Hezky po svých mimozemským artefaktem aneb Pěšky na Aldebaran

Planeta9 vydala další knihu uznávaného a cenami ověnčeného spisovatele Adriana Tchaikovského – tentokrát sci-fi novelu Pěšky na Aldebaran. Jsem celkem známá svou až takřka nekritickou láskou k tomuto britskému autorovi, takže nikoho nejspíš nepřekvapí, že i nejnovější přírůstek v českém překladu mi udělal radost.

Pěšky na Aldebaran spadá do jedné ze dvou volných sérií novel, které v originále vycházejí v limitovaných podepsaných edicích – a sice do série Terrible Worlds: Destinations. Jak už sám název napovídá, protagonisté těchto příběhů většinou skončí na nehostinném místě, z něhož se snaží dostat. Nejinak je na tom astronaut Gary Rendell (jméno je za mě jasným – a ne jediným – odkazem na Grendela z Beowulfa), který se ztratil v mimozemském artefaktu a je odsouzen k věčnému bloudění tmou plnou pastí a oblud, aby našel východ nebo své přátele – pokud přežili.

Příběh je vyprávěn v ich formě a autor se skrze vypravěče – Garyho – obrací přímo na čtenáře, což je v případě podobného typu příběhu skvěle zvolený přístup. Vyprávění působí mnohem osobnějším dojmem – je to zpověď o hrůzách číhajících ve tmě a o tom, jak se křiví morálka, když je člověk vystaven tomu, čemu byl vystaven Gary. Použitá forma výrazně umocňuje hrdinovy emoce i tíseň, která z knihy dýchá. Protože navzdory všem popkulturním odkazům, do nichž si Tchaikovsky občas ironizujícím způsobem kopne, a všem (někdy dost nenápadným) vtípkům vykazuje novela Pěšky na Aldebaran nezaměnitelné prvky thrilleru.

Adrian Tchaikovsky použil stejný fígl jako například v trilogii Děti času. Vypráví ve dvou časových rovinách: v přítomnosti, kdy je všechno dávno v háji a čtenáři sledují, jak se to hrdina snaží nějak zvládnout, a v minulosti, kde jsou čtenáři svědky toho, jak k celé tragédii, která hrdinu zanechala tam, kde je, došlo. Pravidelné střídání obou linek dodává i na relativně krátkém prostoru novely příběhu patřičnou dynamiku, další dávku napětí (aby nezůstalo jen u toho, co na Garyho vybafne za příštím rohem) a emocí. Bezmocnost, s níž čtenáři čekají na neoddiskutovatelně následující katastrofu, protože už od začátku vědí, že k ní došlo, je zajímavým prvkem, který Tchaikovsky dokáže skvěle využít ve svůj prospěch.

Ani tentokrát se nezapře autorova láska k zoologii a nutno podotknout, že Tchaikovsky patří k jedněm z mála autorů, u nichž jsem ochotna uvěřit jeho mimozemským rasám, že jsou skutečně mimozemské. Nejen díky vzhledu, ale především díky způsobu, jakým uvažují, který je naprosto odlišný od toho našeho.

Adrian Tchaikovsky předvedl také výtečnou práci s atmosférou. Kombinace jízlivého, sebeironizujícího Garyho vyprávění s děsivým putováním tmou dokáže čtenáře strhnout a ti tak útlou knihu přečtou klidně za odpoledne. Tchaikovsky opředl mimozemský artefakt řadou tajemství, a přestože jsou některá v průběhu četby (možná?) odhalena, jiné záhady zůstávají stále neobjasněné. Ne vše je tedy patřičně vysvětleno, ale i takový stav věcí má své kouzlo a nutí pracovat čtenářovu fantazii.

Zároveň se ale není třeba bát toho, že by Tchaikovsky v novele vrstvil jednu hrůzu a nechutnost za druhou, to není jeho styl. Děs v tomto případě vyvolává spíš právě ono nezodpovězené tajemství než krev a usekané údy. To vše spolu s poměrně silnou pointou (k jejímuž odhalení ale dostanete dostatek indicií, když se budete koukat) dělá z novely Pěšky na Aldebaran zdařilou sci-fi jednohubku, která milovníky žánru rozhodně neurazí.

A kdyby vás zajímalo, co že to ten Aldebaran vlastně je, protože třeba nejste úplně zběhlí v astronomii (klid, taky jsem googlila), pak vězte, že je to oranžový obr – nejjasnější hvězda souhvězdí Býka a celkově jedna z nejjasnějších hvězd, které na obloze můžete spatřit. Pokud bychom se nechali trochu unést fanouškovskými teoriemi, pak tím Adrian Tchaikovsky údajně naráží na domovský svět princezny Lei – Alderaan. Vzhledem k tomu, kolika (nejen) popkulturními odkazy je kniha prošpikovaná, bych se nedivila, kdyby na onom tvrzení bylo aspoň zrnko pravdy.

Vydal: Planeta9, 2023
Překlad: Milan Pohl
Vazba: brožovaná
Počet stran: 180
Cena: 299 Kč