Střepy Země – Neláteř a látej!

Planeta9 je sice malé nakladatelství, ale na náš trh sází jednu sci-fi pecku za druhou. Koncem roku vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Triton další poklad – první díl z trilogie Architekti světů od Adriana Tchaikovského.

Země je minulostí. Z vesmíru si to přihasil mimozemšťan o velikosti měsíce a rozhodl se malou obydlenou planetku zahrnout do své morbidní galerie. Aneb přetvořil ji do podoby vesmírného umění, a zahubil tím všechny její obyvatele. Hrstka lidí se samozřejmě zachránila, jak to tak bývá, a uprchla na další osídlené planety. Jenže tenhle mimozemšťan – Architekt – ne a ne dát pokoj, dokud lidstvo nepřišlo s tajnou zbraní – mediátory. Chirurgicky (a i všelijak jinak) upravenými lidmi, kteří dokázali Architekty vnímat a zastavit. Jenže co s takovými jedinci v dobách míru, poté co se Architekti zdekovali? Využití mají – Idris Telemmier o tom jako pilot lodě sbírající vesmírný „odpad“ (s poetickým názvem Božský sup) ví své. Jenže co když Architekti nezmizeli nadobro… Co když se vrátí?

Adrian Tchaikovsky se v posledních letech věnuje primárně sci-fi tvorbě a s kadencí sobě vlastní vytvořil nový svět, který čtenářům naservíroval se vší parádou. Pro naši nebohou planetu si i v této nové verzi blízké budoucnosti připravil krutý úděl, stejně jako pro její obyvatele. Navzdory tomu, že čtenáři na řádkách potkají rozličné hrůzy, fyzický i psychický rozpad (o hromadě podivných emzáků nemluvě), nebudou mít po dočtení pocit, že by v nich kniha zanechala jen pesimismus a beznaděj.

Adrian Tchaikovsky opět dokázal do románu vložit určitou míru pozitivního myšlení, naděje a nenápadného ironického humoru, kterým text maličko odlehčil a díky čemuž ve výsledku vyznívá jaksi mile bez ohledu na to, kolik planet je v průběhu příběhu zlikvidováno. Zní to jako protimluv, ale faktem zůstává, ze autor pokaždé zvládne skvěle vybalancovat drama, hutnou tíživou atmosféru a onen sluníčkový pocit „dobře to dopadne“. Čtenáři se budou bát o hrdiny, srdce jim ustrne nad jejich osudy, ale po dočtení nebudou sedět v koutě jako hromádky neštěstí.

Střepy Země jsou textem obydleným celou řadou nových mimozemských druhů – autorova obliba zoologie, především pak nepokrytá láska k bezobratlým, se projevila i zde, takže narazit na tvora podobného krabovi nebo pijavici není v tomto vesmíru žádný problém. U řady jiných autorů mohou být čtenáři svědky toho, že přese všechny snahy jsou jejich verze mimozemšťanů pořád až příliš lidské. Tchaikovskému se ale podařilo mentalitu obyvatel jiných světů od té naší natolik odlišit, že se čtenáři můžou občas přistihnout, že jim některé koncepty uvažování přijdou až příliš abstraktní. Pro některé to může být minusem, pro jiné plusem, který dává celému příběhu kouzlo a přidává body k uvěřitelnosti.

Adrian Tchaikovsky vyniká také v práci s postavami. Střepy Země jsou v tomto ohledu poněkud jiné – zatím tu totiž nedošlo k žádnému velkému vývoji charakterů jednotlivých hrdinů a tam, kde k němu došlo, nebyl dostatečně prokreslený důvod takové změny. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl trilogie, to ale není zatím nutné brát jako velké minus, protože co není, může být. Hlavní je, že jsou postavy sympatické a jejich vzájemné vztahy přidávají místy zajímavou dynamiku některých scén. A také je posádka Božského supa pekelně rozmanitá, stejně jako veškeré osazenstvo vesmíru Architektů.

Architekti světů jsou ukázkovou space operou – najdete tu dobrodružství, daleké cestování mezi hvězdami i řadu dílčích osobních dramat. A dojde i na vesmírnou bitvu! To vše v osobitém, nezřídka poetickém a mírně filozofickém stylu Adriana Tchaikovského. Střepy Země nejsou knihou, která by čtenářům odpálila mozkové závity, zároveň však přináší chytré a chytlavé dobrodružství.

Planeta9 na příští rok chystá pokračování nazvané Oči prázdnoty a zároveň s tím přinese čtenářům i další autorovu knihu – novelu Pěšky na Aldebaran. Je tedy na co se těšit!

Vydal: Planeta9, Triton, 2022
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
Počet stran: 548
Cena: 599 Kč