obsahující mé dědictví: pytlík s pískem. Vzápětí jsem čirou náhodou podpálil kuchyň svých pěstounů. Ale nebyla to moje vina, věci kolem mě se prostě rozbíjejí samy od sebe, přísahám!
Považoval jsem ten písek za vtip, dokud se neobjevili ďábelští knihovníci, aby mi ho ukradli. Nejspíš si myslíte, že knihovníci jsou jen milí lidé, kteří vám doporučují zajímavé knihy na čtení, ale přesně to oni chtějí, abyste si mysleli! Ve skutečnosti jde o tajnou sektu, která před vámi tají naprosto zásadní pravdu o životě – celý skrytý svět plný magických brýlí, mluvících dinosaurů a rytířek s křišťálovými meči!
To alespoň prohlašoval můj děda, když se objevil, aby mě zachránil. Teď bych měl jít s ním a zúčastnit se infiltrace do místní městské knihovny, abychom získali mé dědictví zpět dřív, než knihovníci s jeho pomocí ovládnou svět. Můj děda také tvrdí, že rozbíjení věcí je ve skutečnosti úžasný a výjimečný talent. Tohle prostě nemůže být pravda, že ne?
Kdo ví, jestli se vůbec vrátím domů živý?

Vydal: Slovart, 2023
Překlad: Kateřina Teodosijevová
Vazba: brožovaná
304 stran / 299 Kč

Skye McKenna: Čarohvozd

První díl magické série pro čtenáře knih Cestovní kancelář Jinosvěty nebo Nikdyuš. Je to už sedm let, co Cassie Morganová naposledy spatřila svou matku. Od té doby vyrůstá v ponuré internátní škole Špínov, kde tráví celé dny čtením zakázaných knih o kouzelných světech a ukrývá se před školním tyranem. Cassie nepochybuje tom, že její matka je stále naživu, a je odhodlaná najít ji, ať to stojí, co to stojí. Jednoho dne proto ze školy uteče. Zatímco bloudí, ztracená a osamělá, začne ji pronásledovat smečka goblinů. Cassie jí však zázračně unikne s pomocí létajícího koštěte a mluvícího kocoura Montaguea, který ji přivede až do útulné vesničky Hvozdná. Tam Cassie ke svému velkému překvapení zjistí, že pochází z rodu čarodějnic, jejichž úkolem je chránit lidi před podivnostmi všeho druhu…

Vydal: Pikola, 2023
Překlad: Viktorie Košnarová
Vazba: brožovaná
360 stran / 349 Kč

A. F. Steadmanová: Skandar a přízračný jezdec

Skandaru Smithovi se splnil jeho dětský sen — stal se jezdcem. První ročník výcviku byl pro něj i jeho jednorožce Kvítka náročný. Jenže když Skandar a jeho přátelé postupují do druhého ročníku, v Hnízdě nečekaně vyvstane nová hrozba. Divoké jednorožce, kteří měli být údajně nesmrtelní, někdo brutálně zabíjí. A to není jediná podivná věc, která Skandara trápí. Objeví se prastaré proroctví, které varuje před nebezpečím, a Ostrov začnou pustošit strašlivé bouře. Má to snad všechno nějakou spojitost? Ale jakou? Mezitím se Skandarova sestra Kenna pokouší ke svému bratrovi ve výcviku připojit a Skandar je odhodlaný jí za každou cenu pomoci. Dokážou společně Ostrov zachránit, než bude pro všechny příliš pozdě?
První díl série Skandar a zloděj jednorožců se dočkal vydání ve více než čtyřiceti zemích světa. Druhý díl vychází česky exkluzivně ve stejný den jako originál.

Vydal: Host, 2023
Překlad: Daniela Orlando
Vazba: vázaná
383 stran / 429 Kč

Rick Riordan: Percy Jackson a egyptští mágové

Tři bonusové dobrodružné příběhy ze světa mágů a polobohů
První setkání Percyho Jacksona a Annabeth Chaseové s Carterem a Sadií Kaneovými provází magie, nebezpečné nestvůry a nepředstavitelný chaos. Záhadní tvorové se zjevují na místech, kde by je nikdo nečekal, a polobohové musejí spojit síly s mágy. Ve víru boje za pomoci božského bronzu a zářících hieroglyfů si hrdinové uvědomí, že toho mají hodně společného – a jsou silnější, než by čekali. Bude to však stačit k porážce nepřítele, který s ďábelskými úmysly mísí řecká a egyptská zaklínadla?

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
176 stran / 349 Kč

Zara M. P. Cole: Poslední noc

Fantasy dobrodružství plné upírů, temnoty a zkažených království. Neobyčejný příběh jedné obyčejné princezny. Kniha plná přátelství a oddanosti, lásky i nenávisti.
Julie byla vychována k nenávisti k upírům, kteří podle slov jejího otce sužují tamější kraj. Ale je tomu opravdu tak? Při Jízdě cti, rituálním honu, jenž je součástí jejího zasvěcení, se střetne s jedním z upírů. Nezabije jej, ale ani on ji. Naopak se od něj dozvídá zcela odlišnou verzi historie, než která jí byla vštěpována, a v hlavě jí roste akorát zmatek. Nečekané události obrátí Julii život naruby a už není cesty zpět. Bude věřit otci, nebo Gabrielovi, vůdci upířího klanu?

Vydal: Pointa, 2023
Vazba: brožovaná
312 stran / 399 Kč

Gege Akutami: Jujutsu Kaisen – Prokleté války 6: Černý záblesk

Kjótský tým se rozhodl využít zmatku sesterského klání a usiluje Itadorimu o život. Všechno se však ještě více zkomplikuje, když do areálu školy vpadne skupina kleteb a proklínačů v čele s Mahitem. Cestu mezi studenty a učiteli přehrazuje opona a Inumaki s Fušigurem musí čelit mocné hrozbě v podobě prokletého ducha zvláštní třídy, Hanamiho. Dokáží z tohoto střetu vyváznout živí?

Vydal: Crew, 2023
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
196 stran / 249 Kč