Chloe Neill: Temný dluh (Upíři z Chicaga 11)

Chicago poskytuje domov nejen obyčejným lidem, ale i nadpřirozené komunitě. Jejími nejznámějšími zástupci jsou upíři, kteří to nikdy nemají lehké. Pokud na ně někdo nemá spadeno přímo, jsou oblíbeným obětním beránkem, ale tentokrát patří Merit a Ethan mezi hrdiny, když překazí vražedné spiknutí na důležité společenské akci. Nebo ne?

Poslední tři týdny žijí Ochránkyně a Mistr Domu Cadoganů v lehkém napětí, neboť někdo Ethanovi zanechal vzkaz podepsaný upírem Balthasarem. Ethanův „otec“ měl být už několik staletí mrtvý, protože na něj uspořádali hon příbuzní jedné z jeho obětí, ale zdá se, že upír přežil a teď nechce nic menšího než zničit Ethana, přebrat jeho post Mistra a s Merit má také své plány. Tohle všechno by nebylo nic zásadního pro upíří Dům, ale Ethan je jeden z členů nového Shromáždění amerických Mistrů. K tomu všemu má Merit výraznější názorové spory s partnerem z Rudé gardy a všechny chicagské upíry ohrožuje tajemný spolek zvaný Kruh a ve hře je překvapivě i jedna svatba.

Série Upíři z Chicaga od americké spisovatelky Chloe Neill pokračuje už neuvěřitelným jedenáctým dílem. Od jiných sérií z žánru městské fantasy se liší návazností jednotlivých dílů. Víc než kdekoliv jinde jednotlivé dějové linky proplouvají z jedné knihy do druhé. Sotva skončí jedna, už je na jejím místě dávno rozehrána nová. Tentokrát pokračuje hrozba v podobě Ethanova otce, ale zároveň se čerstvě na scéně objevuje tajemný Kruh. Dům Navarrů zatím řeší další odporné problémy, které za svého upířího života stihla napáchat jeho bývalá Mistrová Celina, ale zároveň všechny tři chicagské Domy pracují na existenci Shromáždění amerických Mistrů.

Hlavní role v Temném dluhu mají opět Merit a Ethan. Nechybí však ani zbytek Meritiných přátel z Domu, Jonah z Rudé gardy, Morgan z Domu Navarrů a samozřejmě ani její nejlepší kamarádka čarodějka Mallory a její partner Catcher.

Merit během své krátké upíří existence prokázala, že je specialistkou na tradiční i nové kulinářské speciality, které může Větrné město nabídnout, a jedenáctý díl není výjimkou. Ethan se opět pochlubí dalším luxusním vozem, ale pravidelní čtenáři vědí, jak to s jeho čtyřkolovými drahoušky dopadá.

Série Upíři z Chicaga neklesá na kvalitě, postavy se pozvolna vyvíjejí a přes zdánlivou „nesmrtelnost“ se mění a přizpůsobují nově nastaveným okolním podmínkám. Přesto se dá říct, že Merit navzdory pohodovému partnerskému životu nevyměkla a dýkou i katanou se umí stále nebezpečně ohánět. Obzvlášť když jde o jejího partnera, rodinu a přátele.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2022
Překladatel: Petra Kubašková
Obálka: Tony Mauro
Vazba: brožovaná
Počet stran: 272
Cena: 349 Kč