Chloe Neill: Dvojí kousnutí (Upíři z Chicaga 3)

Poměrně čerstvá upírka Merit ve své funkci Ochránkyně Domu Cadoganů nemá chvilku klidu. I ve třetím napínavém dobrodružství se přesvědčí, jak rychle dokážou jít nadpřirozené záležitosti v Chicagu do kopru. 

Neill_Dvoji-kousnutiDo Chicaga míří různé frakce kožoměnců, aby se dohodly, jestli se připojí k upírům a dají o své existenci vědět neinformované veřejnosti, nebo se stáhnou do domova svých předků v lesích Aljašky. Jednání vede Gabriel Keena, apex (vůdce) Severoamerické centrální smečky kožoměnců. Nestálé proudy nadpřirozené politiky zavanou Merit do jeho těsné blízkosti jako speciální osobní ochranku. Pro svou nejnovější misi získá nečekaného, ale velice schopného parťáka, samotného Mistra Domu Cadoganů – skoro čtyři sta let starého upíra Ethana Sullivena. Než se oba upíři nadějí, ocitnou se uprostřed konfliktu, kde není nouze o prudké hádky ani létající kulky…

Navíc jsem opravdu měla soupravu z měkoučké kůže, dárek od Mallory a Catchera k mým osmadvacátým narozeninám – kalhoty na tělo, kratičký korzet a přiléhavou motorkářskou bundu. Na obálce nějaké urban fantasy by to vypadalo úžasně. (str. 54)

Upírka Merit, ještě nedávno smrtelnice a nadšená studentka, se snaží najít si své místo v komplikované nadpřirozené komunitě. Z vědkyně se stala Ochránkyní jednoho ze tří chicagských Domů a jejími novými kamarády jsou katana a nůž. Z předchozího života jí zůstala kamarádka Mallory, čarodějka ve výcviku, ale jejich vztah se komplikuje rozdílným pohledem na některé záležitosti. Chloe Neill vykreslila živé postavy, které nezamrzly na jednom bodu, ale jejich vzájemná interakce se přirozeně mění podle životní situace. Obzvlášť scény mezi Merit a jejím „šéfem“ Ethanem jsou hodně emocionálně nabité.

Zápletka třetího dílu navazuje na předchozí Kousnutí páteční noci s krátkým časovým odstupem. Merit se ještě pořádně nestihla vzpamatovat z úkladů upírky Celiny  a už na ni čeká banda „magických zvířátek“. První dva díly se točily okolo vnitřních upířích intrik, ale Dvojí kousnutí se pouští naplno mezi kožoměnce. Chloe Neill tím přirozeně a nenásilně rozšiřuje svůj nadpřirozený svět. Podobně jako u knih Patricie Briggs ani v Upírech z Chicaga běžní lidé nevědí o existenci všech zástupců nadpřirozeného světa. Upíři se pro ně pomalu začínají stávat něčím naprosto normálním, ale to je jen začátek.

Kožoměnci ve světě Chloe Neill nejsou žádní nakažliví, při úplňku nepříčetní tvorové, ale magická stvoření, pro která je přeměna ve zvíře něco naprosto přirozeného, podobně jako v sériích Mercy Thompson nebo Psyové/měňavci od Nalini Singh.

Třetí díl Upírů z Chicaga dokazuje, že série se s každým dílem stává kvalitnější a čtivější. Vzhledem k ich-formě vyprávění a skoro typicky dívčí povaze hlavní hrdinky Merit je Dvojí kousnutí vhodnější spíš pro ženy-čtenářky. Série nabízí zajímavý mix akce, napětí, detektivky, romantiky, emocí i humoru. I když se nejedná o to úplně nejlepší, co lze v tomto žánru najít, zaslouží si nadprůměrné hodnocení. Jen kdyby ti sexy chlapi přestali v některých scénách nevhodně chrochtat.

V Dvojím kousnutí se část zápletky uzavřela, ale také se otevřely možnosti pro další díly, a pár témat zatím zůstalo u ledu. Na čerstvou upírku Merit prostě čeká velice zajímavá budoucnost.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2015

Koupit knihu