Knižní novinky – květen 2023

Připravte se na tradiční květnovou záplavu fantastických novinek.

Ursula K. Le Guinová: Velká kniha Zeměmoří II

Po více než padesáti letech, které uplynuly od vydání nestárnoucího, stále milovaného Čaroděje Zeměmoří, přichází souhrnné vydání všech příběhů slavného Zeměmořského cyklu, obohacené o více než dvacet překrásných ilustrací Mikuláše Podprockého, jež doplňují klasické dílo úžasné představivosti velmistryně žánru Ursuly Kroeber Le Guinové. Zeměmořské romány patří mezi nejoceňovanější a nejoblíbenější díla moderní literatury. Dostalo se jim prestižních ocenění včetně americké Národní knižní ceny, Ceny Johna Newberyho, Nebuly a mnoha dalších, což jen upevnilo zvláštní místo, jež zaujímají v srdcích i myslích nespočtu čtenářů. Vůbec poprvé vycházejí všechny ve dvou mohutných svazcích, v nichž mimo jiné najdete několik povídek, z nichž některé vycházejí v českém překladu vůbec poprvé.
Vydá: Argo/Triton

Stephen King: Pohádka

Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem.
V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umějí vrátit čas.
Vydá: Beta

Zuzana Strachotová: Vypůjčený čas

Co dělá člověka člověkem? Sofie Adlerová ztratila doslova vše. Svět, který znala. Lidi, které milovala. Dokonce i vlastní identitu. Namísto půl roku strávila v kryogenní stázi víc než sto šedesát let. Střet s realitou je devastující a její existence se brzy smrskne na pouhé lékařské pokusy. Až do chvíle, kdy ředitelka vývoje bionických organismů zatouží posunout svůj výzkum umělé inteligence dál. Jak přesvědčit společnost, že bioroidi mohou být stejně dokonalí jako lidé? Nejvyšší představitelé technokratické korporace IGMET potřebují důkaz. A na kom jiném vyzkoušet, nakolik lidský může bioroid být, než na osobě, která oficiálně ani neexistuje a navíc je tak odlišná? Ichirův úkol je vlastně jednoduchý – najít způsob, jak ji začlenit do společnosti. Jenže Sofie má vlastní hlavu i plány a rozhodne se technologickému městu ukázat, že nic jako utopie neexistuje. A je jedno, zda jí v cestě budou stát lidé nebo bioroidi. Ichirova naprogramovaná mysl není na nic z toho připravena a zákonitě tak musí dojít ke střetu. Dokud se v něm nezačne rodit vlastní úsudek…
Vydá: Epocha

Marie Domská: Sivá krev

Přízeň hadí bohyně je vykoupena krví.
Před tisíci lety rozpoutali elfové z Mlžných hor válku. Pak před porážkou utekli do podzemí. Dnes se říká, že jejich krev je sivá — zešedla jedem hadí bohyně, které slouží.
Sivý princ Esmedill se však učil, že i na ten nejprudší jed existuje lék. Touží shodit hadí bohyni z piedestalu moci a vyvést sivé elfy z podzemí, kde živoří a umírají pro její potěšení.
Ve společnosti svých nejvěrnějších bojovníků si připadal všemocný až do chvíle, než všichni padli. Tedy až na jednoho — Rudooka. Ten, kterého princ považoval za pouhého otroka, se v poslední chvíli ujímá vedení a nutí ho jít dál. Ale kam, když se velký sen rozplynul?
Vydá: Host

Petr Jaroněk: Theomachia

Když se bohové sváří, Úranova nebeská klenba zrudne krví a země praská ve švech. Na pobřeží Kárie se shromažďují lodě, chystá se největší tažení od dob trojské války. Athéna se připravuje na otevřený konflikt s Areem a v útrobách sopky Aitné roste děsivý tvor zrozený ze zášti a bolesti. Bohyně však z dění cítí i otisk někoho jiného, než je Arés. Někoho mnohem nebezpečnějšího. A je jí jasné, že se blíží skutečná válka bohů – Theomachia.
Princ Doros z odlehlé Thesprotie zatím čeká na návrat otce a krále. Netuší, k čemu se schyluje a jakou roli sehraje v božské partii. Je mu ale jasné, že časy bezstarostného mládí pro něj skončily…
Vydá: Epocha

Marek Skřipský: Ostravský páter

Na Ostravsku se dějí věci!
Velká hospodářská krize žene z lesů vlky…
A kdyby jen vlky! Taky vlchovce, hydrony, rusalky; stvůry i nadpřirozené bytosti. S těmi si ovšem místní služebník Boží a tajný agent Opus Dei, kněz Josef Bronský, dovede poradit. A stejně tak i s různými kultisty a satanisty…
Má přece zastání v Matce Církvi, která za ním stojí.
Jenomže, když máte někoho v zádech, nemusí to být vždy zrovna výhoda…
Připravte se na prvorepublikové četnické příběhy okořeněné notnou dávkou paranormálna a tajemna!
Vydá: Straky na vrbě

Radim Kopáč: Příšerná hostina

Tato kniha je postavená trochu jako polemika. Horor v české literatuře si totiž nikdy nevystačil jen s žánrem prózy a časovým rámcem konec 18. a počátek 21. století, jak se traduje a jak o tom svědčí řada knižních publikací. Iracionální strachy a úzkosti, hrůzy a další hraniční stavy tady s námi byly samozřejmě od počátku: v písni, v básni, v legendě i morytátu, později v novinové zprávě; v literatuře vysoké i nízké, u Máchy a Erbena stejně jako v anonymním městském folkloru, ve středověkém popisu mučení nebohé panny i ve stručné referenci o spartakiádním vrahovi nebo vražednici s náklaďákem; prostě napříč širými lány fikce a non-fikce od nejstarších památek české literatury podnes. Kniha shromažďuje přes stovku textů nejrůznější povahy i umělecké, potažmo estetické kvality, a je tak v nejlepším slova smyslu quodlibetem. Ačkoli tu jistě není všecko, každý si může počíst dle libosti. Vytáhnout ze stránek svůj vlastní jedinečný horor. Zdůraznit strach, tajemství, hrůzu nebo šílenství, jak se komu líbí.
Vydá: Slovart

Klára Smolíková: Vesmírná zásilkovna

O Expresní vesmírné zásilkovně se šušká, že kličkuje na hranici galaktických pravidel pro přepravu balíků. Občas si totiž její majitel, svérázný Gryfon pomůže drobnou kličkou a obelstí zákony, zkrátí si cestu nebo se dokonce vydá proti proudu času. A právě na palubu Gryfonovy jediné rozvážkové lodi se omylem dostane nezkušený pozemšťan Nori i s chlupatým praslíkem, kterého zajímá jen čokoláda. Jak se tahle nesourodá trojice vypořádá s ne zcela běžnými zakázkami? Opravdu doručí zásilku bezcitným robotům, nespolkne je černá díra a vypátrají v nákladním prostoru čerstvě vylíhnutého vetřílka? Objednavatelé neúprosně ženou kosmickou loď vpřed, Nori přesto věří, že ho vesmír nepohltí a on opět najde cestu zpět domů na planetu Zemi.
Vydá: Pikola

František Kotleta: Bratrstvo krve

Dávné legendy, které o nich kolovaly v různých civilizacích, nelhaly. Možná, že kdysi byli lidmi, ale změnili se. Změnili se natolik, že jako lidé už jenom vypadají. Říkají si Bratrstvo krve. Vyvolení, kteří se živí lidskou krví. Nikdy se však k sobě nechovali jako bratři. Desítky klanů spolu po tisíciletí bojovaly o moc a vládu nad lidmi, jejich územím a říšemi, jež vznikaly a zanikaly podle toho, jak ve své skryté válce vítězily jednotlivé klany. Dlouho se považovali za nejmocnější bytosti na světě. Jenže svět, který znali, byl jen malou součástí vesmíru. Z jeho nekonečných dálek se vynořili kartani, jimž se jejich vlastní svět zdál malý a kteří se rozhodli ovládnout planetu Zemi a její obyvatele zotročit. Invaze se cizincům podařila. Měli vyspělou technologii a zbraně, které ty lidské stonásobně předčily. Jenže svět, jejž ovládli, už své vládce měl. A ti se, narozdíl od lidí, tak lehce podrobit nenechali…
Dnes už kultovní série Bratrstvo krve se po sérii dotisků dočkala souborného vydání všech pěti knih. Vydejte se do světa humoru, akce a hrdinů, kteří se stali fenoménem české fantastiky. Jan Bezzemek, Gerhard, Petra, Veronika, Kateřina a další legendární postavy v jednom mohutném svazku.
Vydá: Epocha

Petr Švec: Rovnováha

Až donedávna si žil docela dobře. Měl práci, byt i skvělou holku, kterou chtěl požádat o ruku. Štěstí je ovšem vrtkavé, a tak stačila jedna malá nehoda, aby se jeho život rozsypal jako domeček z karet. Možná měl tehdy radši umřít.
Netušil, že druhý svět existuje, dokud nespatřil svého prvního ducha. A to byl teprve začátek. Pozvolna začínal nabývat dojmu, že dar, jejž by nejraději vrátil, má hlubší smysl. Zdánlivá náhoda střídala náhodu, přesto všechny jeho kroky směřovaly k místní továrně. Byl povolán… Ale kým? Kdo je vlastně jeho šéf?
Myslel si, že se mu daří rozplétat tragická vlákna minulosti, a ani si nevšiml, že z nich spíš plete oprátku. Nikdy dřív nebyl smrti blíž než teď. Náhody totiž neexistují…
Vydá: Golden Dog

Vita Jamborová: Zpověď čarodějnice – V pasti

Když si rusovláska Adriana navlékla na prst kamarádčin prsten nevšedního tvaru s rubínovým očkem, zasáhla ji neuvěřitelně silná vlna záhadné energie. Získala tak nadpřirozené schopnosti, ale tehdy ještě netušila, že díky ní vykročí na osudem určenou cestu, aby splnila své poslání. Jako překladatelka a asistentka se později stává členkou pracovního týmu bohatého hledače pokladů a zúčastní se pátrání po záhadné starožitnosti. Dobrodružné pátrání po zlatém klíči, který se zvláštně podobá prstenu její kamarádky, se z Anglie přesune do Paříže a postaví Adrianě do cesty dvou osudových mužů. Když přichází okamžik volby, je pro ni velmi obtížné vybrat si lásku jednoho z nich. Proč je zlatý klíč tak důležitý a co je osudem zrzavé čarodějnice? Díky svým nadpřirozeným schopnostem přežije dva plnohodnotné životy. Na svých cestách potká pozoruhodné lidi, ocitne se v různých historických obdobích i místech a často musí řešit životu nebezpečné situace. Dvě lásky, dvě záhady a jeden neporušitelný slib, který jednoho dne bude muset splnit.
Vydá: Naše vojsko

Kristýna Dostálová: Souboj princů

Akční královská fantasy od vítězky 6. ročníku soutěže Hvězda inkoustu
Princ Leandros má s osmi dalšími princi bojovat o princeznu i královskou korunu. Protože ale utrpí zranění, rozhodne se ho jeho sestra Leanis tajně zastoupit. Pod identitou svého bratra balancuje na hraně odhalení a plní úkoly, při kterých jde často o život. Zároveň ji pronásleduje tajemný přízrak vlkolva, který nějak souvisí s minulostí královského rodu. Prince v Souboji brzo začnou potkávat podivné smrtící nehody… Probojuje se Leanis do finále soutěže? A podaří se jí odhalit nebezpečného sabotéra?
Vydá: Fragment

Jakub Hoza: Spálená země 2

Strašák už stačil zjistit, že v Pustině bude obří hmyz jeho nejmenší problém. Lidé jsou totiž mnohem horší. Všechny noční můry z minulosti se vrátily, a ještě přibylo pár nových. Třeba blížící se válka.
Všechny mocenské skupiny se soustřeďují na jedinou věc: nalezení místa, které Strašák považoval přinejlepším za pohádku a přinejhorším za nejapný žert. Nezbývá mu tedy nic jiného než se přidat k dobyvatelům ztracené Oblasti 52, legendárního skladiště technologií, které je pro každou frakci v Pustině svatým grálem.
V cestě mu bude stát mnohé a mnozí. Třeba kybernetičtí mutanti, náboženští fanatici, přerostlí plazi a nezanedbatelné množství obohaceného uranu. I tentokrát se zkrátka věci předtím, než se zlepší, pořádně zhorší.
Krev poteče proudem a chudák Smrťák bude muset kmitat.
Vydá: Mystery Press

Petra Martišková: Síla obsidiánu

Anna se vzpamatovává z vražedného řádění Kiry. Nejradši ze všeho by se na chvíli schovala před celým světem, ale Kira má plán a ten jí musí stůj co stůj překazit. Přitom všem se snaží dostudovat a porovnat s návratem rodičů. Navíc proroctví se nedaří rozluštit tak rychle, jak by potřebovali. Ví, že na pomoc budou potřebovat nejmocnějšího mága světa, jenže nikdo netuší, na čí straně právě teď stojí. Dokáže však Anna proroctví opravdu naplnit i za cenu toho, že navždycky ztratí Damiena a Cedrika? Závěrečný třetí díl fantasy série ze současné Prahy je tady…
Vydá: CooBoo

Ondřej Neff: Ostrov nesmrtelných (Arkádie 6)

Koncem 20. století zbudovali Číňané na Měsíci závrtnou pevnost Ostrov nesmrtelných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dědek Čuchák s podporou wudanské bojovnice Su Wang-li po téhle záhadě marně pátrali, až vše upadlo do zapomnění.
Při tom by i zůstalo, kdyby Bagdádský kalifát neumístil nad měsíční habitat Arkádii svůj Oblak a pomocí chapadel z ní nevysával čím dál větší kvanta energie. To, co nejdříve vypadá jako předmět zájmu milovníků historie, se náhle stává klíčem k dalšímu osudu měsíčních habitatů.
Karty jsou rozdány tak, že Bagdádský kalifát vyhraje a Měsíc ovládne. V cestě jeho plánům už stojí jen tvrdohlavost Kuby Nedomého a neobyčejné vlastnosti kyborga Dědka Čucháka, napůl člověka a napůl robota s mozkem napojeným na lunární informační síť.
Zvítězí zrada a prodejnost zbabělců, nebo důvtip podpořený mečem zkušené bojovnice?
Vydá: Mystery Press

Matthew W. Stover: Hrdinové umírají

Ve světě Ankhany není větší hrdina než Caine, proslulý jako Čepel Tyshalleova. Je neúprosný, nezastavitelný, prostě nejlepší v tom, co dělá.
A Caine zabíjí. Zabil už řadu vládců i prostých lidí, padouchů i hrdinů.
Doma na Zemi vystupuje Caine jako Hari Michaelson, superhvězda, jejíž dobrodružství v Ankhaně přitahují miliardy diváků. Přesto je spoután rigidní kastovní společností, musí ignorovat chmurnou skutečnost, že zabíjí lidi na vzdáleném světě pro zábavu na vlastní planetě – a musí držet svůj vztek na uzdě.
Nyní však Caine stojí na hraně osudu. On a jeho žena, Pallas Rilová, spolu dávno nežijí, ale některá pouta přečkají ledacos. To je Caineovi víc než jasné, když zjistí, že Pallas Rilová záhadně zmizela ve slumech Ankhany. Aby ji zachránil, musí čelit největší výzvě svého života: smrtící hře na kočku a myš s nejzrádnějšími vládci dvou světů…
Vydá: Planeta9

Tracy Wolffová: Touha

Nástupem do Katmerské akademie se mi obrátil celý svět vzhůru nohama. Na téhle škole uprostřed aljašské divočiny je něco podivného, stejně jako na všech mých nových spolužácích. Připadám si tu jako obyčejná smrtelnice mezi bohy… nebo příšerami. Členy znepřátelených frakcí spojuje jen nenávist ke mně. A pak je tu Jaxon Vega, upír se smrtícím tajemstvím, ke kterému mě to záhadně táhne. A já se začínám bát, že jsem se tu neocitla jen shodou nešťastných náhod. Někdo mě sem přivedl úmyslně… jako návnadu.
Vydá: Fragment

Sofia Samatarová: Cizincem v Olondrii

Syn obchodníka s pepřem Dževik vyrostl na příbězích z Olondrie, vzdálené země, kde jsou knihy na rozdíl od jeho domoviny běžné. Když jeho otec zemře a Dževik zaujme jeho místo při každoroční obchodní cestě do Olondrie, je jeho život téměř dokonalý. Ale právě když si tam užívá slavnost ptáků, z poklidu ho drasticky vytrhne duch mladé dívky, který ho začne pronásledovat.
Vyprávění Dževika z Tyomu o jeho putování z Čajových ostrovů do tajuplné Olondrie sice oficiálně nemůže spadat jinam než do žánru fantasy, ve skutečnosti však jde o nadžánrovou knihu, která se občas čte jako báseň v próze, občas jako le-guinovská etnografická studie smyšlených národů a občas jako cestopis prosycený vůněmi a barvami Afriky, kde kniha vznikla.
A mimoto jde také o vyznání lásky literatuře, knihám a příběhům a možnostem slova jako takovým.
Vydá: Host

TJ Klune: V životech loutek

TJ Klune vás zve hluboko do srdce prapodivného lesa a na mimořádnou cestu rodiny poskládané z náhradních dílů. Ve zvláštním, nenápadném domově postaveném ve větvích stromů žijí tři roboti – otcovský vynalézavý android Giovanni Lawson, mile sadistická mechanická ošetřovatelka a malý, neurotický vysavač. A žije s nimi i Victor Lawson, člověk. Jsou jedna rodina, schovaná a v bezpečí. Poté, co Vic z blízkého šrotoviště zachrání a opraví neznámého androida s označením „HAP“, doženou Gia ozvuky temné minulosti, a to tím nejhorším možným způsobem. Stačí totiž jen jediná kapka krve z Victorovy dlaně, aby upozornila roboty z Giova předchozího života na to, kde se nachází. A zatímco se Vicův domov hroutí v plamenech, Gio je zajat a odvezen zpátky do své staré laboratoře ve Městě elektrických snů. Zbytek Vicovy nesourodé rodiny se tak musí vydat na cestu nehostinnou krajinou, aby Gia zachránil před vyřazením, nebo ještě hůř, před přeprogramováním. Cestou za záchranou Gia musí Vic, zmítaný protichůdnými pocity zrady a náklonnosti k Hapovi, učinit rozhodnutí: Dokáže přijmout lásku s podmínkami?
Vydá: ConQueer

Alastair Reynolds: Požár v Elysiu

Jeden občan zemřel před čtrnácti dny. Dva před týdnem. Čtyři včera… a pokud se nepodaří najít příčinu a celé to zastavit, budou brzy po smrti všichni.
Na deseti tisících habitatech a mikrosvětech obíhajících kolem planety Žlutozemě umírají lidé bez varování a bez zjevné souvislosti mezi oběťmi. Jejich neurální implantáty se z ničeho nic rozpálí a roztaví.
Alastair Reynolds se vrátil do světa Prefekta detektivkou, v níž nikdo není v bezpečí, a předkládá strhující příběh o technologiích, revoluci a pomstě.
Vydá: Triton

Catherine Doyleová, Katherine Webberová: Korunní princezny

Dvě naprosto stejné princezny. Jeden trůn. Co by se tak mohlo zvrtnout?
Wren a Rose jsou dvojčata z královského rodu, jež osud poslal každé jiným směrem. Rose vyrostla v královském paláci pod dohledem poručníka a vůbec netuší, že má sestru. Wren je čarodějka a odmala se připravuje na to, že těsně před korunovací zaujme Rosino místo – jen tak zajistí, že v její zemi skončí hon na čarodějnice. Když si dívky vymění místa, je zaděláno na potíže, ve kterých sehrají roli pohlední strážci, nevázaná magie i mocichtiví šlechtici. Na čí hlavě nakonec koruna skončí?
Vydá: CooBoo

Arkadij a Boris Strugačtí: Je těžké být bohem

V polovině 22. století dosáhla pozemská civilizace vrcholu svého rozvoje – technologického, kulturního i mravního. Lidé zapomněli, co jsou to války, nemoci či hlad. Jejich kosmické lodě brázdí galaxii a hledají dosud neobjevené planety a civilizace.
Skupina historiků ze Země si zřídila základnu na planetě, jejíž lidské obyvatelstvo se nachází na úrovni pozdního středověku. Jeden z těchto průzkumníků, Anton, působí v království Arkanar, kde vystupuje pod maskou urozeného šlechtice. Obklopen bídou se v tomto špinavém a krutém světě pokouší najít a ochránit jiskérky světlé budoucnosti – budoucnosti, která se na jeho rodné planetě stala skutečností. Jako historik zná dějinné zákonitosti a ví, že se pokrok nedá uspíšit. Vládne sice mocí, která se v Arkanaru zdá být bezmála božská, ale je svázán neúprosnými pravidly. Z plamenů tmářství smí zachránit jen hrstku vyvolených…
Je těžké být bohem představuje jeden z nejznámějších a nejpůsobivějších románů rusky psané fantastiky, srovnatelný snad pouze s Piknikem u cesty od stejných autorů.
Toto nové vydání se zakládá na plně zrestaurovaném, necenzurovaném originálu.
Vydá: Triton

Shea Ernshaw: Souhvězdí osudu

Jestli naděje existuje, musí být skryta ve hvězdách…
Vega žila celý svůj život v údolí, po matčině smrti ji však hvězdné znamení donutí odejít. Venkovní svět je ale mnohem děsivější, než si dokázala představit. Lidé jsou vážně nemocní, přichází o sluch a zrak a nakonec taky o život. Vega má navíc tajemství: je poslední Astronomkou. Tento titul se předává z generace na generaci a jeho nositelka jako jediná zná tajemství hvězd. Teď se musí rozhodnout, jestli ochrání posvátné znalosti Astronomek, nebo bude všechno riskovat v pokusu zachránit svět.
Vydá: CooBoo

Kim Fu: Méně známé nestvůry 21. století

Ve dvanácti nezapomenutelných příbězích Méně známých nestvůr 21. století se podivné stává povědomým a povědomé podivným.
Autorka v názvu slibuje moderní bestiář, neznamená to však sbírku prvoplánových karikatur ani pitvorných kuriozit. Ať zrovna máme co do činění s dívkou, které rostou z kotníků křídla, s gigantickou kolonií mořských organismů blížící se k pobřeží, nebo „jen“ s podezřelou smrtí slavného horolezce, příběhy se nepřímo a rafinovaně dotýkají našeho přístupu k minulosti, přírodě, technice i druhým lidem.
Kim Fu navazuje na tradici fantastických povídek postavených na silném nápadu a často překvapivé pointě, s lehkostí střídá nejrůznější styly a podle potřeby se umí přiblížit tak rozdílným žánrům, jako jsou básně v próze nebo erotická literatura.
Vydá: Host

Elizabeth Lim: Šest rudých jeřábů

Šiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle ji dobře skrývá, ale ráno v den zásnubního obřadu se Šiory přestane ovládat. Její chyba se zprvu zdá být šťastnou náhodou, která předejde nechtěné svatbě, ale zároveň upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky.
Raikama má vlastní temnou magii a mladou princeznu vyžene, promění její bratry v jeřáby a varuje Šiori, že o tom nesmí nikomu říct, protože s každým slovem, které jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře.
Šiori, bez hlasu a sama, pátrá po svých bratrech a na své cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn – spiknutí, které je ještě zvrácenější a proradnější, lstivější a složitější než Raikamina zrada. Jedině Šiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat právě tomu chlapci, za kterého tak tvrdě bojovala, aby si ho nevzala. A musí přijmout magii, kterou se celý život učila zadržovat – bez ohledu na to, co ji to bude stát.
Vydá: Ocelot Publishing

Natalija Matolinec: Hra temné čarodějky – Bitva začíná

Temná čarodějka Varta Tarnovecká dosud vedla poklidný život. Pracovala v kavárně ve Lvově, scházela se s přáteli alchymisty, mágy a vědmami a čas od času se pustila do křížku s místními světluškami – světlými alchymisty, kouzelníky a léčiteli.
Vše se změnilo, když do města přijeli sudí ze Středoevropského konglomerátu, aby zahájili Hru – souboj mezi temnotou a světlem, jehož vítěz se na příštích sto let ujme moci.
Varta se do klání zapojit nechtěla. Osud jí však zavede do cesty tajemného cizince, a všechno se změní. Může dívka drzému a ironickému mágovi věřit? Chce jí opravdu pomoc, nebo sleduje jenom vlastní cíle?
Vydá: Fragment

Elizabeth Engstrom: Když nás temnota miluje

Sbírka dvou novel, které v sobě spojují krásu a hrůzu skryté za zdánlivou jednoduchostí života na malém městě.
Když nás temnota miluje
Sally Ann je mladá farmářka, stále ještě nadšená z nedávné svatby a zářivé budoucnosti. Jenže neopatrný průzkum ji zanechá uvězněnou pod zemí, učí se znovu žít v nepřítomnosti všeho, co kdysi znala. I když je Sally Ann poháněna láskou a světlem, nachází v sobě tu nejhlubší temnotu.
Krása je…
Stará Martha Mannes je součástí města Morgan v Illinois od svého narození. Celé město ji zná jako ženu mdlého rozumu, která se narodila bez nosu, ale Martina mysl nebyla vždycky prázdná. Odhalení monstra pohřbeného hluboko v jejích vzpomínkách může vrátit jiskřivé dítě, kterým kdysi byla… nebo může její okolí uvrhnout do nočních můr malé holčičky.
Vydá: Golden Dog

Evan Currie: V srdci dění (Odyssey One 2)

Po legendární první plavbě, která pozemšťany zavedla do hlubokého vesmíru plného nových příležitostí, tvorů i děsivých nepřátel, tráví kapitán Eric Weston a posádka vesmírné lodi LSAK Odyssea několik měsíců doma na Zemi, kde admiralita pečlivě zvažuje jejich další osud. Když však noví mimozemští spojenci Země uzavřou se Severoamerickou konfederací obrannou dohodu, vydává se Odyssea splnit nový úkol: vrátit se na Ranquil, válkou zničený domovských svět vzdálených bratranců pozemšťanů, poskytnout mu životně důležitou podporu proti invazi Drasinů. Weston a jeho lidé návrat vítají, avšak po příletu na Ranquil poznávají, že ne všechno je takové, jak se zdá. Drasinové jsou sice hrozivým nepřítelem, Weston ale tuší, že válku, která by mohla navždy změnit tvář vesmíru, vede mocná neviditelná síla, pro jejíž odhalení budou nuceni obětovat loď, kariéru a možná i život…
Vydá: Laser

Jodi Taylor: Druhá šance (Jedna zatracená pohroma za druhou 3)

Jsme zpět ve Svaté Marii a Max nic nevychází. Znovu zažívá jednu zatracenou pohromu za druhou. Setká se s Isaakem Newtonem, který jí ukradne zrcátko, a navštíví bitevní pole u Azincourtu. Pak na vlastní kůži pozná, jak prostá poznávací výprava do Gloucesteru za lidovými obyčeji může vyústit v OMS, neboli otřes mozku sýrem. Dlouho očekávaná mise do Tróje v bronzové době skončí pro Max osobní katastrofou a právě ve chvíli, kdy se zdá, že horší už to být nemůže, ocitne se opět v období křídy, kde ji čeká střetnutí s odvěkým nepřítelem, který nemá co ztratit. Takže si uvařte čaj, sáhněte po čokoládových sušenkách, pohodlně se usaďte a ze všeho nejdřív zjistěte, proč všichni badatelé z oddělení historie zmodrali…
Vydá: Laser

Robert Jordan: Drak Znovuzrozený (Kolo času 3)

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu. Drak Znovuzrozený – dávno předpovězený vůdce, jenž má zachránit svět, a zároveň ho zničit. Zachránce, jenž má zešílet a pobít ty, které miluje, je na útěku před svým osudem. Je schopen se dotknout jediné síly, ale není schopen ji řídit, a jelikož ho tomu nemá kdo naučit – protože to naposledy muži uměli před tisíci lety – Rand al’Thor ví, že se Temnému musí postavit sám. Ale jak?
Vydá: Laser

Jennifer L. Armentroutová: Válka dvou královen (Z krve a popela 4)

Casteel Da´Neer dobře ví, že není větší intrikánky než Krvavé královny, ale ani on nedokázal předvídat hrůznost toho, co provedla. Poppy se nezastaví před ničím, aby osvobodila svého krále a zničila vše, co Krvavá královna představuje. Spolu s Casteelem musí kvůli ochraně svých milovaných přijmout nové i staré tradice a pomoct každému, kdo to potřebuje. Válka je ale jen začátek, dávné síly totiž odhalily nevýslovné děsy. Proto bude muset Poppy naplnit svůj osud – a stát se tím, čeho se nejvíc bojí.
Vydá: Fragment

Samantha Shannonová: Bledý snílek & Píseň úsvitu

Vševidoucí oko Scionu vás vidí.
Zkraťte si čekání na pátý díl série Kostičas dvěma novelami, které doplňují strhující příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové.
Bledý snílek se vrací do dob, kdy bylo Paige teprve šestnáct let a v kriminálním podsvětí patřila k nováčkům. V nebezpečném srdci Londýna utekl cenný poltergeist, kterého je nutné dopadnout dřív, než způsobí chaos. Jenže o takovou vzácnost, jako je poltergeist, usiluje každý člen syndikátu a soupeřící gangy jasnovidců se nezastaví před ničím. Paige prožije křest ohněm, aby se ke gangu Sedmi pečetí mohla přidat.
Píseň úsvitu se odehrává mezi závěrem románu A zrodí se píseň a začátkem čtvrtého dílu Když spadne maska. Paige a Arcturus právě dorazili do pařížské citadely Scion. Vyčerpané Paige nezbývá nic jiného než zůstat v úkrytu, daleko od revoluce, kterou začala. Snaží se zotavit a vyrovnat se se svými duševními i fyzickými zraněními. Po týdnech odloučení se Arcturus a Paige začínají sbližovat.
Vydá: Host

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Písky Duny

Poprvé sebrané povídky Briana Herberta a Kevina J. Andersona osvětlují některá záhadná, dosud neprobádaná zákoutí oblíbeného vesmíru Duny, který formoval celou generaci vědecké fantastiky. Uvádějí čtenáře do prostředí plného zrady a zázraků, od pouštního světa Arrakis, bičovaného písečnými bouřemi, až po nádheru imperiálního sídla na Kaitanu.
Čtveřice povídek vypráví například o neznámých letech Gurneyho Hallecka a jeho stycích s pašeráky v nebezpečné hře o pomstu, o dění v řadách sardaukarů, kdy se dítě zrazeného šlechtice promění v jednoho z nejkrutějších imperátorových bojovníků, o mladé divoké fremence, bojovnici proti nelítostným Harkonnenům, z níž se jednoho dne stane Shadout Mapes. Jak uvádějí sami autoři, tyto drobné příběhy nejsou mohutnými dunami, jen zrnky písku dokreslujícími osudy dobře známých hrdinů…
Vydá: Baronet

Robert Holdstock: Avilion

Děj románu Avilion začíná tam, kde skončil příběh knihy Les mytág. Steven Huxley a mytágo Guiwenneth žijí v Ryhopském lese, v ruinách římské vesnice z doby železné. Guiwenneth se zde cítí dobře a Steven už se dávno vzdal všech myšlenek na to, že by se měl vrátit do svého vlastního světa. Chovají zvířata, sklízejí úrodu. Mají spolu dvě děti, napůl lidi a napůl mytága. Jack je jako jeho otec, bystrý chlapec, který touží dozvědět se všechno o světě; Yssobel je spíš po matce. Jenže idyla nemůže vydržet dlouho. Lovci, kteří chránili Guiwenneth jako dítě, ji teď přišli varovat, že je v nebezpečí. Navíc Yssobel začíná pravidelně snít o Stevenově bratru Christianovi, který se v Lavondyss ztratil, a Jack zase touží poznat svět svého otce. Osud rodiny se začíná měnit. Závěrečný román cyklu o prapůvodním lese plném oživlých mýtů završuje osudy rodiny Huxleyových v příběhu plném bolesti a ztrát.
Vydá: Argo

Tillie Waldenová: Kam jsi zmizela?

Dívka Bea je na útěku z domova, když potká automechaničku Lou. Náhodné setkání se ukáže jako osudové. Obě ženy nasedají do auta a pokouší se ujet před komplikovany´mi vztahy i traumaty. Bez ohledu na věkovy´ rozdíl obě sdílejí podobné důvody k úniku. Bea je ještě dítě, Lou se pro ni stává průvodkyní, od které nehrozí odsuzování nebo nedůvěra. S tajemny´m kočičím společníkem putují krajinou, jež se s každy´m ujety´m kilometrem čím dál víc mění v kouzelny´ prostor, ovšem i zde číhá nebezpečí v podobě podivny´ch pronásledovatelů. Dojemná road movie se prolíná s prvky magického realismu a autorka skládá poctu svy´m vzorům v čele s Hajaem Mijazakim. Kdo se na tuto cestu do fantazie vydá, tomu zůstane v paměti ještě dlouho po otočení poslední nádherně nakreslené stránky.
Vydá: Paseka

James Tynion IV, Guillem March: JOKER 1

Joker: Nejďábelštější, nejhledanější a… nejnevinnější? Arkhamův ústav byl napaden a oči všech se automaticky stočí k Jokerovi. Záhadný mecenáš najme bývalého komisaře gothamské policie Jima Gordona, aby dopadl… a pravděpodobně zabil… klaunského prince zločinu! Ale s Jokerem není nic tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. To, co Gordon zjistí a co mu Joker ukáže… změní jednou provždy jeho pohled na svět. A navíc není jediný, kdo chce Jokera najít… Co je zač prohnilá rodina Sampsonových? A co je zač Vengeance, Baneova dcera, před kterou se třese hrůzou celý svět?! Hvězdný tým tvůrců, který má na svědomí sérii Batman: Their Dark Designs, James Tynion IV a Guillem March, vám přináší další knihu, jejíž součástí je i flashback do Roku Jedna, jenž vznikl ve spolupráci s Matthewem Rosenbergem (Legends of the Dark Knight) a Francescem Francavillou (Batman: Černé zrcadlo).
Vydá: CREW